Η καρδιά του πλανήτη χτυπά στους ρυθμούς της καρδιάς των πυρηνικών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, εκτιμώντας ότι μέχρι ώρας οι επιπτώσεις των ατυχημάτων είναι περιορισμένες.
Δεν πρόκειται για πυρηνικές αλλά για χημικές εκρήξεις, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Η έκλυση ραδιενεργών στοιχείων, σύμφωνα με τις μετρήσεις των Ιαπώνων, είναι τέτοια που δεν απειλεί άμεσα τη δημόσια υγεία.
Οι υπεύθυνοι των πυρηνικών εργοστασίων, προσπαθούν με θαλασσινό νερό να κρατήσουν παγωμένους τους αντιδραστήρες. Παράλληλα, προσπαθούν με ελεγχόμενο τρόπο να εκτονώσουν τις επικίνδυνες πιέσεις των αερίων.
Η διαρροή ραδιενεργών αερίων είναι τόση που θα επηρεάσει σε τοπική κλίμακα ανθρώπους και περιβάλλον, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, τα μέλη της οποίας ενημέρωσαν σχετικώς την υπουργό Παιδείας, αρμόδια για θέματα έρευνας.
Ο κίνδυνος τήξης ενός αντιδραστήρα στην Ιαπωνία μετά τον σεισμό επαναφέρει τον εφιάλτη του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία, αν και η κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με τη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, όπως εκτιμούν εμπειρογνώμονες.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από το δυστύχημα αυτό που προκάλεσε 4.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Σύμφωνα με ειδικούς ο κόσμος αποκόμισε πάντως διδάγματα από την καταστροφή αυτή. Έτσι, μετά το Τσερνομπίλ, η πυρηνική κοινότητα έχει αρχίσει να προετοιμάζεται προσεκτικά για τις πιο απίθανες καταστάσεις», δήλωσε.
Επίσης ενώ τώρα οι ιαπωνικές αρχές είχαν μια έγκαιρη παροχή πληροφοριών σχετικά με το δυστύχημα, αντίθετα οι ηγέτες της τότε ΕΣΣΔ είχαν κρύψει για ημέρες το μέγεθος της τραγωδίας.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Κέντρου του Τσερνομπίλ για την πυρηνική ασφάλεια από την πλευρά του επέμεινε ότι δεν πρέπει να συγκρίνονται τα δύο δυστυχήματα. «Οι ιαπωνικοί αντιδραστήρες είναι μοντέρνοι και ειδικά σχεδιασμένοι για σεισμικές ζώνες, ακόμη και αν αυτό που συνέβη ξεπέρασε τις προδιαγραφές. Δεν θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες ανάλογες με εκείνες του Τσερνομπίλ”,λέει.
Οι εκρήξεις στην Ιαπωνία «δεν έχουν καμία σχέση με το Τσερνομπίλ», επανέλαβε, και ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για την Οικολογική Ασφάλεια της Ρωσικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (Rosatom).
«Στο Τσέρνομπιλ, οι άνθρωποι έβαλαν έναν αντιδραστήρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά στο Φουκουσίμα ο αντιδραστήρας δεν εξερράγη, διότι σταμάτησε λίγο μετά την έναρξη του σεισμού», δήλωσε.
Η ιαπωνική κυβέρνηση που εμφανίζεται καθησυχαστική απέκλεισε, και εκείνη, ένα σενάριο τύπου Τσερνομπίλ. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα για ένα δεύτερο Τσερνομπίλ», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Στρατηγικής Κοϊτσίρο Γκένμπα.
Πηγή: ΑΠΕ
http://blog.physics4u.gr
Διάχυτη η ανησυχία του κόσμου αλλά οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί
Reviewed by Unknown
on
22:28
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου