Άγιος Βασίλης: τι γιορτάζουμε; Από που προήρθε;

Άγιος Βασίλης
Ο Άγιος Βασίλης αποτελεί μία μίξη παραδόσεων, θεοτήτων και σαφώς χριστιανικών στοιχείων.
Να πούμε εν συντομία ότι εξαρχής την περίοδο των Χριστουγέννων ήταν τοποθετημένη η λατρεία του αρχαίου θεού Πρίαμου.
Το έθιμο κράτησε μέχρι τον τέταρτο αιώνα μ.χ. όταν ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος καθιέρωσε τα Χριστούγεννα ως Χριστιανική εορτή.

Επίσης, γνωρίζατε ότι ο Άγιος Βασίλης υιοθέτησε τη γενειάδα από τον αρχαίο θεό Πρίαμο, που είχε μακριά γενειάδα; Ναι, έτσι είναι!
Στη συνέχεια ή λατρεία του αρχαίου μάγου Οντίν ”Θεός των μάγων”, ήταν αυτό που έδωσε στον Άγιο Βασίλη τη στολή του μάγου και την κάτασπρη πλέον γενειάδα αλλά και μακριά γενειάδα σαν κι αυτή του Πριάμου. 


Ο Χριστιανισμός έκανε την πιο καθοριστική παρέμβαση αφού γέμισε με περιεχόμενο καρδιάς, ψυχής, ελπίδας οράματος τον Άγιο Βασίλη.

Του έδωσε φυσικά και το όνομα του Αγίου Βασιλείου εξ Καππαδοκίας, ο οποίος έκανε δωρεές και έχτισε ιδρύματα για τους φτωχούς ανθρώπους της εποχής του.
Αλλά τι γιόρταζαν οι Χριστιανοί της Δύσης πριν του δοθεί αυτό το όνομα;
Ο Άγιος Νικόλαος (Saint Nicolas = Santa Claus, προστάτης των παιδιών), ο οποίος γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ήταν αυτός που έδωσε στον νέο Άγιο της εκκλησίας(τον Άγιο Βασίλειο) τη γενναιοδωρία και μαζί με όλα τα προηγούμενα προκύπτει το αισιόδοξο πνεύμα των Χριστουγέννων.
Ο Άγιος Βασίλης (ή Santa Claus, αλλά Δυτικά), πήρε την ”κόκκινη πινελιά” στη στολή του, από γνωστή εταιρεία αναψυκτικών, κυρίαρχη ανά την υφήλιο (περίπου στα 1930)! Δεν θα σας πούμε ποια είναι γιατί αποκλείεται να την ξέρετε. :p

Τώρα το πόσο κοντά είναι αυτές οι δύο γιορτές Αγίου Νικολάου - Αγίου Βασίλη, ή ο λόγος που τοποθετήθηκαν εκεί, σχετίζεται με το ηλιακό φως.
Το πότε είναι μικρότερη η μέρα και γιατί αυτό σχετίζεται με αυτές τις γιορτές της ελπίδας, της χαράς, της γενναιοδωρίας, θα αναλυθεί σε επόμενο άρθρο...

Άγιος Βασίλης: τι γιορτάζουμε; Από που προήρθε; Άγιος Βασίλης: τι γιορτάζουμε; Από που προήρθε; Reviewed by Unknown on 18:00 Rating: 5
Από το Blogger.