Ταϊβάν: ώρα μηδέν για τη βιοποικιλότητα

Κάθε άνοιξη στην Ταϊβάν κλείνουν τμήματα ενός μεγάλου αυτοκινητόδρομου. Ο αυτοκινητόδρομος δεν κλείνει για να γίνουν κατασκευαστικές εργασίες αλλά …για να περάσουν οι πεταλούδες.

Το συγκεκριμένο μέτρο ελήφθη ώστε να διασφαλιστεί ότι δεκάδες χιλιάδες μωβ πεταλούδες δεν θα συνθλιφθούν από τα διερχόμενα αυτοκίνητα κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι.
Τέτοιου είδους προσπάθειες αντανακλούν την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στην Ταϊβάν, μια χώρα εξαιρετικά πλούσια σε βιοποικιλότητα.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος, επιβάλλοντας πρόστιμα και απαγορεύοντας την αλιεία φαλαινοκαρχαριών που απειλούνται με εξαφάνιση.
Παράλληλα, οι πολίτες ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο σε ό,τι αφορά την  περιβαλλοντική προστασία.
Ωστόσο, αν και οι προσπάθειες εντείνονται, οι ρυθμοί απώλειας της βιοποικιλότητας στην Ταϊβάν συνεχίζονται με ταχύτατους ρυθμούς.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα Ταϊβανέζικα λευκά δελφίνια έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, αφού ο πληθυσμός τους περιορίζεται πλέον στα 100 άτομα.  Κύρια αιτία είναι η θαλάσσια ρύπανση από τη βιομηχανική δραστηριότητα.
Δυσάρεστα είναι τα νέα και για τις μαύρες αρκούδες, που αν και προστατεύονται από τη νομοθεσία, κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της λαθροθηρίας.
Επιπλέον, αν και η Ταϊβάν διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες αλιείας, τα νερά της έχουν σχεδόν «αδειάσει» εξαιτίας της υπεραλίευσης, με αποτέλεσμα τα σκάφη να αναγκάζονται να βγαίνουν στα ανοιχτά για ψαρέψουν.
Στα σοβαρότερα προβλήματα συγκαταλέγεται επίσης το παράνομο εμπόριο σπάνιων και απειλούμενων ειδών, η αλιεία καρχαριών για τα πτερύγιά τους και τα αδέσποτα ζώα, που συνεχώς αυξάνονται και περιφέρονται στους δρόμους χωρίς καμιά φροντίδα.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούν την κυβέρνηση για μη επιβολή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Συχνά μάλιστα οργανώνουν και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για να ακουστούν τα αιτήματά τους.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση «βλέπει» πρόοδο σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική προστασία και κυρίως την προστασία των ζώων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα.
Αν και όντως υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια, όπως για παράδειγμα η αύξηση των υιοθεσιών αδέσποτων ζώων ή η αύξηση των καταγγελιών για παράνομο εμπόριο, η Ταϊβάν πρέπει να υιοθετήσει ουσιαστικές και αποτελεσματικές πολιτικές για να διατηρήσει τον φυσικό της πλούτο και τη σπάνια βιοποικιλότητα που διαθέτει.
http://santosight.blogspot.com
Ταϊβάν: ώρα μηδέν για τη βιοποικιλότητα Ταϊβάν: ώρα μηδέν για τη βιοποικιλότητα Reviewed by Unknown on 20:13 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.