Προσοχή! Επικίνδυνο ψάρι στα νερά του Αιγαίου...

Η διαπλάτυνση της Διώρυγας του Σουέζ, αλλάζει την θαλάσσια πανίδα της Μεσογείου. Εξωτικά ψάρια μπαίνουν καθημερινά στα νερά μας, ψάρια που πρώτη φορά βλέπουμε στην περιοχή μας. Το Αιγαίο δε θα μπορούσε να μείνει έξω από το χορό.

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ εξέδωσε οδηγία για τους αλιείς της Κρήτης ώστε να προσέχουν εφόσον έρθουν σε επαφή με το λεοντόψαρο, που ήρθε από τον Ινδικό Ωκεανό και την Ερυθρά Θάλασσα.

Όπως αναφέρει ιχθυολόγος του ινστιτούτου «Το λεοντόψαρο ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη σκορπίνα και τη δράκαινα, είναι δηλαδή βρώσιμο, αρκεί να κοπούν τα δηλητηριώδη αγκάθια, που έχει στη ράχη και τα πλευρικά του πτερύγια», και εξηγεί πως « περισσότερο προσεκτικοί πρέπει να είναι οι αλιείς, καθώς το δηλητήριο των αγκαθιών δύναται να τους προκαλέσει πόνο ή παράλυση στα χέρια, με τα οποία θα έρθει σε επαφή».

Οι επιστήμονες μάλιστα προτρέπουν την αλίευσή και την προώθησή του ψαριού στην αγορά (χωρίς τα αγκάθια) ως μέσο περιορισμού του. «Το λεοντόψαρο είναι είδος χωροκατακτητικό, έχει δηλαδή την τάση να επικρατεί των υπολοίπων», τονίζει βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ, «αφενός αναπαράγεται καλά, αφετέρου τρώει άλλα είδη ψαριών με γρήγορες κινήσεις και “ρουφώντας” τα, ακριβώς όπως οι σκορπίνες». Οι επιστήμονες στην Ελλάδα βρίσκουν πληροφορίες για το λεοντόψαρο κυρίως από συναδέλφους τους στην Καραϊβική, παρά το ότι δεν αποτελεί την «πατρίδα» του λεοντόψαρου. «Το λεοντόψαρο είναι εντυπωσιακό στην όψη και ακριβό, εξ ου και φιλοξενούνταν σε πολλά ενυδρεία της Καραϊβικής, απ’ όπου απελευθερώθηκε στη θάλασσα και πολλαπλασιάστηκε γρήγορα».


Προσοχή! Επικίνδυνο ψάρι στα νερά του Αιγαίου... Προσοχή! Επικίνδυνο ψάρι στα νερά του Αιγαίου... Reviewed by Unknown on 13:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.