ΟΟΣΑ: Η Γερμανία δεν καταφέρνει να κρατήσει τους μετανάστες υψηλής εξειδίκευσης





Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ πολλοί μετανάστες από τη Νότια Ευρώπη αποχωρούν από την Γερμανία μετά από εναν περίπου χρόνο εργασίας στην χώρα. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Μετανάστευσης του Οργανισμού, τα τελευταία χρόνια μόνο ενας στους δυο Έλληνες και ενας στους τρείς Ισπανούς παρέμειναν στην Γερμανία για παραπάνω από εναν χρόνο.

Η έρευνα κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την χώρα καθώς δείχνει ότι η Γερμανία, που ''διψά" για εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης (όπως είναι οι Νοτιοευρωπαίοι), δεν καταφέρνει τελικά να τους δελεάσει να μείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 2012 ενω μετανάστευσαν στην Γερμανία 1.000.000 άτομα μόνο οι 400.000 τελικά παρέμειναν εκεί μετά από 12 μήνες.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει το παρών ζήτημα της μετανάστευσης με όρους της δεκαετίας του '60. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει από τότε. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι τις περασμένες δεκαετίες η Γερμανία υποδεχόταν ανειδίκευτους εργάτες οι οποίοι θα συμμετείχαν απλά στην ανοικοδόμηση της χώρας και στην συνέχεια θα έφευγαν. Σήμερα, οι γερμανικές επιχειρήσεις αναζητούν μορφωμένους εργαζόμενους που να μιλάνε ήδη Γερμανικά και θέλουν και ελπίζουν αυτοί οι μετανάστες υψηλής στάθμης να παραμείνουν στην χώρα και να κάνουν εκεί τις οικογένειές τους.

Οι νέοι μετανάστες που καταφθάνουν σήμερα στην Γερμανία κατά 45% έχουν κάποιου είδους πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου σε αντίθεση μόλις με το 26% των Γερμανών. Παρόλ'αυτά αν και πείθονται να αναζητήσουν εργασία στην Γερμανία δεν επιθυμούν την μακρά παραμονή τους εκεί καθώς βλέπουν την απόκτηση μιας θέσης εργασίας εκεί απλά ως μια ευκαιρία για να μην παρουσιάζει "κενά" το βιογραφικό τους και με την πρώτη ευκαιρία επιστρέφουν στις πατρίδες τους.

http://www.defencenet.gr
ΟΟΣΑ: Η Γερμανία δεν καταφέρνει να κρατήσει τους μετανάστες υψηλής εξειδίκευσης ΟΟΣΑ: Η Γερμανία δεν καταφέρνει να κρατήσει τους μετανάστες υψηλής εξειδίκευσης Reviewed by Unknown on 07:00 Rating: 5
Από το Blogger.