Πολύ συζήτηση έχει προκαλέσει η είδηση για την φερόμενη ως ανακάλυψη ερευνητικής ομάδας για ταυτοποίηση του χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον «Τύμβο 2» της Βεργίνας.
Το μυστήριο για τον… ένοικο ωστόσο του «Τύμβου 2» δεν είναι τωρινό καθώς μπορεί η πλειοψηφία των επιστημόνων να συμφωνεί πως το πρόσωπο που τάφηκε εκεί ήταν ο Φίλιππος Β’. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι… αιρετικοί που κάνουν λόγο για ένα πρόσωπο πολύ πιο σημαντικό και φυσικά αναφέρονται στον μεγαλύτερο στρατηλάτη που περπάτησε στη Γη: Τον Μέγα Αλέξανδρο.
Οι θεωρίες και η μεγάλη πλάνη
Το θέμα έχει απασχολήσει αρχαιολογικά συμπόσια και ερευνητές από την πρώτη στιγμή της ανακάλυψης του αείμνηστου καθηγητή αρχαιολογίας Μιχάλη Ανδρόνικου.
«Όλες οι ιστορικές πηγές της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας και όχι μόνο , μας πληροφορούν ότι μετά την κατάληψη μέρους της Μακεδονίας και τη σύληση του αρχαίου βασιλικού νεκροταφείου των αρχαίων Αιγών (Βεργίνας) από το βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο το 274/273 π.Χ το συγκεκριμένο νεκροταφείο παρουσίαζε κατά τη μαρτυρία τριών αρχαίων Ελλήνων ιστορικών και ενός Λατίνου, την εξής εικόνα:
-Όλοι οι βασιλικοί τάφοι συλλήφθησαν από τους Γαλάτες του Πύρου . Τα οστά όλων των βασιλέων διασκορπίστηκαν και τα κτερίσματα όλων των τάφων αφαιρέθηκαν. Ο Πύρρος προφανώς για την ολοκλήρωση του έργου του «εγκατέστησε στις Αιγές φρουρά μισθοφόρων Γαλατών» για ένα χρόνο μέχρι την εκδίωξή του .
Στο ίδιο νεκροταφείο το 1978-80 ο καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Μ Ανδρόνικος , ανακάλυψε τρεις βασιλικούς τάφους, εκ των οποίων οι ΙΙ και ΙΙΙ βρέθηκαν ασύλλητοι. Τον τάφο Ι τον ονόμασε «τάφο της Περσεφόνης», τον Ιιο τον απέδωσε στον Φίλιππο Β και τον ΙΙΙο τον ονόμασε «τάφο του Πρίγκηπα».
Ο καθηγητής Ανδρόνικος έγραφε ότι «εντελώς συμπτωματικά φαίνεται ότι γλίτωσε ο τάφος του Φιλίππου Β τη σύλληση. Τα αρχαία ιστορικά κείμενα όμως δεν αναφέρουν καμία εξαίρεση κανενός τάφου ούτε αυτό διαπιστώθηκε από τις ανασκαφές στον ίδιο χώρο από τον ίδιο καθηγητή».
Ο καθηγητής Ανθρωπολογίας Νίκος Ξηροτύρης και η συνάδελφός του Franzeska Langensheidt που εκλήθησαν πρώτοι και εξέτασαν τα οστά , αποφάνθηκαν για τα ανδρικά οστά του τάφου ΙΙ ότι «από την ανθρωπολογική ανάλυση δεν προκύπτει καθαρή απόδειξη ότι τα οστά είναι του βασιλιά Φιλίππου Β».
Στην ίδια γνωμάτευση κατέληξε αργότερα και ο καθηγητής Ανθρωπολογίας Αντώνης Μπαρτσιώκας. Στη συνέχεια όμως εκλήθη δεύτερη επιστημονική ομάδα υπό τον Βρετανό ανατόμο Dr J Musgrave ο οποίος παρουσίασε στο ΧΙΙ Διεθνές Συνέδριο Κλασσικής Αρχαιολογίας διαφορετικά συμπεράσματα , σύμφωνα με τα οποία τα οστά της μεγάλης χρυσής λάρνακας του ΙΙ τάφου ανήκουν στο Βασιλιά Φίλιππο Β.
«Η απόδοση αυτή του τάφου ΙΙ μαζί με όλα τα ευρήματα στον Φίλιππο τον Β από τον καθηγητή Ανδρόνικο και τους συνεργάτες του , αποτέλεσαν μια μεγάλη ιστορική πλάνη, η οποία έχει καθιερωθεί διεθνώς ως «Θεωρία του καθηγητή Ανδρονικου» .
Τα οστά του τάφου ΙΙ μαζί με όλα χρυσοποίκιλτα κτερίσματα που υπάρχουν σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο της Βεργίνας και προκαλούν την εθνική περηφάνεια των Πανελλήνων και τον παγκόσμιο θαυμασμό, δεν ανήκουν στον Φίλππο τον Β. Ανήκουν όμως σε άλλο μεγάλο βασιλιά που επανατάφηκε εκεί , από το Βασιλιά Αντίγονο Γονατά μετά την εκδίωξη του Πύρρου το 273 πΧ . Βάσει πολλών αποδεικτικών στοιχείων προκύπτει ότι όλα τα ευρήματα ένα προς ένα σχετίζονται άμεσα με τον Μ Αλέξανδρο και την οικογένειά του. Ο νεκρός του τάφου είναι ο Μ Αλέξανδρος» λέει ο κ Παπαζώης.
Όλα τα νέα συγκλονιστικά στοιχεία για το μυστικό ταξίδι του νεκρού Στρατηλάτη Μεγάλου Αλεξάνδρου από την Αίγυπτο, πίσω στην πατρίδα του Μακεδονία και το σχέδιο επαναταφής του στο νέο βιβλίο του ιστορικού-ερευνητή Τριαντάφυλλου Παπαζώη.
Τι λέει η Τεχνητή Νοημοσύνη
Σε αυτό το σημείο και με βάση τα όσα μας έχει προσφέρει η τεχνολογία αποφασίσαμε να ρωτήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη διάσημη μηχανή Chat GPT. Φυσικά οι απαντήσεις που δίνει απέχουν παρασάγγας από όσα έχουν αναφέρει έγκριτοι ιστορικοί, όπως η κυρία Αρβελέρ, ωστόσο δοκιμάσαμε την τύχη μας και πήραμε την παρακάτω απάντηση αναφορικά με την τελευταία κατοικία του μεγαλύτερου στρατηλάτη που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.
«Η ακριβής τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί θέμα συζήτησης και ίντριγκας εδώ και αιώνες. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, ο Αλέξανδρος θάφτηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αλλά η συγκεκριμένη τοποθεσία του τάφου του μέσα στην πόλη είναι άγνωστη. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο τάφος του θα μπορούσε να βρίσκεται κάτω από τη σύγχρονη πόλη της Αλεξάνδρειας, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να βρισκόταν σε ένα χαμένο πλέον μαυσωλείο.
Έχουν αναφερθεί αρκετές ανακαλύψεις αυτού που πιστεύεται ότι ήταν ο τάφος του Αλέξανδρου, αλλά καμία δεν έχει αποδειχθεί οριστικά ότι είναι αυθεντική. Η αναζήτηση του τάφου του συνεχίζει να αιχμαλωτίζει τη φαντασία των αρχαιολόγων και των ιστορικών και παραμένει ένα από τα μεγάλα άλυτα μυστήρια της αρχαίας ιστορίας.
Σε όλη την ιστορία, πολυάριθμες αφηγήσεις και θρύλοι έχουν περικυκλώσει τον τελευταίο τόπο ανάπαυσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μερικές ιστορίες υποδηλώνουν ότι το σώμα του μεταφέρθηκε στην πόλη Μέμφις της Αιγύπτου, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι ο τάφος του βρισκόταν στην Περσία, όπου κατέκτησε περίφημα μεγάλο μέρος του γνωστού κόσμου.
Μια από τις πιο διάσημες θεωρίες σχετικά με τον τάφο του Αλέξανδρου είναι ότι βρισκόταν στην αρχαία πόλη Σίβα, όπου ταξίδεψε για να συμβουλευτεί το Μαντείο του Αμούν μετά την κατάκτηση της Αιγύπτου. Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, ο Αλέξανδρος εξέφρασε την επιθυμία να ταφεί στη Σίβα, αλλά η ακριβής τοποθεσία του τάφου του παραμένει μυστήριο.
Παρά τους αιώνες εικασιών και εξερευνήσεων, η πραγματική τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί οριστικά. Η αναζήτηση για την τελική ανάπαυσή του συνεχίζει να συναρπάζει ιστορικούς, αρχαιολόγους και ενθουσιώδεις, προσθέτοντας στον διαρκή μυστήριο που περιβάλλει μια από τις μεγαλύτερες μορφές της αρχαίας ιστορίας.
Η Βεργίνα, που βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, είναι μια άλλη τοποθεσία που έχει συνδεθεί με τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ωστόσο, αυτή η τοποθεσία συνδέεται πιο εμφανώς με τον τάφο του πατέρα του Αλέξανδρου, του βασιλιά Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας.
Το 1977, ο αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος ανακάλυψε έναν βασιλικό τάφο στη Βεργίνα που πιστεύεται ότι ανήκε στον βασιλιά Φίλιππο Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο τάφος περιείχε πληθώρα τεχνουργημάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας χρυσής λάρνακας (ταφικό φέρετρο) που περιείχε τα αποτεφρωμένα λείψανα ενός ενήλικου αρσενικού, ένα διάδημα με σχέδιο έκρηξης αστεριών και άλλα βασιλικά αντικείμενα.
Η ανακάλυψη του τάφου του βασιλιά Φιλίππου Β’ στη Βεργίνα ήταν ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα και παρείχε πολύτιμες γνώσεις για τις βασιλικές ταφικές πρακτικές της αρχαίας Μακεδονίας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θάφτηκε στη Βεργίνα, αναφέρει το newsbomb.gr.
Ενώ η Βεργίνα παραμένει σημαντικός τόπος όσον αφορά την ιστορία και την αρχαιολογία της Μακεδονίας, η έρευνα για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου συνεχίζει να αιχμαλωτίζει ερευνητές και ιστορικούς σε όλο τον κόσμο, με διάφορες θεωρίες και εικασίες να τροφοδοτούν τη συνεχιζόμενη αναζήτηση για την εξιχνίαση του μυστηρίου της τελικής ανάπαυσής του».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου