Στους -30 η..... Φλώρινα.Πόσο ακόμη θα πέσει η θερμοκρασία με το νέο κύμα κακοκαιρίας;

Πάγωσε το δίκτυο ύδρευσης και οι κάτοικοι πίνουν νερό από υδροφόρες.
Οικονομική ενίσχυση για την αγορά πετρελαίου ζητούν οι τοπικοί φορείς. ;Έκκληση για μηχανήματα αποχιονισμού, προκειμένου να μείνουν οι δρόμοι ανοικτοί
Στην... κατάψυξη μπήκε εδώ και έναν μήνα η Φλώρινα και μπρος στο νέο κύμα κακοκαιρίας που ξεκίνησε χθες με έντονες χιονοπτώσεις οι Αρχές απευθύνουν έκκληση στην πολιτεία για βοήθεια, διαφορετικά φοβούνται ότι «θα θρηνήσουμε θύματα»...




Επειτα από έκτακτη σύσκεψη που έγινε, οι δήμαρχοι του νομού και ο αντιπεριφερειάρχης, έστειλαν έγγραφο με την ένδειξη «επείγον» στο υπουργείο Εσωτερικών, εξηγώντας τη δραματική κατάσταση. Επιπλέον, ζήτησαν οικονομική ενίσχυση για την αγορά πετρελαίου και τη μίσθωση ιδιωτικών οχημάτων αποχιονισμού.
«Ο υδράργυρος έχει κατρακυλήσει στους -30 βαθμούς Κελσίου. Τέτοιες θερμοκρασίες δεν είχαμε δει στη Φλώρινα εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Φοβόμαστε ότι το νέο, ακόμη πιο ψυχρό κύμα αέρος που μας κατέκλυσε από σήμερα (σ.σ.: χθες) θα μας αποτελειώσει», είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Αμυνταίου, Μάκης Ιωσηφίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωσηφίδη, δύο χωριά στα ορεινά, η Κέλη και το Λέχοβο, υδροδοτούνται με βυτιοφόρα του δήμου. Το δίκτυο ύδρευσης έχει παγώσει και οι κάτοικοι δεν έχουν νερό εδώ και 10 μέρες.
Σχολεία-ψυγεία
«Το πετρέλαιο στα σχολεία τελειώνει. Αν δεν πάρουμε έκτακτη επιχορήγηση, θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε, δεν μπορούν να γίνουν μαθήματα σε αίθουσες-ψυγεία», μας είπε ο κ. Ιωσηφίδης.
Ο δήμαρχος εκτιμά ότι για τις επόμενες μέρες χρειάζεται τουλάχιστον 18 ιδιωτικά οχήματα για τον αποχιονισμό δρόμων, αλλά οι επιχειρηματίες εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικοί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, φοβούμενοι ότι δεν θα πληρωθούν.
Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για δραματική κατάσταση που επιδεινώνεται και επισημαίνουν πως «αν δεν υπήρχε η κοινωνική συνοχή που χαρακτηρίζει τις μικρές κοινωνίες, θα είχαμε θρηνήσει θανάτους από το ψύχος».
Σημειώνουν ακόμη πως ειδικά φέτος ο προϋπολογισμός για το πετρέλαιο είναι δεκαπλάσιος και χρήματα δεν υπάρχουν, ενώ αναφέρουν πως στα ορεινά το ύψος του χιονιού έφτασε το ένα μέτρο και αν -όπως προβλέπει η μετεωρολογική υπηρεσία- συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις, το Σαββατοκύριακο θα είναι στο 1,5 μέτρο.
Για απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι του νομού. Ο πρόεδρός τους, Αντώνης Σαρρής, μιλώντας στο «Εθνος», είπε πως αρκετά νεογέννητα αρνάκια και κατσικάκια δεν τα κατάφεραν και πέθαναν από το κρύο, ενώ οι αγελάδες βγάζουν μειωμένη παραγωγή σε γάλα.
Πολλές μονάδες έχουν αποκλειστεί από το χιόνι και οι κτηνοτρόφοι δυσκολεύονται να μεταφέρουν ζωοτροφές.
Λαθροθήρες
Μέσα σε αυτό το δριμύ ψύχος βρήκαν ευκαιρία οι λαθροθήρες να στήσουν καρτέρι για αγριογούρουνα στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών.
Οπως καταγγέλλει ένας από τους φύλακες του Πάρκου, δέχτηκε απειλές με καραμπίνα από λαθροθήρες -ανάμεσά τους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- όταν τους έκανε παρατήρηση και τους θύμισε την απαγόρευση του κυνηγιού.
«Δεν μιλούμε πλέον για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για καθημερινά περιστατικά και δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το πλούσιο φυσικό περιβάλλον είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Πρέσπας, στο οποίο τόσα χρόνια όλοι βασίζουμε την ανάπτυξή της και το μέλλον της», μας είπε η διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, Μυρσίνη Μαλακού.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
πηγή: efenpress.blogspot.com  -  ethnos
http://planet-greece.blogspot.com
Στους -30 η..... Φλώρινα.Πόσο ακόμη θα πέσει η θερμοκρασία με το νέο κύμα κακοκαιρίας; Στους -30 η..... Φλώρινα.Πόσο ακόμη θα πέσει η θερμοκρασία με το νέο κύμα κακοκαιρίας; Reviewed by Unknown on 18:59 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.