Ο μύθος του 8ωρου βραδινού ύπνου





Ξυπνάς μέσα στη μέση της νύχτας; Έχεις κοιμηθεί μόνο τέσσερις ώρες και δε σε ξαναπαίρνει ο ύπνος προτού περάσουν άλλες μία-δύο ώρες κοιτώντας το ταβάνι; Κανένα πρόβλημα! Άσε κάτω το μπρίκι με το χαμομήλι, τη βαλεριάνα και τα ταβόρ! Διότι, ιστορικοί και ψυχίατροι, σου λένε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να κοιμάσαι σε δύο γύρους με ενδιάμεσο διάλειμμα. Για να μην πούμε πιο φυσιολογικό. Μάλιστα κυρίες και κύριοι: ο σερί 8ωρος ύπνος δεν είναι η φυσική τάση του ανθρώπου, αλλά μια συνήθεια των τελευταίων 200 περίπου χρόνων!


Το πείραμα: Πριν καμιά εικοσαριά χρόνια, ο ψυχίατρος Thomas Wehr έβαζε επί ένα μήνα, μια ομάδα ανθρώπων στο σκοτάδι για 14 ώρες κάθε μέρα. Μετά από τέσσερις εβδομάδες οι περισσότεροι κοιμόντουσαν για δύο τετράωρα με ενδιάμεσο διάλειμμα 1-2 ωρών. Και το πείραμα ήρθε να επιβεβαιώσει τις ιστορικές πηγές…

Η βιβλιογραφία: Ο ιστορικός ύπνου (άκου επάγγελμα!) Roger Ekirch, έψαξε σε βιβλία, ημερολόγια, νομικά έγγραφα και μυθιστορήματα, από την Οδύσσεια του Ομήρου, μέχρι σύγχρονες ανθρωπολογικές μελέτες ιθαγενών της Νιγηρίας, και ανακάλυψε περί τις 500 αναφορές στον ύπνο δύο φάσεων: “first & second sleep” το λέγανε στη μεσαιωνική Αγγλία, “premier sommeil” οι Γάλλοι, “primo sonno” οι Ιταλοί και πάει λέγοντας. Ηλεκτρισμός δεν υπήρχε, τα κεριά ήταν ακριβά και η νύχτα μεγάλη. Οι άνθρωποι έπεφταν για ύπνο νωρίς. Και ξύπναγαν. Έκαναν καμιά δουλειά*. Και πάλι για ύπνο.

Και μετά ήρθε ο Έντισον και άναψε το φως. Και σιγά σιγά έγινε της μοδός να μένεις ξύπνιος μέχρι αργά. Ένας ύπνος και καλός. Κάπου εκεί, μετά τη βιομηχανική επανάσταση άρχισε να ξεχνιέται ο δεύτερος υπνάκος και γεννήθηκε το άγχος της αϋπνίας. Και έτσι, όποιος σήμερα ξυπνάει βράδυ, αρχίζει το προβατομέτρημα, αδειάζει ψυγεία και περνάει μαύρες ώρες άγχους. Λάθη, λάθη, λάθη. Ηρεμήστε. Το ενδιάμεσο ξύπνημα ίσως τελικά κάνει περισσότερο καλό παρά κακό!

*Τι έκανε ο κόσμος παλιά, όταν ξυπνούσε από τον πρώτο του ύπνο:
Οι αγρότες, πολύ κουρασμένοι μετά τη δουλειά, ακολουθούσαν τη λογική φαΐ, πρώτος ύπνος, σεξ, δεύτερος ύπνος.
Οι πιστοί που δεν ακολουθούσαν τη λογική, αλλά τα εκκλησιαστικά εγχειρίδια της εποχής, αντικαθιστούσαν το σεξ με ειδικές προσευχές για εκείνη την ώρα. Ας πρόσεχαν.
Πολλοί αξιοποιούσαν το χρόνο αυτό για να σκεφτούν τα όνειρα τους, τα οποία ήταν σημαντικό μέρος της ζωής τους.
Ποιητές και άνθρωποι των γραμμάτων δούλευαν πιο εντατικά αυτή την ώρα, γιατί θεωρούσαν ότι είχαν περισσότερη έμπνευση.
Επίσης δεν ήταν σπάνιες οι επισκέψεις σε φίλους και γνωστούς.
Τέλος δε λείπαν και εκείνοι που “χρησιμοποιούσαν” αυτές τις ώρες για μικροπαραβάσεις. Πες ότι ρε παιδί μου σου ψόφησε η κότα. Πότε να πας να κλέψεις την κότα του γείτονα;
Ο μύθος του 8ωρου βραδινού ύπνου Ο μύθος του 8ωρου βραδινού ύπνου Reviewed by Unknown on 22:40 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.