Η ΕΕ «παγώνει» τον South Stream - Πλήγμα κατά Ελλάδας και ορθόδοξων Βαλκανίων


Η Κομισιόν σε μία προσπάθεια να «χτυπήσει» τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τη Μόσχα, παγώνει τη διαδικασία για έγκριση δύο μεγάλων ενεργειακών σχεδίων της Gazprom, τον αγωγό South Stream αλλά και τον αγωγό OPAL, που παράλληλα με τα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας, θα καταλήγει στα γερμανοτσεχικά σύνορα.

Η Ευρώπη με αυτόν τον τρόπο πλήττει άμεσα τον ευρωπαϊκό Νότο και κυρίως τα Βαλκάνια και την Ελλάδα, τις χώρες δηλαδή που θα ωφελούνταν άμεσα από τον South Stream.

Οι Ευρωπαίοι, εξάλλου, γνωρίζουν ότι όσο προελαύνει η Ρωσία προς τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια, η φυσική ροπή - κίνδυνος μέγας για τους δυτικούς Ευρωπαίους και την παγκόσμια "Νέα Τάξη Πραγμάτων" -, των παραδοσιακών και φυσικών συμμάχων της ρωσικής ορθόδοξης αυτοκρατορίας, δηλαδή οι ορθόδοξες χώρες των Βαλκανίων, αλλά και η Ελλάδα, για στροφή προς την Ευρασιατική Ένωση αυξάνεται ραγδαία!

Με άλλα λόγια, οι χώρες Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία είναι οι αμέσως επόμενοι ανεπίσημοι «υποψήφιοι» για προσχώρηση στην ρωσική σφαίρα επιρροής, δεδομένου βέβαια ότι θα επικρατήσουν και σε αυτές, οι φιλορωσικές εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν ήδη, με τις εξελίξεις στην Ουκρανία αρχίσει να «ζεσταίνονται»!

Η «μετάδοση» από την Κριμαία, «αποσχιστικών» τάσεων από την ΕΕ στα ορθόδοξα Βαλκάνια και στην Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης των Γερμανών αυτήν την στιγμή!

Οι δυτικοί Ευρωπαίοι, μιλούν για εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και το θέμα θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής ΕΕ και ΗΠΑ, που είναι προγραμματισμένη για το τέλος Μαρτίου.

Μία υπόθεση που επιδιώκουν να πετύχουν σχεδιάζοντας την λήστευση των ενεργειακών αποθεμάτων Ελλάδας και Κύπρου, κάτι όμως που σε κάθε περίπτωση θα απαιτήσει χρόνο – δεν θα συμβεί άμεσα, για να αποτρέψει τη ρωσική επικράτηση στη Μαύρη Θάλασσα.

Και κάτι στο οποίο πιστεύουν ότι αναγκαστικά θα συναινέσει και η Ελλάδα, εφόσον πλέον θα έχουν καταστρέψει την επιλογή του South Stream.

Επομένως επί του παρόντος, αυτό που έχει άμεση σημασία, είναι ότι τα Βαλκάνια μένουν χωρίς South Stream!

Ο «ενεργειακός πόλεμος» έχει ήδη αρχίσει και το μεγάλο ερώτημα, πλέον, δεν είναι το πώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα μπορέσουν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες των καθολικών χωρών της δυτικής Ευρώπης.

Αλλά ότι πλήττονται στην «πρώτη γραμμή» αυτής της αντιπαράθεσης μεταξύ καθολικής νεοταξικής Δύσης και ορθόδοξης Ρωσίας, οι ορθόδοξοι των Βαλκανίων.

Ο αρμόδιος επίτροπος για την ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ, σε συνέντευξή του στην «Die Welt», προειδοποίησε ότι με αφορμή τις εξελίξεις στην Κριμαία θα παγώσει η διαδικασία για την έγκριση του αγωγού South Stream.

Όπως γράφει και το ΕΘΝΟΣ, ο αρμόδιος επίτροπος για την ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ ανέβαλε την απόφαση για τη διεύρυνση της πρόσβασης της Gazprom στον αγωγό OPAL, ο οποίος τροφοδοτείται από τον Nord Stream και μεταφέρει αέριο, διασχίζοντας κάθετα τη Γερμανία μέχρι την Τσεχία, καθώς σχετικό αίτημα για εξαίρεση από τους κανόνες του Γ' Ενεργειακού Πακέτου έχουν υποβάλει και η Γερμανία και η Ρωσία.

Παράλληλα, όμως, ο επίτροπος Έτινγκερ γνωρίζει πως οι απειλές από την ΕΕ και τις ΗΠΑ δεν μπορούν να σταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν έχουν πειστική απάντηση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.

Τι προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον OPAL:

Ο OPAL, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, πρέπει να διαθέτει το 50% της χωρητικότητάς του σε ανεξάρτητους παραγωγούς.

Αλλά η ποσότητα των 36 bcm (δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων) ανά έτος δεν μπορεί να εξασφαλίσει παρά μόνο από τον αγωγό Nord Stream (που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας) και την Gazprom.

Η Gazprom, βέβαια, ανακοίνωσε ότι περιμένει μέχρι το τέλος του μήνα να υπογραφεί κανονικά η συμφωνία για τον South Stream. Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει ξεκινήσει ήδη την κατασκευή του αγωγού που θα παρακάμπτει την Ουκρανία και θα καλύπτει από το 2018 μέσω της Μαύρης Θάλασσας το 15% των ετήσιων αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

Ο αγωγός αυτός αποτελεί το δεύτερο σκέλος, μετά τον Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, του σχεδίου για παράκαμψη της Ουκρανίας, ώστε η Μόσχα να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης.

Σχεδιασμοί από ΗΠΑ και Βρυξέλλες για την επόμενη ημέρα

Η εξαγωγή φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, η εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αερίου που υπάρχει στο υπέδαφος της Ευρώπης και το φυσικό αέριο από νέες πηγές, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, είναι οι εναλλακτικές επιλογές που έχουν, όμως, είναι κοινό: απαιτούν χρόνο, και προτού αυτό επιτευχθεί η Κριμαία και πολύ πιθανόν και άλλες περιοχές της Μαύρης Θάλασσας θα έχουν «χαθεί» για τη Δύση!

Έτσι στην κορυφή της λίστα των σχεδιασμών της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών βρίσκεται ο σφετερισμός των σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, που θα μπορούσαν να προσφέρουν μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη είτε με αγωγό από την Κύπρο προς την Κρήτη, είτε με αγωγό προς την Τουρκία, όπως φαίνεται να προτιμούν οι Αμερικανοί.

Όπως έγραψε το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ», η γερμανική εταιρεία RWE στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε υπογράψει το 2012 με την Ουκρανία μπορεί να προμηθεύσει το Κίεβο με φυσικό αέριο τόσο από τον αγωγό Nord Stream (αν και το απαγορεύει η συμφωνία με την Gazprom) όσο και από τη Νορβηγία και την Ολλανδία.

Αλλά αυτές οι ποσότητες, ακόμη κι αν υλοποιηθεί αυτή η ιδέα, δεν θα αρκούν παρά για να εξασφαλισθούν τα βασικά αποθέματα ασφαλείας εν όψει του χειμώνα.

Υπενθυμίζεται πως οι ενεργειακές ανάγκες της Ουκρανίας φθάνουν τα 5,1 bcf την ημέρα και της Ευρώπης σχεδόν στα 50 bcf.


ΠΗΓΗ

Το είδαμε εδώ...
Η ΕΕ «παγώνει» τον South Stream - Πλήγμα κατά Ελλάδας και ορθόδοξων Βαλκανίων Η ΕΕ «παγώνει» τον South Stream - Πλήγμα κατά Ελλάδας και ορθόδοξων Βαλκανίων Reviewed by Unknown on 10:52 Rating: 5
Από το Blogger.