Ο «Μεγάλος Αδερφός» είναι στα σπίτια μας.

Σύμφωνα με τι Wikipedia «Ο όρος Web 2.0 (Ιστός 2.0), χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη νέα γενιά του  Παγκόσμιου Ιστού η οποία βασίζεται στην όλο και μεγαλύτερη δυνατότητα των χρηστών του Διαδικτύου να μοιράζονται πληροφορίες και να συνεργάζονται on line. Αυτή η νέα γενιά είναι μια δυναμική διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία μπορούν να αλληλεπιδρούν χρήστες χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα υπολογιστών και δικτύων.».

To Web 2.0 ήρθε στη ζωή μας με τους καλύτερους οιωνούς για εκδημοκρατισμό και ισότητα λόγου στους κόλπους του παγκόσμιου ιστού. Τελικά όμως ο απλός χρήστης κατέληξε να είναι ο παραγωγός του μεγαλύτερου μέρους του συνολικού περιεχομένου του ίντερνετ χωρίς να έχει ιδέα για τους κινδύνους που ελλοχεύει η υπερβολική προβολή της προσωπικής του ζωής στον παγκόσμιο ιστό. Ο ιστός γέμισε από blogs και λογαριασμούς χρηστών σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που εμείς οι ίδιοι εκθέτουμε χωρίς να το συνειδητοποιούμε την ίδια την προσωπικότητα μας.

Ο αντίλογος στην άποψη αυτή είναι πως οι σελίδες κοινωνικές δικτύωσης έχουν βασικό ρόλο να μας βοηθήσουν να επανασυνδεθούμε με γνωστούς και φίλους και γιατί όχι να
κάνουμε και νέους. Ωστόσο τι γίνετε με τα προσωπικά δεδομένα μας; Το πρόσφατο παράδειγμα του προγραμματιστή Ρον Μπόουνς που συγκέντρωσε και δημοσιοποίησε στο Pirate Bay λίστα 100.000.000 χρηστών του Fαcebook γεννά πολλά ερωτηματικά αναφορικά με την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής. Ο ίδιος υποστηρίζει πως ο λόγος που το έπραξε ήταν για να αναδείξει τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο δημοφιλές δίκτυο.

Υπάρχει ασφάλεια στο Διαδίκτυο;

Αυτό είναι τελικά το ερώτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους χρήστες του Διαδικτύου. Και είναι θετικό να τους απασχολεί αφού πουθενά δεν κινδυνεύουμε περισσότερο απ’ ότι πραγματικά αγνοούμε. Η σελίδα  www.saferinternet.gr έχει δεχθεί μέχρι σήμερα 1608 καταγγελίες για κάθε είδους διαδικτυακή όχληση μόνο το α’ εξάμηνο του 2010. Μάλιστα εκτιμούν πως οι συνολικές καταγγελίες θα ξεπεράσουν τις 3000 μέχρι το τέλος της χρονιάς. «Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο και το περιεχόμενο των αναφορών που εξακριβώθηκαν ως παράνομες και το οποίο διαχωρίζοντάς το αφορούσε: το 29% ρατσισμό ή ξενοφοβία, το 18% παραβίαση προσωπικών δεδομένων και υποκλοπή ταυτότητας, το 15% οικονομικές απάτες μέσω διαδικτυακών αγορών, το 9% εξύβριση ή συκοφαντική δυσφήμηση, το 8% παιδική πορνογραφία ενώ σε μικρότερο ποσοστό αφορούσαν εγκλήματα όπως αποπλάνηση ανηλίκων (grooming), phishing, ηλεκτρονικό εκφοβισμό (cyber bullying), παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας, παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και απειλή.» (http://www.saferinternet.gr))

Στη παραπάνω σελίδα θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση στο Ίντερνετ και πληροφορείς για όλες τις ομάδες ενδιαφέροντος (ηλικιακές). Στο σύνδεσμο http://www.youtube.com/watch?v=8hJpgtJMNBc&feature=player_embedded θα δείτε το νέο σποτ της δράσης safer internet.gr για το ζήτημα της πολύωρης ενασχόλησης με τον υπολογιστή.
http://sourta-ferta.blogspot.com/2010/08/blog-post_5147.html
Ο «Μεγάλος Αδερφός» είναι στα σπίτια μας. Ο «Μεγάλος Αδερφός» είναι στα σπίτια μας. Reviewed by Unknown on 15:55 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.