Το είδαμε και αυτό! Τούρκος βρήκε επιτύμβια στήλη και αναζητά τους απογόνους στην Ελλάδα!

Μια συγκλονιστική ιστορία, ανθρώπινου ενδιαφέροντος, κάνει τον τελευταίο καιρό το γύρο του διαδικτύου.

Πρόκειται για τον αγώνα ενός Τούρκου παραγωγού ταινιών, ο οποίος βρήκε μια επιτύμβια στήλη του 1887 και αναζητά τους Έλληνες απογόνους της γυναίκας που ενταφιάστηκε βορειοδυτικά της Κωνσταντινούπολης.

Η πλάκα γράφει «ενθάδε κείται η δούλη του θεού Χρυσούλα Ροδάκη θανούσα τη δεκάτη ογδόη Μαρτίου 1887». Ένα χρόνο πριν κάποιοι άνδρες την προόριζαν για τα σκουπίδια, όταν ο Kerem Soyyilmaz τους τη ζήτησε, την πήρε στο σπίτι του, την έπλυνε και άρχισε να αναζητά την οικογένεια της θανούσης…

Η επιτύμβια στήλη βρέθηκε στο χωριό Karacakoy, δίπλα στο σπίτι που διέμενε η οικογένεια της γυναίκας και το οποίο διασώζεται μέχρι σήμερα.

Ο Τούρκος παραγωγός έχει κάνει ήδη πολλές επαφές για να εντοπίσει τους απογόνους της γυναίκας, ώστε να τους παραδώσει αυτό το τόσο σημαντικό οικογενειακό κειμήλιο, τιμώντας παράλληλα τη μνήμη της νεκρής γυναίκας!



Οι συγγενείς της φαίνεται ότι ζουν πλέον στην Ελλάδα, μετά την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923. Μάλιστα, από πληροφορίες που έχει συλλέξει μέσω της σελίδας που έχει δημιουργήσει στο Facebook, θεωρείται ότι οι Έλληνες πρόσφυγες από το Karacakoy είναι οι σημερινοί κάτοικοι της Νέας Δορκάδας και των Κρύων Νερών- Κρυονέρι του Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης.

Η κινητοποίηση των απλών πολιτών είναι συγκινητική, αφού κάθε ένας που ενημερώνεται για την ιστορία, προσπαθεί με δικούς του τρόπους και πληροφορίες να ρίξει «φως» στην υπόθεση.
Το είδαμε και αυτό! Τούρκος βρήκε επιτύμβια στήλη και αναζητά τους απογόνους στην Ελλάδα! Το είδαμε και αυτό! Τούρκος βρήκε επιτύμβια στήλη και αναζητά τους απογόνους στην Ελλάδα! Reviewed by Unknown on 22:00 Rating: 5
Από το Blogger.