Τα τρία στάδια πρίν την αυτοκτονία

Τρία στάδια

φαίνεται να προηγούνται της μοιραίας απόφασης πριν καποιος αυτοκτονίσει τονίζουν οι επιστήμονες.Σε Γενικές γραμμές ολοι οσοι σκέφτονται να αποφασίσουν περνάει απο την σκέψη τους μια διαδικασία "Ωρίμανσης" της ιδεάς πριν τελικά ...

....προβούν στο "Μοιραιο".

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ

-Το στάδιο «σύλληψης» της ιδέας
Σε αυτό το στάδιο το άτομο σκέφτεται για πρώτη φορά την πράξη της αυτοκτονίας ως πιθανή λύση στα προβλήματά του. Πολλές φορές μπορεί να έχει διαβάσει στον Τύπο για την απόπειρα ενός επώνυμου προσώπου, να έχει δει μια ταινία με σχετικό θέμα ή ακόμη και να έχει βιώσει μια παρόμοια εμπειρία από κάποιο γνωστό ή συγγενικό πρόσωπο.

-Το στάδιο της αμφιθυμίας
Μια πάλη μεταξύ των δυνάμεων αυτοσυντήρησης και αυτοκαταστροφής βιώνεται σε ενδοψυχικό επίπεδο. Σε αυτό το στάδιο αρχίζουν οι απειλές/ μηνύματα προς το περιβάλλον για πιθανή απόπειρα, λειτουργώντας ασυνείδητα ως μια έκκληση για βοήθεια. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι σε αυτό το στάδιο το άτομο επιθυμεί ταυτόχρονα να πεθάνει, αλλά και να ζήσει, αλλά, αν ζήσει, να συνεχίσει με διαφορετικό τρόπο ζωής.

-Το στάδιο της απόφασης
Στο στάδιο αυτό έχει ληφθεί μια απόφαση. Εάν το άτομο έχει αποφασίσει να θέσει τέλος στη ζωή του τις περισσότερες φορές παρουσιάζει μια απρόσμενη ηρεμία, η οποία μπορεί να ξεγελάσει τους γύρω του ότι το πρόβλημα έχει ξεπεραστεί. Αντιθέτως, αποτελεί ένα σοβαρό και ισχυρό προμήνυμα ότι βρίσκεται σε υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ότι σε αυτό το στάδιο απαντά γενικά και αόριστα σχετικά με τα σχέδιά του για το μέλλον, αρχίζει να κάνει προετοιμασίες, για παράδειγμα, να χαρίζει πολύτιμα αντικείμενα, να εκκαθαρίζει τραπεζικούς λογαριασμούς, να τακτοποιεί το χώρο του κλπ.

ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ένα άτομο που σκοπεύει να αυτοκτονήσει μπορεί να:

-Μιλά για αυτοκτονία.
-Παρουσιάζει δραστικές αλλαγές στη συμπεριφορά του.
-Απομονώνεται από κοινωνικές συναναστροφές.
-Παρουσιάζει διαταραχές στις διατροφικές του συνήθειες και τον ύπνο του.
-Παραμελεί την προσωπική του εμφάνιση.
-Χάνει το ενδιαφέρον του για εργασία, χόμπι κλπ.
-Προετοιμάζεται, φτιάχνοντας τη διαθήκη του, τακτοποιώντας οικονομικές εκκρεμότητες κ.ά.
-Εκδηλώνει παρακινδυνευμένη συμπεριφορά.
-Βίωσε πρόσφατα σημαντικές απώλειες στη ζωή του.
-Παρουσιάζει εμμονή με την ιδέα του θανάτου.
-Εμφανίζει αυξημένη χρήση αλκοόλ/ ναρκωτικών ουσιών.
-Έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει και στο παρελθόν.
-Παρουσιάζει ιστορικό βίας και επιθετικότητας.
-Αρνείται να απευθυνθεί σε ειδικούς για βοήθεια.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η πράξη της αυτοκτονίας αποτελεί ένα πολύπλευρο θέμα που καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Η θεώρηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική κυρίως όσον αφορά τους τομείς της πρόληψης και της πρόβλεψης αυτής. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, είναι απαραίτητο: α. Να δημιουργηθούν κατάλληλοι φορείς όπου το άτομο σε κατάσταση «κρίσης» μπορεί να απευθυνθεί ζητώντας βοήθεια. β. Να γίνεται έγκαιρη διάγνωση του βαθμού επικινδυνότητας κάθε περιστατικού προκειμένου ο πάσχων να «παρακολουθείται» άμεσα μέχρι να ξεπεραστεί ο κίνδυνος. γ. Να υπάρχει άμεση πληροφόρηση και εκπαίδευση όλων των κοινωνικών ομάδων έτσι ώστε να είναι εφικτός ο εντοπισμός, η υποστήριξη αλλά και η παραπομπή σε ειδικό φορέα ατόμων που βρίσκονται σε υψηλό βαθμό επικινδυνότητας.
http://www.troktikaras.com
Τα τρία στάδια πρίν την αυτοκτονία Τα τρία στάδια πρίν την αυτοκτονία Reviewed by Unknown on 22:14 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.