Πως θα αποφύγεις την κατακράτηση υγρών




Το φαινόμενο της κατακράτησης υγρών, το ανεπιθύμητο φούσκωμα και πρήξιμο μάς έχει φέρει όλες κάποια στιγμή σε δύσκολη θέση. 

Πρέπει να διαχωρίσουμε την κατακράτηση από το οίδημα που προκαλείται από παθολογικές αιτίες όπως η νεφρική, καρδιακή ή ηπατική ανεπάρκεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρήξιμο είναι σοβαρό και μπορεί να φτάνει μέχρι και 10- 15% του συνολικού βάρους σε μερικές περιπτώσεις.

Η κατακράτηση υγρών διαφέρει από τη συσσώρευση λίπους και αυτό μπορείς να το αντιληφτείς και μόνη σου. Όταν η ζυγαριά από μέρα σε μέρα δείχνει μεταβολές σε βάρος πάνω από 500 γρ., δεν μπορεί να είναι λιπώδης ιστός γιατί πολύ απλά το σώμα δεν προλαβαίνει να χτίσει μισό κιλό λίπους σε μία ημέρα.

Η κατανάλωση κονσερβοποιημένων τροφίμων, έτοιμων γευμάτων, έτοιμων σφολιατών και junk food προκαλεί κατακράτηση υγρών. Και αυτό συμβαίνει γιατί τα παραπάνω προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αλλά και χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρά. Εναλλακτικά, εμπλούτισε τη διατροφή σου με δημητριακά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, πράσινα λαχανικά και ψαρικά ώστε να εξασφαλίζεις την επάρκεια της βιταμίνης Β6, η έλλειψη της οποίας συσχετίζεται με την κατακράτηση υγρών.

Τι πρέπει να κάνουμε για να μην κατακρατάμε υγρά στον οργανισμό μας;

1. Γυμναστική. Με την εφίδρωση αποβάλλονται υγρά.
2. Sauna. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε sauna κάντε ζεστό μπάνιο μένοντας στη μπανιέρα 5-10 λεπτά!
3. Αποχή από: καφεΐνη, ζάχαρη και ραφιναρισμένο αλεύρι για μικρό χρονικό διάστημα. Η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να αποβάλλει νάτριο.
4. Πιείτε νερό! Ίσως το πιο βασικό! Το νερό σας βοηθά να απαλλαγείτε από το υπερβάλλον νάτριο που προκαλεί κατακράτηση υγρών. Έτσι αποκαθίσταται η ισορροπία υγρών στο σώμα σας.
5. Περιορίστε το αλάτι στο φαγητό. Αποφύγετε παστά φαγητά και τροφές με πολύ αλάτι όπως λουκάνικα, ελιές, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, πατατάκια, αλλαντικά, τυρί, κέτσαπ, μουστάρδα. Το αλάτι ανεβάζει επίσης την αρτηριακή πίεση.
6. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο: μπανάνες, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, λαχανικά, όσπρια, καρπούζι, φρούτα, αποξηραμένο βερίκοκο-σύκο-δαμάσκηνο κτλ.
7. Προτιμήστε τροφές με φυσική διουρητική τάση: αγγούρι, σέλινο, φράουλες κτλ.
8. Γενικά καταναλώστε τροφές που βοηθούν την πέψη: σπαράγγια, γιαούρτι, δημητριακά με φυτικές ίνες, καστανό ρύζι, λάχανο, ραδίκια.
9. Περπατήστε για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία του αίματος. Αποφύγετε τη καθιστική ζωή.
10. Τοποθετήστε τα πόδια σας ψηλά στο τέλος της ημέρας.
11. Κάντε μασάζ με κρύο νερό στα πόδια σας. Τελειώστε το ντους σας ρίχνοντας κρύο νερό στα πόδια σας.
12. Ακολουθώντας μια δίαιτα με πολύ λίγες θερμίδες μπορείς να προκαλέσεις κατακράτηση υγρών.
13. Καταναλώστε μικρά γεύματα. Έτσι θα αποφύγεις τη συρροή υγρών στους ιστούς που συμβαίνει με μεγάλα γεύματα.
14. Η μπύρα προκαλεί κατακράτηση υγρών – Προτιμήστε κρασί!
15. Τα ψάρια αποτελούν μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές λινολεϊκού οξέος που καταπολεμούν το λίπος και την κατακράτηση υγρών.

Επιμέλεια: Ελευθερία Καρακατσίνα
http://www.zougla.gr
Πως θα αποφύγεις την κατακράτηση υγρών Πως θα αποφύγεις την κατακράτηση υγρών Reviewed by Unknown on 22:40 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.