Το πρώτο βιολογικό λεωφορείο κινούμενο με... κακάκια

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της ανακύκλωσης: Το λεωφορείο 40 θέσεων που εκτελεί τη γραμμή Α4, από το Μπαθ στο Μπρίστολ της Μεγάλης Βρετανίας, είναι το πρώτο που κινείται εξολοκλήρου με ανθρώπινα περιττώματα και σκουπίδια.
Το Bio-bus ή βιολογικό λεωφορείο λειτουργεί με φυσικό αέριο βιομεθανίου που παράγεται από την επεξεργασία περιττωμάτων και υπολειμμάτων από φαγητό. Μάλιστα, το ντεπόζιτο του λεωφορείου, που έχει αυτονομία κίνησης για 300 χιλιόμετρα, γεμίζει με τα απόβλητα που παράγουν πέντε ενήλικες σε ετήσια βάση.
Το αποχετευτικό σύστημα του Μπρίστολ επεξεργάζεται περίπου 75 εκατ. κυβικά μέτρα ανθρώπινων αποβλήτων και 35.000 τόνους υπολειμμάτων φαγητών ετησίως. Έτσι, στο εργοστάσιο παραγωγής του Εϊβονμουθ υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής 17 εκατ. κυβικών μέτρων βιομεθανίου, ποσότητα αρκετή για να δώσει ενέργεια σε 8.300 σπίτια σε ετήσια βάση, διάμεσου μιας ειδικής διαδικασίας που ονομάζεται αναεροβική χώνευση.

«Τα οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο παίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στις πόλεις της Βρετανίας. Ωστόσο, το Βιο-Bus κάνει ένα βήμα παραπέρα από τα συμβατικά λεωφορεία, καθώς κινείται από τα περιττώματα... των ίδιων του των επιβατών» δήλωσε με χιούμορ ο Μοχάμεντ Σαντίκ, διευθυντής της εταιρείας GeneCo που βρίσκεται πίσω από το εγχείρημα.
«Το λεωφορείο τέθηκε σε λειτουργία σε μια εξαιρετικά αρμόζουσα χρονική συγκυρία, λίγο πριν το Μπρίστολ γίνει η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2015», τονίζει με τη σειρά του ο επικεφαλής της εταιρείας Bath Bus Company, Κόλιν Φιλντ.
Η συγκεκριμένη γραμμή μεταφέρει 10.000 επιβάτες σε μηνιαία βάση μεταξύ του αεροδρομίου του Μπρίστολ και του κέντρου της πόλης Μπαθ.
ΠΗΓΗ
Το πρώτο βιολογικό λεωφορείο κινούμενο με... κακάκια Το πρώτο βιολογικό λεωφορείο κινούμενο με... κακάκια Reviewed by Unknown on 23:30 Rating: 5
Από το Blogger.