Bloomberg: Κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης




Στον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας της ανόδου των εθνικισμών και της επιβράδυνσης στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση του James G. Neuger από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «Europe Breakup Forces Mount as Union Relevance Fades».
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά η συνεχής πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που είχαν οραματισθεί οι ιδρυτές της τη δεκαετία του ’50 τείνει κινδυνεύει σήμερα να αναστραφεί.
Η Βρετανία απειλεί με αποχώρηση, το ευρώ, που ταλανίζεται από την τετραετή κρίση χρέους, απειλείται με διάλυση ενώ οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις ισχυροποιούνται στη Γαλλία, παράλληλα με τα αποσχιστικά κινήματα στη Βρετανία στο Βέλγιο και στην Ισπανία.

Η ανταπόκριση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στους κινδύνους που ενέχουν οι προσεχείς ευρωεκλογές, καθώς θα μπορούσαν να αναδείξουν στο Ευρωκοινοβούλιο διάφορα αντιευρωπαϊκά λαϊκιστικά κόμματα από όλη την Ευρώπη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις πιέσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά στην Ελλάδα. Σημειώνεται επίσης ότι η οικονομική κρίση οδήγησε στην κατάρρευση ενός ακόμη μύθου σχετικά με την Ευρωζώνη, καθώς απέδειξε ότι η ένταξη σε αυτήν δεν είναι μονόδρομος. Η Ελλάδα απειλήθηκε με αποπομπή το 2011, ενώ η Κύπρος οδηγήθηκε στα όρια του γκρεμού φέτος, για να διασωθεί την τελευταία στιγμή.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη και όχι μόνο στην Ελλάδα» δήλωσε η πρώην υπουργός και Ευρωπαία Επίτροπος, Άννα Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια μοναδική ιστορική στιγμή. Δεν μπορούμε πλέον να ακολουθούμε την τακτική βήμα προς βήμα. Θα πρέπει να προβούμε σε άλμα» τόνισε.

Η προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται σήμερα από τη Γερμανία και τις αποφάσεις της Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ. Στην εμμονή της στη μείωση των ελλειμμάτων αντιδρά το 60% των Ευρωπαίων, σύμφωνα με πρόσφατη πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση, όπου εναλλακτικές λύσεις ζητά το 94% των Ελλήνων, αλλά και το 50% των Γερμανών.

Όπως επισημαίνει ο Brendan Simms, καθηγητής ιστορίας στο Cambridge University ο κίνδυνος για την Ευρώπη προέρχεται από την γερμανική αδράνεια. «Αυτό που απουσιάζει σήμερα είναι μια οραματίστρια Καγκελάριος που θα θέσει έναν οδικό χάρτη και ένα σχέδιο. Τώρα περνάμε από τη μία διάσωση στην άλλη, το οποίο είναι καλύτερο από το τίποτα αλλά δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα» τόνισε.


ΠΗΓΗ
Bloomberg: Κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης Bloomberg: Κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης Reviewed by Unknown on 14:00 Rating: 5
Από το Blogger.