Υπάρχει κρύα λάβα;

Πράγματι, υπάρχει κρύα λάβα. Τα περισσότερα είδη λάβας είναι ρευστά σε θερμοκρασίες άνω των 900ο C, αλλά στην Τανζανία υπάρχει ένα ηφαίστειο που η λάβα του έχει θερμοκρασία μόλις 500oC. 

Το όνομά του είναι 01 Doinyo Lengai, που στην τοπική διάλεκτο των Μασάι σημαίνει βουνό των Θελων. Αποτελεί μέρος του ηφαιστειακού συστήματος που δημιουργεί η Μεγάλη Ρηξιγενής Κοιλάδα της Ανατολικής Αφρικής.

Η λάβα συνδέεται συνήθως με μια κόκκινη πυρακτωμένη μάζα τηγμένων πετρωμάτων. Η λάβα του 01 Doinyo Lengai όμως, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας της, έχει μαυριδερό χρώμα και μοιάζει με ρέουσα λάσπη. Οι ιδιότητες της λάβας συναρτώνται με τη σύσταση των πετρωμάτων και το βάθος στο οποίο δημιουργείται. 

Γενικά η λάβα που είναι πλούσια στο ορυκτό του χαλαζία είναι πιο παχύρρευστη από τη λάβα με λιγότερο ποσοστό χαλαζία. Επιπλέον, μια ψηλή θερμοκρασία συμβάλλει σε μια λιγότερο παχύρευστη λάβα, σε αντίθεση με μια λιγότερο ρευστή, που προκύπτει από χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Στο 01 Doinyo Lengai συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η λάβα του ηφαιστείου είναι και κρύα και όχι πολύ παχύρευστη. Αυτό οφείλεται στην ασυνήθιστη σύστασή της, που είναι πλούσια σε ανθρακικά και ασβεστιτικά ορυκτά και υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και κάλιο. Η λάβα αυτή αποκαλείται ανθρακικός ασβεστίτης και δεν απαντά πουθενά αλλού στον κόσμο. Το ηφαίστειο εξερράγη πολλές φορές τους τελευταίους αιώνες, και πιο πρόσφατα την περίοδο 2007-2008.
http://www.tapantaedo.com
Υπάρχει κρύα λάβα; Υπάρχει κρύα λάβα; Reviewed by Unknown on 22:53 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.