Το «αποτύπωμα» του καπνίσματος στον οργανισμό



Φινλανδική ιστοσελίδα αποκαλύπτει τις επιπτώσεις της ανθυγιεινής συνήθειας στο σώμα

Ειρήνη Βενιού
Αριστερά το κουρασμένο πρόσωπο μιας καπνίστριας, δεξιά το υγιές δέρμα μιας γυναίκας που δεν καπνίζει
Έναν πρωτότυπο τρόπο παρουσίασης των επιπτώσεων του καπνίσματος στην υγεία μας βρήκε η φινλανδική ιστοσελίδαTobacco Body.
Με τη βοήθεια ενός διαδραστικού γραφήματος, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει με τα μάτια του τι προκαλεί το κάπνισμα στον οργανισμό ενός καπνιστή και να συγκρίνει συγκεκριμένα σημεία του σώματός του με εκείνα ενός μη καπνιστή.


Σκοπός της όλης ιδέας, η οποία έλαβε σάρκα και οστά σε συνεργασία με την Φινλανδική Εταιρεία για τον Καρκίνο, ήταν η ενημέρωση του κοινού και κυρίως των νέων γύρω από τις καταστροφικές επιπτώσεις του καπνίσματος στον οργανισμό.



«Βουτιά» στον οργανισμό των καπνιστών
Με άκρως παραστατικό τρόπο, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στα δύο φύλα και να δει πώς είναι κάποιος ως καπνιστής/-ρια και ως μη-καπνιστής/-ρια. Με τη βοήθεια μιας λίστας στα αριστερά μπορεί να δει σε μεγέθυνση συγκεκριμένα σημεία του προσώπου, των χεριών κτλ. ή να «βουτήξει» στον ανθρώπινο οργανισμό για να παρατηρήσει τις οργανικές βλάβες που οφείλονται στον καπνό.
Ανάμεσα στις κύριες επιπτώσεις του καπνίσματος συγκαταλέγονται τα αδύναμα μαλλιά, το θαμπό και ρυτιδιασμένο δέρμα, η εμφάνιση ακμής στο πρόσωπο και τριχοφυΐας σε πρόσωπο και χέρια, τα κιτρινισμένα νύχια, οι «μαυρισμένοι» πνεύμονες κ.ά. Πέρα από το φωτογραφικό υλικό, ο επισκέπτης μπορεί να διαβάσει συνοδευτικά κείμενα τα οποία εξηγούν τους ακριβείς λόγους για τους οποίους συμβαίνουν τα παραπάνω.
Η ιστοσελίδα αναφέρει για παράδειγμα, ότι το δέρμα ενός καπνιστή χάνει την υγιή του όψη και φαίνεται κουρασμένο, εξαιτίας των χημικών ουσιών των τσιγάρων. Αυτές, κάνουν τις ελαστικές ίνες του δέρματος πιο εύθραυστες με αποτέλεσμα να σπάνε εύκολα και εκείνο να χάνει την ελαστικότητά του.
«Οι καπνιστές έχουν αδύναμα μαλλιά και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο τριχόπτωσης ή γκριζαρίσματος» εξηγεί το κείμενο στην περίπτωση των μαλλιών ενός καπνιστή. Η υπερβολική τριχοφυΐα στην περίπτωση των γυναικών, πυροδοτείται εξαιτίας του ότι το κάπνισμα αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό.
Πρόσφατη μελέτη του Ιατρικού Κολεγίου του Ουισκόνσιν, είχε δείξει ότι οι γυναίκες που κάπνιζαν ένα ή περισσότερα πακέτα τσιγάρα την ημέρα, αντιμετώπιζαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, να έχουν ασταθή εμμηνορροϊκό κύκλο και να μπαίνουν ταχύτερα στην εμμηνόπαυση σε σχέση με τις μη καπνίστριες.

ΠΗΓΗ
Το «αποτύπωμα» του καπνίσματος στον οργανισμό Το «αποτύπωμα» του καπνίσματος στον οργανισμό Reviewed by Unknown on 22:30 Rating: 5
Από το Blogger.