Τα ηλεκτρονικά βιβλία φέρνουν το τέλος της φιλαναγνωσίας;


Τα βιβλιοπωλεία τείνουν να μετατραπούν σε ένα «απομεινάρι» του παρελθόντος. Οι καταναλωτές προτιμούν, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο τα ηλεκτρονικά βιβλία (σ.σ. pentapostagma.gr– e-books), καθώς τα πρότυπα και οι επιλογές της αγοραστικής συμπεριφοράς ανάμεσα στο έντυπο και το ηλεκτρονικό βιβλίο έχουν μεταβληθεί δραστικά.

Οι παλιές συνήθειες των βιβλιόφιλων τείνουν να ξεχνιούνται.. Αγοράζουμε πλέον βιβλία για εμάς και τα παιδιά μας στα τοπικά βιβλιοπωλεία; Ενδιαφερόμαστε να αποκτήσουμε μία σπάνια έκδοση; Να παρευρεθούμε σε ένα φεστιβάλ βιβλίων με φίλους με στόχο να εμπλουτίσουμε τη βιβλιοθήκη μας;

Οι εταιρίες-κολοσσοί των ηλεκτρονικών βιβλίων έχουν σχεδόν κυριαρχήσει στην αγορά, «συνθλίβοντας» μέσω του ανταγωνισμού τους μικρούς εκδοτικούς οίκους, και «θάβοντας» τις όποιες προσπάθειες αναβίωσης της έντυπης μορφής βιβλίων.

Ποια είναι τα αποτελέσματα, όμως, αυτής της εξέλιξης;

Πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από την Εθνική Ένωση Αλφαβητισμού της Μεγάλης Βρετανίας (σ.σ. pentapostagma.gr – UK National Literacy Trust) συμπέρανε ότι τα παιδιά που διαβάζουν σε καθημερινή βάση μονάχα ηλεκτρονικά βιβλία συγκεντρώνουν λιγότερες πιθανότητες να στραφούν προς την ανάγνωση/τη φιλαναγνωσία από όσα παιδιά διαβάζουν έντυπα βιβλία.

Η έκθεση, αν και αναγνώρισε τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας, εντούτοις κάλεσε σε μία πιο ισορροπημένη χρήση των συσκευών τεχνολογίας σε σχέση με την ανάγνωση έντυπων βιβλίων.

Η Εθνική Ένωση Αλφαβητισμού πραγματοποίησε έρευνα σε δείγμα 34.910 παιδιών, ηλικίας από 8 έως 16 ετών. Εξετάστηκε η επιρροή της τεχνολογίας στις ικανότητες ανάγνωσης των παιδιών καθώς και η απόλαυση από τη διαδικασία της ανάγνωσης. Η μελέτη κατέδειξε ότι όσα παιδιά διαβάζουν καθημερινά μέσα από οθόνες (e-readers) συγκεντρώνουν περίπου δύο φορές λιγότερες πιθανότητες να οδηγηθούν πάνω από το μέσο όρο του αναγνωστικού κοινού (σε όρους φιλαναγνωσίας) σε σχέση με όσους διαβάζουν καθημερινά έντυπα βιβλία, ή/και έντυπες σε συνδυασμό με ηλεκτρονικές μορφές βιβλίων (15,5% και 26% αντίστοιχα).

Όσοι διαβάζουν μόνο μέσω ηλεκτρονικών συσκευών ανάγνωσης συγκεντρώνουν περισσότερες από τρείς φορές χαμηλότερες πιθανότητες να απολαμβάνουν πάρα πολύ τη διαδικασία της ανάγνωσης (12% έναντι 51%), και περίπου ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να έχουν ξεχωρίσει ένα βιβλίο ως το αγαπημένο τους.

πηγή
Τα ηλεκτρονικά βιβλία φέρνουν το τέλος της φιλαναγνωσίας; Τα ηλεκτρονικά βιβλία φέρνουν το τέλος της φιλαναγνωσίας; Reviewed by Unknown on 00:00 Rating: 5
Από το Blogger.