Οδηγός αγοράς... ποδηλάτου



Τι είδος ποδηλάτου να αγοράσεις;

Η αγορά κυριαρχείται από τα αποκαλούμενα "mountain-bikes". Αυτά τα ποδήλατα είναι σίγουρα βολικά. Παρόλα αυτά αν πρόκειται να αγοράσεις ένα μόνο ποδήλατο, το mountain είναι πιθανώς η λάθος επιλογή εκτός κι αν σχεδιάζεις να πηγαίνεις σε κακοτράχαλα μονοπάτια μόνο.


Υβρίδιο ή City
Αν σχεδιάζεις να ποδηλατείς κυρίως σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους στην πόλη, ένα "υβρίδιο" είναι στην πραγματικότητα η καλύτερη επιλογή. Αυτό μοιράζεται αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με το μάουντεν, αλλά έχει πιο ομαλά και λεπτά λάστιχα και ελαφρύτερο σκελετό (στην ίδια κατηγορία τιμής).


Λάστιχα
Πάρα πολλοί άνθρωποι οδηγούν μάουντεν με μεγάλα τρακτερωτά λάστιχα στην πόλη. Ίσως αυτό να έχει μια λογική αν θες να μεγιστοποιήσεις την γυμναστική που κάνεις για μια μικρή, αργή βόλτα. Αυτά τα λάστιχα είναι θορυβώδη και δεν κυλάνε καλά στους ομαλούς δρόμους.

Φυσικά, αν αγοράσεις το ποδήλατό σου από ένα εξειδικευμένο ποδηλατάδικο, μπορείς να ζητήσεις να σου αλλάξουν τα στάνταρ τρακτερωτά λάστιχα του μάουντεν με κάποια πιο ομαλά. Αυτό σου δίνει την ευχέρεια να ξαναγυρίσεις στα τρακτερωτά αν το ρίξεις στην εκτός δρόμου ποδηλασία.

Ταχύτητες
Το ποδήλατο σου θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 18 ταχύτητες (τρία γρανάζια μπροστά και τουλάχιστον 6 πίσω). Μπορεί να αναρωτιέσαι γιατί χρειάζεσαι 18 ταχύτητες. Λοιπόν δεν χρειάζεσαι όλες τις ενδιάμεσες, αλλά χρειάζεσαι τις ακραίες. Οι χαμηλότερες ταχύτητες θα σου επιτρέψουν να ανέβεις άνετα έναν λόφο χωρίς να χρειάζεται να το σπρώξεις.

Γενικά, θα πρέπει να πηγαίνεις με μια ταχύτητα αρκετά χαμηλή ώστε να σου επιτρέπει να γυρνάς τα πετάλια γρήγορα και εύκολα (60-90 περιστροφές το λεπτό). Μερικοί αρχάριοι παραπονιούνται για πόνους στα γόνατα. Η αιτία είναι συνήθως ότι ποδηλατούν αργά με πολύ μεγάλη αντίσταση στα πετάλια, σε μια πολύ υψηλή ταχύτητα.

Εξαρτήματα και σκελετός
Καθώς ανεβαίνει η κατηγορία τιμής, θα αρχίσει να έχει καλύτερης ποιότητας εξαρτήματα, καλύτερη ποιότητα και ελαφρύτερα υλικά. Στην κατηγορία από 250 ευρώ και πάνω ο σκελετός θα είναι συνήθως από αλουμίνιο ή chromoly.

Η ποιότητα των εξαρτημάτων είναι λιγότερο σημαντική καθώς ανεβαίνεις τις κατηγορίες τιμών (από τα 300 ευρώ περίπου και πάνω). Βεβαιώσου πάντως ότι δεν αγοράζεις φτηνές πλαστικές μανέτες φρένων που θα λυγίσουν όταν τις πιέσεις δυνατά.

Βάρος
Οι αθλητές έχουν έναν φετιχισμό με το βάρος, αλλά για τον μέσο ποδηλάτη δεν αξίζει να ξοδέψει 300 ευρώ παραπάνω για να πάρει ένα ποδήλατο ένα κιλό ελαφρύτερο. Παρόλα αυτά θα νοιώσετε όντως την διαφορά μεταξύ ενός ποδηλάτου μεγάλων κυβικών με ατσάλινο σκελετό και ενός σχετικά ελαφριού από αλουμίνιο ή chromoly, ειδικότερα σε μια ανηφόρα που με την δύναμή σας ανεβάζετε και το βάρος του ποδηλάτου.

Μέγεθος και εφαρμογή
Το ίδιο σημαντικό με την ποιότητα των υλικών είναι και το μέγεθος και το πως σου "κάθεται". Αν πρέπει να κάνεις λάθος, πάρε ένα μικρότερο παρά ένα μεγαλύτερο. Αν το ποδήλατο είναι πολύ μικρό, μπορείς να το αντιμετωπίσεις παίρνοντας εξαρτήματα όπως ένα μεγαλύτερο παλουκόσελο ή ένα μακρύτερο λαιμό. Ενώ, αν ο σκελετός είναι πολύ μεγάλος δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

Βεβαιώσου ότι υπάρχει ένα κενό τουλάχιστον 5 πόντους μεταξύ του καβάλου σου και του πάνω σωλήνα του ποδηλάτου όταν στέκεσαι από πάνω του με τα πόδια στο έδαφος. Παρεπιπτόντως όταν κάθεσαι στο ποδήλατο σου δεν πρέπει να μπορείς να πατήσεις και με τα δύο πόδια στο έδαφος. Αν μπορείς να το κάνεις, η σέλα είναι πολύ χαμηλά. Πρέπει να λυζίσεις πολύ τα γόνατα σου και δεν μπορείς να ποδηλατήσεις βολικά ή αποτελεσματικά. Όταν το ποδήλατο σταματάει, κατεβαίνεις από τη σέλα. Είναι τόσο απλό.

Ποδηλατάδικα
Στη θεωρία ένα εξειδικευμένο ποδηλατάδικο πρέπει να είναι το μέρος που θα πας για ένα καλό ποδήλατο. Αν είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις τουλάχιστον 200 ευρώ για ένα ποδήλατο, αυτή είναι η σωστή κίνηση.

Μεταχειρισμένο
Δυστυχώς, αν δεν θέλεις να ξοδέψεις τόσα η καλύτερη λύση είναι να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο ποδήλατο. Ένα μεταχειρισμένο ποδήλατο συνήθως θα ζήσει πάρα πολλά χρόνια μιας και τα εξαρτήματα ενός ποδηλάτου είναι αρκετά ανθεκτικά και ένας καλός σκελετός αντέχει μια ζωή. Αν έχετε 150 ευρώ για να ξοδέψετε θα πάρετε -αν προσέξετε- ένα καλύτερο μεταχειρισμένο ποδήλατο απ' ότι ένα καινούργιο. 

http://www.exypna.gr
Οδηγός αγοράς... ποδηλάτου Οδηγός αγοράς... ποδηλάτου Reviewed by Unknown on 08:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.