Ποιος θα είναι ο τολμηρός που θα βάλει βαθειά το μαχαίρι;Αυτό είναι το σχέδιο Τσακαλώτου για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Το πρώτο σχέδιο υπολογισμού των νέων αντικειμενικών αξιών παρουσιάζεται από την αρμόδια ομάδα εργασίας στην αρμόδια συντονιστική επιτροπή υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Τα μέλη της ομάδας αφού έλαβαν τα απαραίτητα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, τους συμβολαιογράφους, αλλά και την ΑΑΔΕ προχώρησαν στη δημιουργία ενός μοντέλου για τον υπολογισμό των τιμών ζώνης με βάση τις πραγματικές αξίες που ισχύουν σήμερα.

Μάλιστα, χρησιμοποίησαν πιλοτικά μια περιοχή των Αθηνών, στην οποία καταγράφεται κάποια κινητικότητα αγοραπωλησιών (συγκριτικά με άλλες περιοχές όπου οι πράξεις αγοραπωλησιών είναι ελάχιστες τα τελευταία χρόνια).

Με όλα τα ανωτέρω δεδομένα κατόρθωσαν όπως προαναφέρθηκε να δημιουργήσουν ένα μοντέλο υπολογισμού της τιμής ζώνης σε κάθε περιοχή, το οποίο όμως προς το παρόν έχει εφαρμοστεί μόνο σε μία.

Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι ότι στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας οι πράξεις είναι ελάχιστες, ενώ σε άλλες δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία.

Στην παρούσα χρονική στιγμή είναι ανέφικτη η αναπροσαρμογή των τιμών της εφορίας με βάση τις πραγματικές τιμές, καθώς δεν υπάρχει ικανό δείγμα πωλήσεων ακινήτων για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί ειδικοί του χώρου επιμένουν ότι σε αυτήν τη φάση με την έλλειψη ρευστότητας και τις λιγοστές πράξεις στην αγορά ακινήτων, το πιο συνετό θα ήταν να γίνει μια οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά περίπου 20%.

Παράδειγματα:

Στο Δήμο Μοσχάτου στις 10 Απριλίου 2017 πωλήθηκε ακίνητο 90 τ.μ. τρίτου ορόφου, κατασκευής 1975, έναντι 25.000 ευρώ. Η τιμή ζώνης για το εν λόγω ακίνητο ανέρχεται στα 1.100 ευρώ ανά τ.μ. Δηλαδή η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι περίπου στις 99.000 ευρώ.

Επίσης, διαμέρισμα στην ίδια περιοχή 108,70 τ.μ. του 1982 πωλήθηκε έναντι 65.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται στις 119.570 ευρώ.
Ποιος θα είναι ο τολμηρός που θα βάλει βαθειά το μαχαίρι;Αυτό είναι το σχέδιο Τσακαλώτου για τις νέες αντικειμενικές αξίες Ποιος θα είναι ο τολμηρός που θα βάλει βαθειά το μαχαίρι;Αυτό είναι το σχέδιο Τσακαλώτου για τις νέες αντικειμενικές αξίες Reviewed by Unknown on 02:00 Rating: 5
Από το Blogger.