Βιρτζίνια Γούλφ: Η πρωτοπόρος του μοντέρνου μυθιστορήματος του 20ου αιώνα και το τραγικό τέλος που έδωσε στη ζωή της στα 59 της χρόνια

“Η ζωή μαραίνεται όταν υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε να μοιραστούμε”: Σαν σήμερα, 28 Μαρτίου 1941, αυτοκτονεί η μυθιστοριογράφος Βιρτζίνια Γούλφ, (Αντελίν Βιρτζίνα Στήβεν), πρωτοπόρος του μοντέρνου μυθιστορήματος του 20ου αιώνα.

Μεγαλωμένη στην καρδιά του διανοητικού και φιλολογικού κατεστημένου της Αγγλίας, από τα πρώτα της βήματα προσπάθησε ν’ απαλλαγεί από τους περιορισμούς και την υποκρισία της Βικτωριανής Αγγλικής κοινωνίας.

Άρχισε τη λογοτεχνική της δραστηριότητα στα 21 της χρόνια, δημοσιεύοντας κριτική σε λογοτεχνικό περιοδικό. Με τον σύζυγό της Λέοναρντ Γουλφ θα ιδρύσουν το 1917 τον εκδοτικό οίκο “Χόγκαρθ”, συμβάλλοντας στην έκδοση όχι μόνο δικών της έργων αλλά και έργων μεγάλων συγγραφέων της εποχής, όπως του Τ. Σ. Ελιοτ και Ε. Μ. Φόρστερ.

Το ζεύγος Γουλφ υποστήριζε την ειρήνη και προσπάθησε-μεταξύ άλλων-να εκδίδει έργα ξένων συγγραφέων (τότε) άγνωστα στο ευρύ βρετανικό κοινό, θεωρώντας πως θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποτροπή ενός πολέμου. Ο πρώτος μη Βρετανός συγγραφέας που εξέδωσαν ήταν ο Μαξίμ Γκόρκυ.

Τα διασημότερα έργα της είναι τα μυθιστορήματα “Η κυρία Ντάλογουεϊ” (1925), “Στο Φάρο” (1927), το “Ορλάντο: Μια Βιογραφία” (1928) και το δοκίμιο “Ένα Δωμάτιο Ολοδικό Σου” (1929).

Η Γουλφ, καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της ζωής της, υπέφερε από νευρικές κρίσεις. Είχε απο μικρή ιστορικό διανοητικών διαταραχών (υπήχε και αντίστοιχο ιστορικό στην οικογένεια της). Η απώλεια της μητέρας, του πατέρα και της ετεροθαλούς αδελφής της σε μικρή ηλικία και η σεξουαλική κακοποίηση από τον ετεροθαλή αδελφό της, επιβάρυναν σημαντικά την κατάσταση: Νευρικές καταρρεύσεις, βαριές ημικρανίες, αυπνίες, κατάθλιψη, έλλειψη όρεξης κ.α την ακολουθούσαν σε όλη την πορεία της. Συνέχισε να γράφει μέχρι το τέλος.

Όταν ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, το ζεύγος Γουλφ είχε αποφάσισε να αυτοκτονήσει σε περίπτωση Γερμανικής εισβολής στην Αγγλία, δεδομένης και της Εβραϊκής καταγωγής του συζύγου. Η κατάσταση της υγείας της της χειροτέρεψε.

28 Μαρτίου 1941 τύλιξε μια βαριά πέτρα στο παλτό της και αυτοκτόνησε στον ποταμό Ouse του Σάσεξ, αφήνοντας σημείωμα για το σύζυγο της. Ήταν 59 χρονών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Αχιλλέας

Θα εκδώσει το τελευταίο μυθιστόρημά της τον Ιούλιο του 1941και αποσπάσματα από τα ημερολόγια της το 1953.

Adblock test (Why?)



Βιρτζίνια Γούλφ: Η πρωτοπόρος του μοντέρνου μυθιστορήματος του 20ου αιώνα και το τραγικό τέλος που έδωσε στη ζωή της στα 59 της χρόνια Βιρτζίνια Γούλφ: Η πρωτοπόρος του μοντέρνου μυθιστορήματος του 20ου αιώνα και το τραγικό τέλος που έδωσε στη ζωή της στα 59 της χρόνια Reviewed by Unknown on 17:05 Rating: 5

Post Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.