ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ ΣΑΝ .....ΠΤΩΜΑ

Η εξωτική του όψη παραπέμπει σε παραδεισένιο φυτό, αλλά το άρωμα που διαχέεται από τα φύλλα του θα μπορούσε κάλλιστα να προέρχεται από την... κόλαση! Πρόκειται για το σπάνιο λουλούδι Αμορφόφαλους Τίτανουμ (Amorphophallus titanum), γνωστό και ως λουλούδι-πτώμα, λόγω της άσχημης οσμής του που θυμίζει πτώμα σε προχωρημένη αποσύνθεση!

Το σπάνιο λουλούδι με την απαίσια μυρωδιά ανακαλύφθηκε το 1878 σε ένα τροπικό δάσος της Σουμάτρας. το ύψος του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα δύο μέτρα, ενώ ανθίζει μία φορά κάθε επτά χρόνια. Μάλιστα το λουλούδι-πτώμα διατηρεί το άνθος του για μόλις τρεις μέρες, αφού αμέσως μετά -και για καλή τύχη των κατοίκων της Σουμάτρας- «κλείνει» και πάλι μέχρι την επόμενη φορά.

Ενα από τα ελάχιστα αυτά λουλούδια βρίσκεται στον Βοτανικό Κήπο της Μελβούρνης και μάλιστα χαίρει της ιδιαίτερης προσοχής και περιποίησης των υπευθύνων του κήπου, οι οποίοι παρά τη δυσάρεστη οσμή του το προσέχουν σαν τα μάτια τους. Πριν από λίγες μέρες το λουλούδι-πτώμα άνθισε ξανά ύστερα από επτά ολόκληρα χρόνια και όπως ήταν φυσικό, πλήθος κόσμου έσπευσε να το θαυμάσει από κοντά αλλά και να πάρει μια ιδέα της πραγματικά ασυνήθιστης μυρωδιάς που διαχέει. Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες απαθανάτισαν το ανθισμένο φυτό με τις φωτογραφικές τους μηχανές, ωστόσο ελάχιστοι ήταν οι… τολμηροί που το πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής, καθώς όλη η περιοχή γύρω από το λουλούδι είχε ποτιστεί με τη μυρωδιά του, με αποτέλεσμα να θυμίζει χωματερή!

Πάντως, σε αντίθεση με τους επισκέπτες που το πλησίασαν για λίγα μόλις δευτερόλεπτα, το φυτό αποτέλεσε πόλο έλξης για χιλιάδες έντομα που προσελκύονται από την οσμή του και το προτιμούν για γονιμοποίηση.
ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ ΣΑΝ .....ΠΤΩΜΑ ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ ΣΑΝ .....ΠΤΩΜΑ Reviewed by Unknown on 21:30 Rating: 5
Από το Blogger.