Ξεκινάει μια έρευνα για την ανακάλυψη ενός νέου γιγάντιου πλανήτη – της Τύχης – στο Νέφος του Oort

Παλιά ξέραμε ότι υπήρχαν εννέα πλανήτες και γι αυτό ορισμένοι σοκαρίστηκαν όταν ο Πλούτωνας υποβιβάστηκε πριν από πέντε χρόνια σε νάνο πλανήτη. Ετοιμαστείτε όμως για μια άλλη έκπληξη. Μπορεί να υπάρχουν και πάλι εννέα πλανήτες και ο Δίας να μην είναι ο μεγαλύτερος.


Ξεκινάει λοιπόν ένα κυνήγι για ένα αέριο γίγαντα πλανήτη, μέχρι και τέσσερις φορές τη μάζα του Δία, που πιστεύεται ότι κρύβεται στο εξωτερικό Νέφος του Oort, την πιο απομακρυσμένη περιοχή του ηλιακού συστήματος. Η τροχιά της Τύχης θα είναι 15.000 φορές πιο μακριά από ό,τι η τροχιά της Γης από τον Ήλιο, και 375 φορές μακρύτερα από τον Πλούτωνα, και αυτός είναι ο λόγος που δεν τον έχουμε δει μέχρι τώρα.
  • Η Τύχη μπορεί να είναι μεγαλύτερη ακόμα και από τον Δία ενώ βρίσκεται στην εξωτερική άκρη του ηλιακού συστήματος, στο Νέφος του Oort
Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι η απόδειξη της ύπαρξής του νέου πλανήτη, έχει ήδη συγκεντρωθεί από ένα διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, το WISE, και περιμένουν τώρα να αναλυθούν τα δεδομένα.
Η πρώτη δόση των δεδομένων πρόκειται να κυκλοφορήσουν τον Απρίλιο, και οι αστροφυσικοί John Matese και Daniel Whitmire από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα στο Lafayette πιστεύουν ότι θα αποκαλύψουν την Τύχη εντός δύο ετών.
Μόλις η Τύχη εντοπιστεί τότε άλλα τηλεσκόπια θα μπορούσαν να τον στοχεύσουν και έτσι να επιβεβαιώσουν την ανακάλυψη.
Το αν θα γίνει ο νέος ένατος πλανήτης θα αποφασιστεί από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU). Το βασικό επιχείρημα κατά της Τύχης είναι ότι πιθανότατα σχηματίστηκε γύρω από ένα άστρο και αργότερα προσελκύστηκε από το βαρυτικό πεδίο του Ήλιου. Η IAU μπορεί να επιλέξει να δημιουργήσει μια εντελώς νέα κατηγορία για την Τύχη, λέει ο καθηγητής Matese.
Η IAU θα έχει τον τελευταίο λόγο για το όνομα του αέριου γίγαντα. Για τους Έλληνες, η Τύχη ήταν η θεά υπεύθυνη για τη μοίρα των πόλεων. Το όνομά της επιλέχθηκε προσωρινά σε σχέση με μια προηγούμενη υπόθεση, που πλέον έχει εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό, ότι ο Ήλιος μπορεί να είναι μέρος ενός διπλού συστήματος αστέρων με ένα αμυδρό συνοδό, που ονομάζεται Νέμεσις, και που θεωρήθηκε υπεύθυνο για τις μαζικές εξαφανίσεις στη Γη. Στη μυθολογία η Τύχη ήταν η καλή αδελφή της Νέμεσης.
Η Τύχη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο και η ατμόσφαιρά της θα είναι όπως του Δία, με πολύχρωμες κηλίδες, ζώνες και σύννεφα. Αναμένεται επίσης να έχει και φεγγάρια. Γιατί όλοι οι εξωτερικοί πλανήτες έχουν, λένε οι επιστήμονες.
Ένα χαρακτηριστικό που θα αποκαλύψει τον νέο πλανήτη  στα δεδομένα του Wise είναι η θερμοκρασία του που αναμένεται να είναι γύρω στους  -73C, τέσσερις ή πέντε φορές θερμότερο από τον Πλούτωνα.
Τα περισσότερα από τα δισεκατομμύρια των αντικειμένων στην περιοχή του Νέφους Oort – μια σφαίρα διαμέτρου ενός έτους φωτός που φτάνει μέχρι το ένα τέταρτο της απόστασης του Άλφα του Κενταύρου – είναι κομμάτια από βρώμικο πάγο σε θερμοκρασίες πολύ κοντά στο απόλυτο μηδέν (-273C).
Μερικά από αυτά τα αντικείμενα έχουν αποσπαστεί από τις τροχιές τους λόγω της γαλαξιακής παλίρροιας – την συνδυασμένη βαρυτική έλξη από τα δισεκατομμύρια άστρα προς το κέντρο του Γαλαξία – και αρχίζει η μεγάλη πτώση προς το εσωτερικό του ηλιακού συστήματος.
Καθώς αυτοί οι μεγάλης περιόδου κομήτες έρχονται πιο κοντά στον ήλιο, κάποια ποσότητα από τον πάγο λιώνει, που αποτελούν τις χαρακτηριστικές ουρές που βλέπουμε πίσω από τους κομήτεςς.
Οι Matese και Whitmire πρότειναν για πρώτη φορά την ύπαρξη της Τύχης με σκοπό να εξηγήσουν γιατί πολλοί από αυτούς τους μακράς περιόδου κομήτες προέρχονταν από την λάθος κατεύθυνση. Στην τελευταία τους ανακοίνωση τον Φεβρουάριο αναφέρουν ότι πάνω από το 20% αυτών των κομητών μακράς περιόδου, που παρατηρήθηκαν από το 1898, φθάνουν από μια ζώνη που περιβάλλει τον ουρανό σε μια υψηλότερη γωνία από ό, τι προβλέπεται από τη θεωρία της γαλαξιακής παλίρροιας.
Όμως, δεν υπάρχει καμία άλλη πρόταση που να έχει υποβληθεί για να εξηγήσει αυτή την ανωμαλία, από τότε που προτάθηκε αρχικά πριν από 12 χρόνια. Αλλά η υπόθεση της Τύχης έχει ένα ελάττωμα. Η συμβατικά θεωρία υποστηρίζει ότι ο αέριος γίγαντας θα έπρεπε να αποσπάσει, επίσης, κομήτες από την εσωτερική του Νέφους Oort, αλλά αυτοί οι κομήτες δεν έχουν παρατηρηθεί.
Ο Matese προτείνει αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή αυτοί οι κομήτες έχουν ήδη φύγει από τις τροχιές τους και, μετά από αρκετά περάσματα μέσα από το εσωτερικό του ηλιακού συστήματος, έχουν ξεθωριάσει σε σημείο που να είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν.
Έτσι, εάν είναι πραγματική, η Τύχη μπορεί όχι μόνο να διαταράξει τις τροχιές των κομητών, αλλά μπορεί να ανατρέψει, επίσης, μια καθιερωμένη επιστημονική θεωρία.
Πηγή: Independent
Tycheclick for large
http://www.physics4u.gr
Ξεκινάει μια έρευνα για την ανακάλυψη ενός νέου γιγάντιου πλανήτη – της Τύχης – στο Νέφος του Oort Ξεκινάει μια έρευνα για την ανακάλυψη ενός νέου γιγάντιου πλανήτη – της Τύχης – στο Νέφος του Oort Reviewed by Unknown on 23:16 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.