Υπάρχουν ζώα που..... αλλάζουν φύλο;

Υπάρχουν, αλλά είναι κυρίως ψάρια. Πρόκειται για μια ιδιότητα που υποβοηθά τη διαιώνιση του είδους.


Με τόσους ζωντανούς οργανισμούς στη στεριά, οι επιστήμονες πολλές φορές ξαφνιάζονται με τα όσα ανακαλύπτουν στους ωκεανούς. Η παράξενη πρακτική του ερμαφροδιτισμού συναντάται πολύ συχνά σε θαλάσσιους οργανισμούς και ψάρια. Μερικά έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν φύλο εξαιτίας ορμονικών κύκλων ή ως απάντηση σε αλλαγές του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, πολλά είδη ψαριών έχουν αρσενικά και θηλυκά όργανα αναπαραγωγής.

Παράδειγμα 1

Τα μικρά Anthias, γεννιούνται θηλυκά, χρώματος συνήθως ροζ ή ανοιχτού πορτοκαλί. Ορισμένα από αυτά, τα πιο μεγαλόσωμα, μεταμορφώνονται σε αρσενικά κι έχουν πιο λαμπερά χρώματα, όπως κόκκινο, πορτοκαλί ή βιολετί. Τα Anthias ζουν σε κοπάδια που αποτελούνται από ένα μόνο κυρίαρχο αρσενικό και από 5-20 θηλυκά, το χαρέμι. Όταν το αρσενικό πεθάνει, το πιο μεγαλόσωμο θηλυκό το αντικαθιστά αλλάζοντας φύλο. 

Οι ωοθήκες εκφυλίζονται κι αρχίζουν να εμφανίζονται οι όρχεις. Με τον τρόπο αυτό, τα νεαρά θηλυκά, που έχουν μικρότερες διαστάσεις, αποφεύγουν τον ανταγωνισμό κατά τον οποίο σίγουρα θα έχαναν, και μόνο όταν η διάπλασή τους το επιτρέπει μεταμορφώνονται σε αρσενικά, ικανά να υπερασπιστούν το χαρέμι και την περιοχή τους. Αυτό το γεγονός παρατηρείται στο ψάρι-παπαγάλο και στο ψάρι Ναπολέοντα

Η συγκεκριμένη σεξουαλική διαστροφή παραμονεύει τη ζωή των φρύνων. Το αρσενικό, εκτός από τους όρχεις, διαθέτει κι ένα ανώριμο σύστημα ωοθηκών. Αν λοιπόν ευνουχιστεί, οι ωοθήκες του γίνονται λειτουργικές, δηλαδή ουσιαστικά αλλάζει αυτόματα φύλο. Σε αυτή την περίπτωση τα θηλυκά εμφανίζονται να διαθέτουν μεγαλύτερες διαστάσεις από τα αρσενικά.

Παράδειγμα 2


Η τσιπούρα είναι πρώτανδρο ερμαφρόδιτο είδος, δηλαδή γεννιέται πρώτα ως αρσενικό και μετά το πέρας περίπου 3 χρόνων κάνει αναστροφή φύλου και γίνεται θηλυκό. Έτσι στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής της ως αρσενικό, έχει 20-30 cm μήκος και ζυγίζει γύρω στα 350-400 g. Στον τρίτο χρόνο, που γίνεται θηλυκό, το μήκος της είναι συνήθως 33-40 cm και ζυγίζει από 600 g και πάνω. 

Η αναπαραγωγή της τσιπούρας λαμβάνει χώρα από τον Οκτώβριο μέχρι και το Δεκέμβριο στην ανοιχτή θάλασσα. Ένα θηλυκό, μπορεί να γεννάει 20000-80000 αυγά καθημερινά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ο γόνος που θα βγει, θα κολυμπήσει στα ρηχά νερά, εκεί που μπορεί να βρει μεγαλύτερη ασφάλεια και αφθονία τροφής, όπου και θα μείνει μέχρι τον επόμενο Οκτώβρη. Μετά θα ενσωματωθεί στο αρχικό κοπάδι, θα λαμβάνει μέρος στην αναπαραγωγή και θα το ακολουθεί στις μετακινήσεις του. 

Κάτι αξιοσημείωτο για την τσιπούρα είναι ότι ενώ μπορεί να είναι σε διαδικασία αλλαγής φύλου από αρσενικό σε θηλυκό, μπορεί να τη διακόψει, και να ξαναπαράγει σπέρμα για την ερχόμενη αναπαραγωγική περίοδο.

Πληροφορίες από: 
focusmag.gr
greekdivers.com
portal.kathimerini
http://www.aneiromai.gr
Υπάρχουν ζώα που..... αλλάζουν φύλο; Υπάρχουν ζώα που..... αλλάζουν φύλο; Reviewed by Unknown on 23:41 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.