οδηγίες προστασίας από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες






Στην αυγή του 2013 η ανθρωπότητα ξεπέρασε τα 7 δις πληθυσμού. Την ίδια ώρα οι συνδέσεις κινητών τηλεφώνων έχουν ήδη υπερβεί παγκοσμίως τα 6 δις. Όμως πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν επισημάνει ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που προέρχεται από κινητά τηλέφωνα (αλλά και ασύρματες τηλεφωνικές συσκευές, ασύρματα δίκτυα και κεραίες κινητής τηλεφωνίας) δεν είναι αθώα. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση ομάδας Βρετανών επιστημόνων, οι επιπτώσεις της χρήσης της κινητής τηλεφωνίας προβληματίζουν ιδιαίτερα τη διεθνή κοινότητα.
Όπως τονίζουν με έμφαση, τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα καθώς και οι ηλικιωμένοι. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δεν έχουμε δει ακόμα όλες τις επιδράσεις των ακτινοβολιών στην υγεία, διότι οι συνέπειές τους είναι μακροπρόθεσμες: Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται μακροχρόνιες μελέτες. Σε γενικές γραμμές εικάζουν ότι ίσως χρειάζεται μία και πλέον δεκαετία για να κάνει την εμφάνισή του κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Τα στοιχεία και οι προειδοποιήσεις

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (European Environmental Agency – EEA) έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούσαν να αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία όσο το κάπνισμα, ο αμίαντος και η μολυβδούχα βενζίνη.

Επιπρόσθετα ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας (World Health Organization – WHO) προειδοποίησε τον περασμένο Μάιο (μετά από σύσκεψη 31 επιστημόνων από 14 χώρες που επανεξέτασαν όλα τα στοιχεία) ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων είναι πιθανόν να προκαλεί καρκίνο στον εγκέφαλο Ο WHO εκτίμησε ότι η χρήση των κινητών είναι το ίδιο επικίνδυνη για καρκινογένεση όσο ο μόλυβδος, οι εξατμίσεις των κινητήρων και το χλωροφόρμιο.

Αμερικανοί επιστήμονες επίσης σημειώνουν ότι η χρήση κινητού για 50 συνεχή λεπτά προκαλεί διέγερση στον εγκέφαλο με άγνωστες μέχρι στιγμής συνέπειες, ενώ κάνουν λόγο και για πιθανή επίδραση των κινητών τηλεφώνων στη λειτουργία της μνήμης. Τέλος συστήνουν στους χρήστες να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους σε περιοχές ή σημεία με αδύναμο σήμα, γιατί τότε ακριβώς οι συσκευές εκπέμπουν περισσότερη ακτινοβολία.
Πώς να προστατευθούμε;

Αναζητώντας τρόπους προστασίας της υγείας μας το Golden Magazine συνέλεξε έγκυρη πληροφόρηση και συμβουλές απευθυνόμενο σε έναν από τους πλέον αρμόδιους να απαντήσει σε τέτοια ζητήματα: Τον ερευνητή βιοφυσικό του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρα Δημήτρη Παναγόπουλο, ο οποίος έχει συμπεριληφθεί δύο φορές στους 100 κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου χάρη στο πολύ σημαντικό ερευνητικό του έργο σχετικά με τις βιολογικές επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων: Οι μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά και θεωρούνται από τις εγκυρότερες παγκοσμίως (http://www.buergerwelle.de/assets/files/analysing_the_health_impacts_of_modern_telecommunications_microwaves.PDF?cultureKey=&q=pdf/analysing_the_health_impacts_of_modern_telecommunications_microwaves.PDF), ενώ ήταν οι πρώτες παγκοσμίως που έδειξαν ότι η ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου καταστρέφει το DNA στα κύτταρα των εντόμων με μόλις λίγα λεπτά ημερήσιας έκθεσης για λίγες μόνο μέρες (http://drwdowin.com/CellPhonesInduceCellDeath.pdf). Σημειωτέο ότι τα έντομα έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ ανθεκτικότερα στις ακτινοβολίες από τα θηλαστικά. (Ο ίδιος βέβαια στην Ελλάδα είναι περισσότερο γνωστός από την παράλληλη μουσική καλλιτεχνική του πορεία).
Τι παθαίνουμε από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες;

O Δρ. Δημήτρης Παναγόπουλος μας εξηγεί πώς επιδρούν οι εκπομπές τεχνητών ακτινοβολιών στο σώμα μας: «Ο πιο ισχυρός πομπός τεχνητής-μικροκυματικής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο άμεσο καθημερινό μας περιβάλλον είναι το κινητό τηλέφωνο. Τα ασύρματα δίκτυα Wi Fi, τα ασύρματα τηλέφωνα και ο φούρνος μικροκυμάτων εκπέμπουν επίσης μικροκυματικές (δηλαδή υψηλής συχνότητας) ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες παρόμοιες με αυτή του κινητού. Τα επιστημονικά ευρήματα κραυγάζουν ότι η ακτινοβολία αυτή καταστρέφει το DNA και μειώνει την αναπαραγωγική ικανότητα – αν η φύση δεν είχε δομήσει τόσο σοφά και τόσο εξελιγμένα τους ζωντανούς οργανισμούς, κρύβοντας και προστατεύοντας τα ωοκύτταρά τους ανάμεσα σε άλλα κύτταρα, ήδη θα είχε εξαφανιστεί ή παραμορφωθεί κάθε μορφή ζωής. Επιπλέον με την ακτινοβολία αυξάνονται οι ελεύθερες ρίζες – που είναι οξειδωτικές – και οδηγούν στην καταστροφή των κυττάρων και σε χημικές αλλοιώσεις. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι η επίδραση της ακτινοβολίας στον οργανισμό είναι αθροιστική».
Πέντε οδηγίες προς… ακτινοβολουμένους

Σύμφωνα με τον Δρα Δημήτρη Παναγόπουλο, οι βασικές οδηγίες προστασίας τις οποίες θα πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου όταν χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο, είναι οι εξής:

1. Ο ασφαλέστερος τρόπος χρήσης είναι να μιλάμε όσο το δυνατόν λιγότερο.

2. Ο πιο ασφαλής τρόπος ομιλίας είναι η ανοικτή ακρόαση, με το κινητό ακουμπισμένο κάπου (να μη το κρατάμε) και σε απόσταση τουλάχιστον 50 εκατοστών από το σώμα μας.

3. Να λέμε τα βασικά, όπως «Θα τα πούμε σε λίγη ώρα, πάρε με στο τάδε σταθερό» κλπ.: Να χρησιμοποιούμε το κινητό ως εργαλείο εξυπηρέτησης σε ώρα ανάγκης και όχι ως μέσον για να λέμε τα νέα μας.

4. Να μην το μεταφέρουμε επάνω στο σώμα μας – και μάλιστα να μην ακουμπάμε την πίσω πλευρά του επάνω μας. Καλύτερα να το φυλάμε σε μια τσάντα ή, αν δεν έχουμε, να το σβήνουμε κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και να το ανοίγουμε όταν φτάνουμε στον προορισμό μας, ώστε να παίρνουμε τα μηνύματά μας.

5. Αν περιμένουμε επείγον τηλεφώνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν κοιμόμαστε με το κινητό δίπλα μας: Το βάζουμε στην άλλη άκρη του σπιτιού. Αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να παραμείνει ανοικτό, το σβήνουμε (διότι το κινητό εκπέμπει ακτινοβολία και στην κατάσταση αναμονής).
Πόσο κοντά στο αυτί μας;

Όταν δεν έχουμε τη δυνατότητα να ακουμπήσουμε κάπου το κινητό, σε ποια απόσταση από το κεφάλι μας θα πρέπει να το έχουμε την ώρα που μιλάμε; Σύμφωνα με τον ίδιο: «Τα πειράματα έδειξαν ότι η ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη όταν αυτό απέχει 20-30 εκατοστά από το κεφάλι μας, παρά όταν είναι σε επαφή με το κεφάλι. Δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό, είναι κάτι που ακόμα ερευνάται. Άρα σίγουρα σε απόσταση άνω των 40-50 εκατοστών και αν δεν υπάρχει δυνατότητα ανοικτής ακρόασης, τότε μέσω ακουστικών (hands free)».
Το blue tooth είναι ασφαλές;

«Το blue tooth εκπέμπει επίσης παρόμοια ακτινοβολία προκειμένου να επικοινωνεί με το κινητό. Η ακτινοβολία που εκπέμπει είναι πολύ μικρότερης έντασης από αυτήν του κινητού, όμως αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και λιγότερο επικίνδυνη: Όταν κυμανθεί σε κάποιες τιμές έντασης οι οποίες, αν και μικρότερες, είναι πιο δραστικές, τότε το blue tooth μπορεί να αποβεί εξίσου ή και περισσότερο επικίνδυνο. Παρομοίως ούτε το ακουστικό σώζει την κατάσταση, απλώς είναι προτιμότερο αρκεί το κινητό όπως είπα να βρίσκεται όσο το δυνατό μακριά από το σώμα μας (δεν έχει νόημα δηλαδή αυτό που κάνουν πολλοί χρήστες που μιλάνε μέσω ακουστικών και έχουν το κινητό επάνω τους)».

Τι κάνουμε με τα ασύρματα τηλέφωνα, μόντεμ, δίκτυα Η/Υ και 3G;«Θα πρέπει να αποφεύγουμε τα ασύρματα τηλέφωνα και τις ασύρματες συνδέσεις και να επιμείνουμε στις ενσύρματες παλιομοδίτικες συνδέσεις (με καλώδια) επιλέγοντας μόντεμ με καλώδια και όχι ασύρματα», επισημαίνει ο ερευνητής. «Αν δεν μπορεί κάποιος να κάνει αλλιώς, ας πάρει τα συνήθη μόντεμ διπλής λειτουργίας (ασύρματα/ενσύρματα) και ας απενεργοποιήσει την ασύρματη λειτουργία (σ.σ. είναι εύκολο – αρκεί να μελετήσετε τις οδηγίες χρήσης του μηχανήματος ή να ρωτήσετε τον πάροχο της γραμμής internet). Όσο για το 3G, είναι πιο περίπλοκη ακτινοβολία αφού μεταδίδει περισσότερες πληροφορίες, άρα και πιο επικίνδυνη και πιο δραστική βιολογικά, επειδή είναι ακόμη πιο απρόβλεπτα μεταβαλλόμενη. Επομένως είναι καλύτερα να απενεργοποιήσουμε τη λειτουργία 3G από το κινητό μας, αν τη διαθέτει, έστω και αν με τον τρόπο αυτό έχουμε λιγότερες – αλλά μη ζωτικές – εξυπηρετήσεις».


ΠΗΓΗ
οδηγίες προστασίας από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες οδηγίες προστασίας από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες Reviewed by Unknown on 00:00 Rating: 5
Από το Blogger.