Οι πιο διάσημες πλαστές φωτογραφίες !!!


Η δύναμη της απάτης
Σε έναν κόσμο που η γνώση είναι δύναμη, ο υγιής σκεπτικισμός χρειάζεται. Στην τελική, οι εικόνες λένε ψέματα -μια πραγματικότητα που ποτέ δεν ήταν πιο αληθινή από ...

την εποχή του photoshop και το διαδικτύου, που οποιοσδήποτε μπορεί -ακόμα και με μέτριες ικανότητες- να μετατρέψει μια απάτη σε μια παγκοσμίως αποδεκτή αλήθεια μέσα σε λίγα λεπτά. Λαμπρά παραδείγματα της δύναμης των ψεύτικων φωτογραφιών είναι οι φωτογραφίες που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις. Ακόμα και αρκετοί γερουσιαστές των ΗΠΑ είχαν εξαπατηθεί πιστεύοντας ότι μια μάλλον χαζή σύνθεση μιας φωτογραφίας του Μπιν Λάντεν και ενός νεκρού από πυροβολισμό ήταν μια απόρρητη φωτογραφία του πτώματος του ιδρυτή της Αλ Κάιντα. Από την εφεύρεση της φωτογραφίας, φυσικά, οι φωτογραφίες έχουν σταδιακά αλλάξει. Ακολουθούν μερικές από τις πιο σημαντικές ψεύτικες φωτογραφίες της ιστορίας. Φωτογραφίες που αρχικά ο κόσμος είχε πιστέψει πως είναι αυθεντικές. Συγκλόνισαν τον κόσμο, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά τελικά καταρρίφθηκαν.


Ο νεκρός Μπιν Λάντεν
Το κοντινό πλάνο στην αρχή του άρθρου ήταν μόνο μια από τις πολλές φωτογραφίες του Μπιν Λάντεν που κατέκλυσαν το διαδίκτυο μετά το θάνατό του. Σε αυτήν τη «νυχτερινή λήψη», οι σκεπτικιστές γρήγορα επεσήμαναν αρκετά πράγματα που ούρλιαζαν πως είναι ψεύτικη. Κατ' αρχάς, το τραύμα από τον πυροβολισμό είναι πάνω από το λάθος μάτι. Δεύτερον, είναι εκπληκτικά χαμηλής ποιότητας για μια τέτοια υψηλής σημασίας αποστολή. Και τρίτον, η σκηνή ήταν οικεία σε μερικούς φανατικούς της ταινίας του 2001, Black Hawk Down. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε «αντικαταστήσει» τον ηθοποιό Jeremy Piven. Μετά απ’ αυτό ο Λευκός Οίκος είπε πως δε θα έδινε τις πραγματικές φωτογραφίες του πτώματος του Μπιν Λάντεν, επειδή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως σημείο συσπείρωσης για να οργανωθεί βία κατά των αμερικανικών στρατευμάτων. Στις 6 Μαΐου, η Αλ Κάιντα επιβεβαίωσε ότι ο αρχηγός της ήταν νεκρός.


Ο άτυχος τουρίστας
Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, μια φωτογραφία έκανε τον γύρο του διαδικτύου, που έδειχνε κάποιον άντρα προφανώς στην οροφή του WTC ακριβώς πριν χτυπηθεί. Σε έναν κόσμο που είχε γυρίσει ανάποδα από τις επιθέσεις, η φωτογραφία προσέθεσε την αίσθηση του εξωπραγματικού γύρω από τα γεγονότα, και συνέβαλε σε μια πληθώρα θεωριών συνωμοσίας και απίθανων ιστοριών επιβίωσης. Μερικοί παρατηρητές είδαν γρήγορα αρκετές ανακολουθίες στην φωτογραφία που αποδείχθηκε ότι ήταν πλαστή. Η κατεύθυνση και ο τύπος του αεροπλάνου, ο τρόπος που αντανακλάται ο ήλιος στο αεροπλάνο και το πόσο αμυδρά φαίνεται ο χρόνος στη δεξιά κάτω γωνία της φωτογραφίας, ήταν μερικά στοιχεία. Το πιο απίθανο απ’ όλα ήταν ο σχεδόν αδύνατος τρόπος που «επέζησε» η φωτογραφία. Τελικά, ο άνδρας της φωτογραφίας, ο Ούγγρος Péter Guzli, παραδέχτηκε ότι είχε επεξεργαστεί μια δική του φωτογραφία για μερικούς φίλους του, χωρίς να συνειδητοποιήσει πόσο γρήγορα θα εξαπλωνόταν.


Η Μεγάλη Εκκαθάριση
Ο σαδιστής επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας Νικολάι Ιβάνοβιτς Γιεζόφ ήταν το δεξί χέρι του Στάλιν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εκκαθάρισης του 1936, κατά την οποία χιλιάδες πολιτικοί αντίπαλοι του «Ατσάλινου Ανθρώπου» και «εχθροί του κράτους» εκτελέστηκαν. Αλλά όταν διώχτηκε ο ίδιος ο Γιεζόφ, υπέστη την απόλυτη ατίμωση. Σβήστηκε από τα επίσημα αρχεία. Οι σταλινικοί αρχειονόμοι και το προσωπικό των ΜΜΕ διέγραψαν προσεκτικά οποιαδήποτε αναφορά στον Γιεζόφ, σαν να μην υπήρξε ποτέ. Το πιο διαβόητο παράδειγμα ήταν αυτή η φωτογραφία του Γιεζόφ που περπατάει δίπλα στον Στάλιν πριν την πτώση του. Μετά την εκτέλεση του Γιεζόφ το 1940, η φωτογραφία επεξεργάστηκε έτσι ώστε ο Στάλιν να περπατάει μόνος του. Σωζόμενα δείγματα της αρχικής φωτογραφίας απέδειξαν ότι ο Στάλιν είχε προσπαθήσει να αναθεωρήσει την ιστορία, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε από το να χρησιμοποιήσει αυτήν την πλαστή φωτογραφία άλλα και άλλες σαν και αυτή για φτιάξει ενός αστυνομοκρατούμενο κράτος.


Ο καρχαρίας και το ελικόπτερο
Πρόκειται για μια φωτογραφία που έγινε viral στο διαδικτύου το 2001. Τα e-mail που στάλθηκαν με αυτήν έλεγαν πως πρόκειται για τη φωτογραφία της χρονιάς από το National Geographic, αλλά το περιοδικό την απαρνήθηκε. Οι παρατηρητές επεσήμαναν πως φαινόταν να έχει εμπνευστεί από μια σκηνή της ταινίας Batman του 1966. Οι ειδικοί γρήγορα είπαν ότι η φωτογραφία ήταν συνδυασμός της φωτογραφίας μιας στρατιωτικής άσκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, και μιας φωτογραφίας ενός μεγάλου λευκού καρχαρία που τραβήχτηκε στη Νότια Αφρική. Από τότε, η "Helicopter Shark" -όπως είναι γνωστή- έχει γίνει συχνά παράδειγμα της σκοτεινής πλευράς της επιρροής του διαδικτύου και της σημασίας της κριτικής σκέψης.


Εκτόξευση πολλών πυραύλων
Το 2008, το Ιράν έκανε επίδειξη με τη δοκιμή ενός νέου πυραύλου που ισχυρίστηκε πως μπορούσε να φθάσει το Ισραήλ. Λίγο μετά τη δοκιμή, αυτή η φωτογραφία κατέκλισε τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων, όπως η Los Angeles Times και η Chicago Tribune, και τις κεντρικές σελίδες ιστοσελίδων, συμπεριλαμβανομένων των NYTimes και BBC News. Αμέσως ξεκίνησε μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για τα προγράμματα πυρηνικών όπλων της Τεχεράνης και τις πιθανότητες πολέμου.


Η κανονική φωτογραφία
Μερικά «τσακάλια» παρατηρητές όμως άρχισαν να αναφέρουν κάποιες παραδοξότητες στις φωτογραφίες. Για παράδειγμα, τα σύννεφα σκόνης που βγαίνουν από τους δύο πυραύλους στα δεξιά δεν είναι απλά παρόμοια, αλλά ταυτόσημα. Και ακόμα κι αν οι πύραυλοι είχαν εκτοξευθεί με διαφορετικές αποστάσεις από την κάμερα, τα βλήματα έχουν το ίδιο μέγεθος. Το Associated Press αναπαρήγαγε την πρωτότυπη και την «πειραγμένη» φωτογραφία, που έδειχνε πως ένας από τους πυραύλους απέτυχε να εκτοξευθεί, δημιουργούν αμφιβολίες για το πόσο αποτελεσματικό ήταν πραγματικά το ιρανικό πρόγραμμα πυραύλων. Τα ΜΜΕ απαρνήθηκαν τη φωτογραφία, και ο οργανισμός που διέδωσε τη φωτογραφία, το Agence France -Presse, δήλωσε πως η «πειραγμένη» φωτογραφία προήρθε από την ιστοσελίδα της ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς.


«Καθάρισαν» για τον Μπους
Το 2002, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία που έδειχνε τον Τζορτζ Μπους να κρατάει ένα παιδικό βιβλίο ανάποδα σε ένα σχολείο. Οι εμπειρογνώμονες όμως παρατήρησαν ότι η φωτογραφία στο βιβλίο που κρατάει ο Μπους είναι το είδωλο εκείνου που κρατάει το κοριτσάκι στα δεξιά του. Παρ' όλα αυτά, η φωτογραφία εξακολουθεί να αναφέρεται ως αποδεικτικό στοιχείο της υποτιθέμενης έλλειψης νοημοσύνης του.


Η εξαφάνιση του Τρότσκι
Ο δεύτερος στην ιεραρχία, μετά τον ιδρυτή του Σοβιέτ Λένιν, ήταν ο μπολσεβίκος Τρότσκι, αλλά αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Στάλιν, ο Τρότσκι έγινε στόχος βάναυσης εκκαθάρισης. Τον εξόρισαν και η επιρροή του σβήστηκε από την επίσημη ιστορία. Στη φωτογραφία, ο Τρότσκι φαίνεται στα αριστερά του Λένιν κάτω από το αναλόγιο να κοιτάζει το πλήθος στην πλατεία Sverdlov στη Μόσχα στις 5 Μαΐου 1920.


Ο αόρατος άνθρωπος
Όταν ο Στάλιν ανακήρυξε τον Τρότσκι εχθρό της ΕΣΣΔ, έσβησε την εικόνα του αντιπάλου του, ακόμη και από τις «δυνατές» φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης αλλά και διάφορες άλλες όπου φαινόταν πως είχε ηγετική θέση.


Να τος...
Αυτή είναι η αυθεντική φωτογραφία του Λένιν και του Τρότσκι δίπλα-δίπλα, καθώς παρακολουθούν τον εορτασμό της δεύτερης επετείου της Ρωσικής Επανάστασης στη Μόσχα το 1919.


… πού πήγε;
Δεκαετίες αργότερα, το 1967, η σοβιετική κυβέρνηση ήθελε να φτιάξει ένα βιβλίο για τον Λένιν με τις φωτογραφίες του 1919. Αλλά ο Τρότσκι -καιρό μετά αφού είχε δολοφονηθεί από τον Στάλιν- ήταν ακόμα persona non grata στην ΕΣΣΔ, και έπρεπε να σβηστεί από τις φωτογραφίες.


Ο Μουμπάρακ, πρώτος μεταξύ των ηγετών
Τον Σεπτέμβριο του 2010, η μεγαλύτερη εφημερίδα της Αιγύπτου, η κρατική Al-Ahram, έδειξε μια φωτογραφία των ηγετών να περπατούν στο κόκκινο χαλί του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Έκανε μεγάλη εντύπωση το ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ήταν μπροστά ακόμη και από τον Μπαράκ Ομπάμα στο ίδιο του το «σπίτι».


Ο Μουμπάρακ στο τέλος
Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος να καταλάβει ο κόσμος πως η Al-Ahram είχε «πειράξει» -άθλια κιόλας- τη φωτογραφία. Όχι μόνο έλειπε το καρό πάτωμα και το φόντο -λες και οι ηγέτες περπατούσαν σε ένα ιπτάμενο χαλί- αλλά υπάρχουν και κάποια σημάδια γύρω από τον Μουμπάρακ. Η Al-Ahram δέχτηκε τις αλλαγές, αλλά τις υπερασπίστηκε ως "μια σύντομη, ζωντανή και αληθινή έκφραση της στάση του Μουμπάρακ στο παλαιστινιακό ζήτημα, ο ηγετικός του ρόλος του επί του θέματος". Η αντιπολίτευση τόνισε πως ήταν ακόμη ένα παράδειγμα των συνεχών προσπαθειών του καθεστώτος να αλλάξει την πραγματικότητα για να διατηρήσει την εξουσία. Όλοι μας ξέρουμε τι απέγινε ο Μουμπάρακ μετά από λίγους μήνες…


Οι πυραμίδες
Το 1982, στα πρώτα βήματα της ψηφιακής επεξεργασίας, το National Geographic δημοσίευσε μια φωτογραφία των πυραμίδων της Γκίζας στην Αίγυπτο. Ο πρώτος που μίλησε για ψεύτικη φωτογραφία ήταν ο ίδιος ο φωτογράφος, ο Gordon Gahan, ο οποίος παρατήρησε ότι οι συντάκτες είχαν συμπιέσει τις πυραμίδες και είχαν φέρει πιο κοντά τους καμηλιέρηδες, ώστε η αρχικά οριζόντια φωτογραφία να χωρέσει στο κάθετο εξώφυλλο. Το περιοδικό δεν επιτρέπει πλέον την επεξεργασία φωτογραφιών.


Όπου υπάρχει καπνός ...
Τον Αύγουστο του 2006, μερικοί bloggers παρατήρησαν ασάφειες σε μια φωτογραφία που έδειχνε την κατάσταση μετά από μια ισραηλινή επίθεση πυραύλων στην Βηρυτό του Λιβάνου. Η φωτογραφία, μια δραματική εικόνα της πόλης με μαύρα σύννεφα καπνού να την καλύπτουν, είχε προφανώς «πειραχτεί» και ο καπνός επαναλαμβανόταν. Ο φωτογράφος, Adnan Hajj, ισχυρίστηκε ότι είχε απλά «καθαρίσει» τη φωτογραφία από τη σκόνη στο φακό του.


… υπάρχει και απόλυση
Η πρωτότυπη φωτογραφία, ήταν πολύ διαφορετική, με πιο ελαφρύ, πιο γκρι και πολύ λιγότερο καπνό. Αλλά το πρόβλημα δεν σταμάτησε εκεί. Οι bloggers έψαξαν και παλιότερες φωτογραφίες του Adnan και επεσήμαναν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι είχε αλλάξει αρκετές ακόμα που αναφέρονταν στη Λιβανο-ισραηλινή σύγκρουση του 2006. Σε μια από αυτές, η ίδια γυναίκα είχε χάσει το σπίτι της σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις. Το ίδιο κτίριο τη μια ήταν έδρα της Χεζμπολάχ και την άλλη το σπίτι της γυναίκας. Και στις δύο πολλαπλασίασε τον αριθμό των αμυντικών φωτοβολίδων που χρησιμοποιούνταν από τα ισραηλινά μαχητικά και τα διαστρέβλωσε ως πυραύλους αέρος-εδάφους. Το Reuters διέκοψε τη σχέση του με τον Adnan και τον απέλυσε.


Ο Piers Morgan
Πριν πάρει την καρέκλα του Larry King, ο Piers Morgan ήταν εκδότης της αγγλικής Daily Mirror, όπου ανέπτυξε τη φήμη του ανθρώπου με επαγγελματική δεοντολογία και παράλληλα έφερνε στο φως εντυπωσιακές ιστορίες. Η βασιλεία του στην εφημερίδα έληξε το 2004, όταν δημοσίευσε μια φωτογραφία όπου ένας Βρετανός στρατιώτης ουρούσε έναν Ιρακινό κρατούμενο. Η οργή ήταν τεράστια και ανάλογη εκείνης που προκλήθηκε από τις αμερικάνικες φωτογραφίες του Αμπού Γκράιμπ. Αποδείχθηκε, ωστόσο, πως ο Morgan έπεσε θύμα φάρσας. Οι βρετανικές στρατιωτικές αρχές εντόπισαν το ακριβές όχημα που φαινόταν στις φωτογραφίες, και δήλωσαν ξεκάθαρα ότι το συγκεκριμένο όχημα δεν είχε φύγει ποτέ από την Αγγλία. Επίσης έδωσαν και άλλα αποδεικτικά στοιχεία ότι οι φωτογραφίες ήταν «πειραγμένες». Η εφημερίδα δημοσίευσε ένα απολογητικό άρθρο ζητώντας συγγνώμη και απέλυσε τον Morgan, ο οποίος έπειτα έγινε κριτής στο Αμερική Έχεις Ταλέντο και αντικατέστησε τον Larry King στο CNN. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2011, ο Morgan υποστήριζε ότι οι φωτογραφίες δεν ήταν πλαστές.

Ψηλά η Κόκκινη Σημαία
Για τους Σοβιετικούς, δεν υπήρχε πιο αξιομνημόνευτη φωτογραφία για την πτώση του Γ’ Ράιχ από εκείνη στην οποία ένας Σοβιετικός στρατιώτης ύψωνε το σφυροδρέπανο πάνω από το Ράιχσταγκ στο Βερολίνο. Η φωτογραφία έγινε σύμβολο της αντοχής του σοβιετικού λαού απέναντι στο ληστρικό πόλεμο των Ναζί και του καλού ενάντια στο κακό.


Η πραγματική
Η αλήθεια δεν ήταν και τόσο «επική». Πρώτα απ' όλα, ο φωτογράφος Γιεβγκένι Χαλντέι παραδέχτηκε ότι δεν ήταν τόσο αυθόρμητη η φωτογραφία. Προέτρεψε τους στρατιώτες να βγουν πάνω από το Ράιχσταγκ για να την τραβήξει και ο ίδιος τους έδωσε τη σημαία. Επίσης, ο Χαλντέι σκοτείνιασε την αρχική φωτογραφία για να γίνουν τα σύννεφα καπνού πιο δραματικά πάνω από την πόλη. Σε μια εκδοχή της -που την είχε ο ίδιος- φαίνεται μια εντελώς διαφορετική σημαία. Και το πιο καταδικαστικό απ' όλα. Ο Χαλντέι χρησιμοποίησε μια καρφίτσα για να σβήσει το ρολόι από το δεξί χέρι του στρατιώτη που κρατούσε αυτόν που κουνούσε τη σημαία (κάτω δεξιά). Στην απείραχτη φωτογραφία, είναι σαφές ότι ο στρατιώτης φοράει δύο ρολόγια, ένα σε κάθε χέρι, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο των λεηλασιών που έγιναν και τελικά δε θα ήταν τόσο «ηθική» η μάχη του Βερολίνου.


Απίστευτες καταστροφές
Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, ένα τσουνάμι που προήρθε από τον Ειρηνικό Ωκεανό σάρωσε τον Ινδικό, σκοτώνοντας πάνω από 230.000 άτομα σε 14 χώρες. Σχεδόν αμέσως μετά την καταστροφή, κυκλοφόρησε αυτή η φωτογραφία στο διαδίκτυο, αναφέροντας πως είναι το Πουκέ, η Ταϊλάνδη ή κάποιο μέρος στην Ινδονησία τη στιγμή που χτυπάει το τσουνάμι. Αμέσως χτύπησε καμπανάκι στους σκεπτικιστές. Και στην Ταϊλάνδη και στην Ινδονησία, τα οχήματα κινούνται στην αριστερή πλευρά του δρόμου και όχι στα δεξιά. Επίσης, τα κύματα στη φωτογραφία μοιάζουν σαν από ταινία του Χόλυγουντ. Οι αυτόπτες μάρτυρες είχαν περιγράψει ένα εντελώς διαφορετικό μοτίβο του νερού και σημείωσαν ότι τα κύματα έφτανα το πολύ τα 9 μέτρα -πολύ λιγότερο από τα 60 μέτρα που φαίνονται στη φωτογραφία.


Αναθεωρώντας το Kent State
Αυτή η φωτογραφία δείχνει ένα κορίτσι που θρηνεί πάνω από το σώμα ενός σκοτωμένου φοιτητή στο Kent State το 1970 και έγινε η ιδανική φωτογραφία του αντιπολεμικού κινήματος. Αλλά η φωτογραφία που τράβηξε ο John Paul Filo ήταν λίγο διαφορετική από αυτή που δημοσιεύτηκε σε διάφορα περιοδικά ακόμη και δεκαετίες μετά. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, κάποιος άγνωστος γραφίστας έσβησε το δοκάρι του φράχτη που φαίνεται να φυτρώνει από το κεφάλι της Mary Ann Vecchio και η αλλαγμένη φωτογραφία αναδημοσιεύτηκε πολλές φορές από τότε. Ο φωτογράφος John Filo κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για την αρχική φωτογραφία.


Σε κατάσταση μάχης
Το 2003, η εφημερίδα Los Angeles Times δημοσίευσε μια φωτογραφία ενός Βρετανού στρατιώτη που έδινε οδηγίες σε πλήθος αμάχων να μείνει χαμηλά στο έδαφος για την ασφάλειά τους στη Βασόρα, στο Ιράκ. Αλλά οι ανοιχτομάτες συντάκτες παρατήρησαν κάτι περίεργο στη φωτογραφία και συγκεκριμένα, δύο από τους άνδρες κάτω αριστερά, πίσω από τα πόδια του στρατιώτη, είχαν «διπλασιαστεί».


Η πραγματικότητα δεν είναι τόσο όμορφη
Ο φωτογράφος Brian Walski παραδέχτηκε πως είχε συνδυάσει δύο ξεχωριστές φωτογραφίες για να δημιουργήσει μια ισχυρότερη εικόνα. Ο Walski, παλιός και σεβαστός φωτορεπόρτερ πολέμου απολύθηκε, και τώρα φωτογραφίζει γάμους στο Κολοράντο.


Τα χέρια της απάτης
Αν και το φαινόμενο, γνωστό ως παρειδωλία (η τάση των ανθρώπων να βλέπουν εικόνες σε τυχαία ερεθίσματα) υπάρχει στη φωτογραφία που είναι γνωστή ως τα "χέρια του Θεού," κατά τη διάρκεια του τυφώνα Charley το 2004 στην Φλόριντα, η φωτογραφία δεν είναι παράδειγμα παρειδωλίας. Αντ' αυτού, είναι ακόμα μια πειραγμένη φωτογραφία.


Η κοιλάδα της Σκιάς της Εξαπάτησης
Η φωτογραφία του Roger Fenton -από τον Πόλεμο της Κριμαίας το 1855- «η Κοιλάδα της Σκιάς του Θανάτου» αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης για πάνω από 150 χρόνια, όταν ο σκηνοθέτη Errol Morris δημοσίευσε δίπλα-δίπλα ακόμη μια φωτογραφία του Fenton, προφανώς από την ίδια θέση και την ίδια ημέρα, με τις οβίδες από τα κανόνια να είναι συγκεντρωμένες στην άκρη του δρόμου. Η ερώτηση ήταν, «μήπως ο Fenton σκόρπισε τις οβίδες στη μέση του δρόμου για να βελτιώσει την φωτογραφία του»; Δεν υπάρχει καμία οριστική απάντηση, αλλά η φωτογραφία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό σημείο διαφωνίας.


Το τηλέφωνο
Ίσως ήταν εκδίκηση για τη φωτογραφία με το ανάποδο βιβλίο του Μπους ή ίσως ήταν ακόμη ένα αστείο για τους «έξυπνους» πολιτικούς. Όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα το 2008, κυκλοφόρησε αυτή η φωτογραφία που τον δείχνει να κρατάει ανάποδα το τηλέφωνο. Καταρρίφθηκε όμως γρήγορα, όταν οι σκεπτικιστές πρόσεξαν πως το ρολόι στον τοίχο έδειχνε ακριβώς 3… σχεδόν τέλεια. Η απάτη αποδείχθηκε οριστικά όταν βρέθηκε η αρχική φωτογραφία που τον έδειχνε να το κρατάει σωστά και χωρίς ρολόι στον τοίχο.


Η Όπρα
Το 1989, ένα περιοδικό αποφάσισε να οπτικοποιήσει το πόσο πλούσια ήταν η Όπρα Γουίνφρεϊ, «φορώντας» της ένα βραδινό φόρεμα και «βάζοντας» την πάνω σε ένα σωρό από χρήματα. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε τέτοια φωτογραφία και η Γουίνφρεϊ ποτέ δεν θα συμφωνούσε να φωτογραφηθεί έτσι. Έτσι αποφάσισαν αντί να κόψουν το κεφάλι της και να το βάλουν στο σώμα της ηθοποιού Ann-Margret από μια φωτογραφία του 1979, να σκουρύνουν το χρώμα του δέρματος της Ann-Margret ώστε να ταιριάζει με το πρόσωπο της Γουίνφρεϊ και να αντικαταστήσουν τον καναπέ με δολάρια. Καμία τους δεν είχε ενημερωθεί για την αλλαγή. Το τέχνασμα αποκαλύφθηκε όταν ο σχεδιαστής του φορέματος της Ann-Margret αναγνώρισε τη δημιουργία του. Οι συντάκτες απάντησαν πως στο cover story έγραφαν, «Φωτογραφία εξωφύλλου από τον Jim Myers ... φωτογραφία αρχείου (το κεφάλι) από τον Kevin Vandivier / Texastock».


Οι Νεράιδες του Cottingley
Το 1917 και το 1920, οι νεαρές ξαδέλφες Elsie Wright και Frances Griffiths από την Αγγλία ισχυρίστηκαν πως είχαν γίνει φίλες και φωτογραφήθηκαν με πραγματικές νεράιδες. Οι φωτογραφίες έκαναν αίσθηση παγκοσμίως, μέχρι που έπεισαν και τον δημιουργό του Σέρλοκ Χολμς, σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, για την αυθεντικότητά τους και την ύπαρξη υπερφυσικού. Οι επικριτές πρόσεξαν πως οι νεράιδες έμοιαζαν σχεδόν τέλειες σαν από βιβλίο με ξωτικά. Στη δεκαετία του 1980, οι τότε ηλικιωμένες ξαδέλφες τελικά παραδέχθηκαν ότι οι νεράιδες είχαν πράγματι αφαιρεθεί από ένα παιδικό βιβλίο.


Ο τυφώνας
Τον Απρίλιο του 2011, μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι έδειχνε έναν ανεμοστρόβιλο να πλησιάζει επικίνδυνα ένα εμπορικό κέντρο στο Οχάιο έγινε διάσημη στο διαδίκτυο. Την έστειλαν μέχρι και στην ΕΜΥ (των ΗΠΑ, εννοείτε). Η Υπηρεσία είπε ότι πρόκειται για ψεύτικη φωτογραφία, επικαλούμενη τις ασυνήθιστα απότομες γωνίες στις άκρες του κυκλώνα, την αφύσικη κατεύθυνση που κινούνταν ο ανεμοστρόβιλος και το είδος του κυκλώνα που είχε δημιουργήσει ο ανεμοστρόβιλος υπό αυτές τις συνθήκες. Ο δημιουργός της φωτογραφίας είπε αργότερα στα ΜΜΕ πως είχε φτιάξει τη φωτογραφία για πλάκα, και δεν περίμενε να τη δει οπουδήποτε αλλού εκτός από τη σελίδα του στο Facebook.


Δύσκολη δουλειά
Τον Ιούλιο του 2010, εν μέσω της καταστροφικής διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, η BP προσπάθησε να αποδείξει τις προσπάθειές της για τον τερματισμό της κρίσης δίνοντας στη δημοσιότητα αυτή τη φωτογραφία που δείχνει την αίθουσα της εταιρείας για τις έκτακτες καταστάσεις όπου το προσωπικό της εργαζόταν εντατικά για να σταματήσει η διαρροή. Ήταν, κάτι το εντυπωσιακό… αλλά ψεύτικο.


Η πραγματική
Ένας blogger παρατηρήσει ότι η φωτογραφία ήταν αποτέλεσμα μιας άθλιας επεξεργασίας. Η ομάδα της ΒΡ είχε γεμίσει άδειες οθόνες με εικόνες από άλλες οθόνες παρακολούθησης σε μια προσπάθεια να δείξει τη δύσκολη προσπάθεια τους, αλλά είχαν αφήσει σημάδια. Στην ψεύτικη φωτογραφία μια οθόνη «έμπαινε» στο κεφάλι ενός υπαλλήλου -η λευκή γραμμή στο αυτί του υπαλλήλου στα δεξιά- ή το ότι η «κόκκινη καμπύλη» βγαίνει έξω από την οθόνη στο κάτω μέρος. Η αποκάλυψη της απάτης επιδείνωσε τη γενική αντίληψη ότι η εταιρεία δεν ασχολούνταν με την κατάσταση. Η BP αντικατέστησε την επεξεργασμένη φωτογραφία με την κανονική, εξηγώντας ότι ο φωτογράφος ήθελε να δείξει τις ικανότητές του και δεν ήθελε να κάνει κακό.


Η ψεύτικη σύνθλιψη
Τον Αύγουστο του 2011, ο 43χρονος δήμαρχος του Βίλνιους στη Λιθουανία, Arturas Zuokas, αποφάσισε να δείξει στα ΜΜΕ το πως αντιμετώπιζε την παράνομη στάθμευση. Έτσι, οδήγησε ένα τεθωρακισμένο όχημα πάνω από μια παράνομα σταθμευμένη Mercedes-Benz σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η σκηνή -εκτός από το γραφείο του δημάρχου- καταγράφηκε και από ένα σουηδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και έδειχνε και έναν άνδρα με μπλε πουκάμισο που δεν φαινόταν στο ίδιο ακριβώς πλάνο από το γραφείο του δημάρχου. Όταν το επεσήμαναν κάποιοι, ο δήμαρχος παραδέχθηκε ότι οι άνθρωποι του είχαν πάρει ένα πλάνο από το σουηδικό βίντεο και έσβησαν τον άνδρα για να «καθαρίσουν» την εικόνα. Δεκάδες ΜΜΕ, έδειξαν την παραποιημένη φωτογραφία.


Η Νέσι
Ίσως η πιο γνωστή πλαστή φωτογραφία όλων των εποχών. Αυτή η εικόνα του 1934, υποτίθεται ότι δείχνει το τέρας του Λοχ Νες. Έγινε το βασικό αποδεικτικό στοιχείο για μια βιομηχανία χτισμένη γύρω από το πλάσμα που ο μύθος το θέλει να κατοικεί στη λίμνη της Σκωτίας. Το 1999, φανερώθηκε η αλήθεια ότι ολόκληρη η φάρσα έγινε για εκδίκηση. Σύμφωνα με τον γαμπρό του, ο κυνηγός Marmaduke Wetherell, ο οποίος είχε ταπεινωθεί δημοσίως από την Daily Mail, αποφάσισε να πάρει εκδίκηση από την εφημερίδα ξεγελώντας την να δημοσιεύσει μια φωτογραφία της Νέσι που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα υποβρύχιο παιχνίδι και το κεφάλι του "τέρατος" ήταν από στόκο. Η πιστοί της Νέσι, ωστόσο, συνεχίζουν να επιμένουν ότι το τέρας είναι πραγματικό.


life.com
http://3otiko.blogspot.com
Οι πιο διάσημες πλαστές φωτογραφίες !!! Οι πιο διάσημες πλαστές φωτογραφίες !!! Reviewed by Unknown on 12:20 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.