Ο Έλληνας που ανακάλυψε τη Βίβλο


H αρχαιότερη Βίβλος του κόσμου ήρθε στο φως και, μάλιστα, την εντόπισε ένας Έλληνας μεταπτυχιακός φοιτητής πανεπιστημίου της Βρετανίας, που ταξίδεψε στην Αίγυπτο για να επισκεφτεί μοναστήρι. Ο Νικόλας Σαρρής βρήκε το χαμένο μέχρι τώρα απόσπασμα του Codex Sinaiticus (Σιναϊτικός Κώδικας), που χρονολογείται στα 350 π.Χ., καθώς περιεργαζόταν φωτογραφίες χειρογράφων στη βιβλιοθήκη της μονής της Αγίας Αικατερίνης. Η εν λόγω Βίβλος, γραμμένη στα ελληνικά πάνω σε δέρμα ζώου, είναι η αρχαιότερη γνωστή. Τα φύλλα του ανεκτίμητης αξίας βιβλίου είχαν μοιραστεί σε τέσσερα σημεία, μεταξύ των οποίων η μονή της Αγίας Αικατερίνης και η βιβλιοθήκη του Λονδίνου, στην οποία υπήρχε το μεγαλύτερο τμήμα της από το 1933, όταν η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση πούλησε τη συλλογή της στη Βρετανία.

Στο πέρασμα των αιώνων η αρχαία περγαμηνή χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές από τους μοναχούς της μονής της Αγίας Αικατερίνης για το δέσιμο βιβλίων, τόσο επειδή ήταν αρκετά σκληρή όσο κι επειδή ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρουν περγαμηνές στην περιοχή.

Ο 30χρονος Έλληνας φοιτητής βρήκε τυχαία το απόσπασμα. Ο Σαρρής, που σπουδάζει συντηρητής αρχαιοτήτων, μιλώντας στην εφημερίδα «Independent» από την Πάτμο όπου βρίσκεται έκανε λόγο για μια εξαιρετική στιγμή. «Είχα βοηθήσει στην ψηφιοποίηση της Βίβλου και αυτό είχε χαραχτεί βαθιά στο μυαλό μου. Έτσι άρχισα να μελετώ το ύψος των γραμμάτων και τις στήλες, και γρήγορα αντιλήφθηκα ότι επρόκειτο για ένα άγνωστο κομμάτι της», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Σαρρής ειδοποίησε το βιβλιοθηκάριο του μοναστηριού, πατέρα Ιουστίνο πως θα ήθελε να δει από κοντά όσα είδε στις φωτογραφίες. Στο δέσιμο είναι ορατό μόλις το ένα τέταρτο του αποσπάσματος, ωστόσο ύστερα από προσεκτική έρευνα ο πατέρας Ιουστίνος επιβεβαίωσε ότι το άγνωστο απόσπασμα της Βίβλου βρέθηκε. Ο μοναχός δήλωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν σαρωτές (scanners) ώστε να εντοπιστεί πόσα κείμενα υπάρχουν στην περγαμηνή, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για το δέσιμο άλλου βιβλίου, χωρίς να χρειαστεί αυτό να καταστραφεί.

Η ΧΡΥΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αν και παλιότερα αποσπάσματα της Βίβλου επιβίωσαν διαμέσου των αιώνων, ο Codex Sinaiticus θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός, επειδή είναι ο πλέον πλήρης. Τα κείμενα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα αποτελούν το σύνολο της Καινής Διαθήκης και μεγάλο μέρος της Παλαιάς.

Η Παλαιά Διαθήκη είναι γραμμένη κυρίως στα εβραϊκά - με εξαίρεση κάποια κομμάτια στα αραμαϊκά - αλλά δεν θεωρείται ενιαία ολότητα. Σε ό,τι αφορά τη μελέτη της Καινής Διαθήκης, οι ιστορικοί έχουν περισσότερα από 5.600 χειρόγραφα στα ελληνικά, στα οποία διαπιστώνουν πως υπάρχουν διαφορές. Υπάρχουν ωστόσο κι άλλα αποκρυφιστικά κείμενα διάφορων περιόδων, που φέρονται να βασίζονται στον Codex Sinaiticus και θεωρούνται από τους παλιούς χριστιανούς τμήμα της Καινής Διαθήκης. 
http://eleusis.pblogs.gr/2010/03/592229.html
Ο Έλληνας που ανακάλυψε τη Βίβλο Ο Έλληνας που ανακάλυψε τη Βίβλο Reviewed by Unknown on 19:50 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.