Διέρρευσαν όλα τα έγγραφα που είχε η WikiLeaks - Στο Ιντερνετ 251.287 αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα


Στο Ιντερνετ 251.287 αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα

AFP, Reuters, A.P.


ΛΟΝΔΙΝΟ. Το πλήρες περιεχόμενο των 251.287 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων που βρίσκονταν στην κατοχή της ιστοσελίδας WikiLeaks κυκλοφορεί από χθες χωρίς περικοπές στο Iντερνετ, καθώς πρώην συνεργάτες που βρίσκονται σε πόλεμο...

με την ιστοσελίδα υπέδειξαν τον κρυφό υποκατάλογο όπου φυλάσσονται τα αρχεία καθώς και το πού είναι δημοσιευμένο το συνθηματικό. Ενώ εκατομμύρια χρήστες του Iντερνετ αποκτούσαν πρόσβαση σε έγγραφα που αφορούν τις χώρες τους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανησυχούσε για τη δημοσίευση ονομάτων πληροφοριοδοτών από χώρες όπως το Ισραήλ, η Ιορδανία, το Ιράν και το Αφγανιστάν.

Eνημέρωσε τις ΗΠΑ

Ο ιδρυτής της WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ, είχε επικοινωνήσει από τις 25 Αυγούστου με την αμερικανική κυβέρνηση ενημερώνοντας για την επικείμενη διαρροή, ενώ χθες κατηγόρησε τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Γκάρντιαν» Ντέιβιντ Λι για τη διαρροή του συνθηματικού. Σε βιβλίο που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2011, ο Λι αναγράφει το συνθηματικό που του έδωσε ο Ασάντζ το καλοκαίρι του 2010 προκειμένου εκείνος να επεξεργαστεί τον τεράστιο όγκο των τηλεγραφημάτων για λογαριασμό του «Γκάρντιαν».

Δύο μήνες αργότερα, επήλθε η ρήξη στο εσωτερικό της WikiLeaks και ο στενός συνεργάτης του Ασάντζ, Ντάνιελ Ντόμσαϊτ Μπεργκ, αποχώρησε παίρνοντας μαζί του ολόκληρο τον σέρβερ της WikiLeaks. Λίγους μήνες αργότερα, όπως εξιστορεί το περιοδικό Spiegel, ο Μπεργκ επέστρεψε κάποια από τα περιεχόμενα του σέρβερ και οι υποστηρικτές της WikiLeaks τα δημοσίευσαν εν αγνοία τους ότι υπήρχε ο κρυφός και κρυπτογραφημένος υποκατάλογος cables.csv

Οταν, λίγους μήνες μετά, κυκλοφόρησε το βιβλίο του Λι, δημοσιεύθηκε και το συνθηματικό. Εδώ και μερικές εβδομάδες, κυκλοφορούν στο Iντερνετ συμβουλές για το «πάντρεμα» των δύο, του αρχείου και του συνθηματικού. Πηγή των συμβουλών έχει παραδεχθεί ότι είναι ο Ντόμσαϊτ Μπεργκ, ο οποίος θέλει να δείξει ότι υπάρχουν κενά ασφαλείας στο WikiLeaks.

Ο Λι επιρρίπτει ευθύνες στον Ασάντζ, που του είχε πει ότι το συνθηματικό ήταν βραχύβιο και επρόκειτο σύντομα να αντικατασταθεί, αλλά και στον Ντόμσαϊτ Μπεργκ. «Αν η αιτία του προβλήματος ήταν ο “Γκάρντιαν”, τότε δεν θα είχαν μεσολαβήσει επτά μήνες από τη δημοσίευση του συνθηματικού μέχρι την κυκλοφορία των εγγράφων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εφημερίδα. «Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε το κοινό να έχει πρόσβαση σε ένα τέτοιο αρχείο, εκτός αν το ενημερώσει για την τοποθεσία του κάποιο νυν ή πρώην στέλεχος της WikiLeaks», δήλωσε ο Λι.

Η ιστοσελίδα WikiLeaks δημοσιεύει τμηματικά από τα τέλη του 2010 διπλωματικά έγγραφα, μόνο όμως έπειτα από προσεκτική ανάγνωσή τους από ομάδα κατά τόπους ειδικών, ώστε να διαγράφονται ονόματα αθώων που μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο.

Αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η διαρροή επιβεβαιώνει «αυτό που ισχυριζόμαστε εδώ και καιρό. Εφόσον η WikiLeaks έχει στην κατοχή της αυτά τα έγγραφα, χάνει τον έλεγχο και οι πληροφορίες διαρρέουν, είτε το θέλει είτε όχι».

Η ιστοσελίδα της WikiLeaks έπεσε θύμα διαδικτυακής επίθεσης για αρκετές ώρες χθες, ενώ η Αυστραλία κατηγόρησε την ιστοσελίδα ως «απίστευτα ανεύθυνη». Ενα από τα τηλεγραφήματα, με ημερομηνία Ιανουαρίου 2010, αποκαλύπτει τα ονόματα 23 Αυστραλών που η αμερικανική πρεσβεία της Καμπέρα θεωρούσε ότι μπορεί να συνδέονται με την ισλαμική τρομοκρατία.


 

www.ekathimerini.gr
http://thesecretrealtruth.blogspot.com
Διέρρευσαν όλα τα έγγραφα που είχε η WikiLeaks - Στο Ιντερνετ 251.287 αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα Διέρρευσαν όλα τα έγγραφα που είχε η WikiLeaks - Στο Ιντερνετ 251.287 αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα Reviewed by Unknown on 23:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.