Η γήρανση δεν είναι μια διαδικασία που αφορά μόνο τις ρυτίδες μας ή τα αρθριτικά μας! Γερνάει και το ανοσοποιητικό μας, που γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό. Το φαινόμενο ονομάζεται ανοσογήρανση και προκαλεί «τρύπες» στις άμυνες του οργανισμού μας, που μας καθιστούν πιο τρωτούς σε μια σειρά κινδύνους. όπως η γρίπη αλλά και ο καρκίνος.
Ξεχνάει τους εχθρούς
Το γερασμένο ανοσοποιητικό σύστημα έχει λιγότερα μέσα να πολεμήσει νέους αλλά και παλιούς εχθρούς. Μια ομάδα ανοσοκυττάρων που ονομάζονται «παρθένα Τ-κύτταρα» κάνει περιπολίες στον οργανισμό και σημαίνει συναγερμό όταν εντοπίσει λοιμώξεις. Ωστόσο, όσο μεγαλώνουμε παράγονται λιγότερα από αυτά, επειδή ο θύμος αδένας όπου αυτά ωριμάζουν αρχίζει να συρρικνώνεται μετά την εφηβεία. Επιπλέον το ανοσοποιητικό μας σύστημα διατηρεί ένα «οπλοστάσιο» από όπλα που έχουν κοπεί και ραφτεί για να αντιμετωπίσουν παλιότερους «εχθρούς», αλλά η μνήμη του γίνεται λιγότερο αποτελεσματική. Με τον ίδιο τρόπο που δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε ονόματα όταν γερνάμε, το ανοσοποιητικό παλεύει να θυμηθεί τα βακτήρια και τους ιούς που έχει καταπολεμήσει στο παρελθόν. Επίσης και άλλα ανοσοκύτταρα γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, τα ουδετερόφιλα, η εμπροσθοφυλακή του οργανισμού σε περίπτωση πληγής ή λοιμώξεων, κουράζονται όσο μεγαλώνουμε. Δεδομένων όλων αυτών δεν είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί τα εμβόλια ενεργοποιούν λιγότερο αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό. Ερευνα Αυστριακών έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα του αντιτετανικού ορρού μειώνεται μετά τα σαράντα, ενώ στα εξήντα του το 16% αυτών που εμβολιάστηκαν τα πέντε προηγούμενα χρόνια δεν ήταν πια πλήρως καλυμμένο.
Ιώσεις και στρες
Εχει διαπιστωθεί ότι δεν γερνάει το ανοσοποιητικό σύστημα όλων των ανθρώπων με τον ίδιο ρυθμό. Οι γονιδιακοί παράγοντες μπορεί να παίζουν έναν ρόλο, όπως μπορεί να παίζει ρόλο και ο αριθμός των λοιμώξεων που έχει περάσει κανείς στη ζωή του. Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν αφήνουν ίωση να πέσει κάτω, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το ανοσοποιητικό σας να είναι αναντίστοιχα γερασμένο για την ηλικία σας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι αν κάποιος έχει μολυνθεί από τον κυτταρομεγαλοϊό, μέλος της οικογένειας των ιών του έρπητα, που μπορούν να μεταδοθούν με το φιλί και το σεξ. Αυτός ο ιός έχει το χαρακτηριστικό ότι μένει για πάντα στον οργανισμό και γερνάει το ανοσοποιητικό πριν την ώρα του. Αλλοι ερευνητές έχουν τονίσει την επίδραση του χρόνιου στρες στην πρόωρη γήρανση του ανοσοποιητικού. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που φροντίζουν παιδιά με χρόνια νοσήματα ή γηραιούς γονείς και οι άνθρωποι που πάσχουν από μετατραυματικό στρες διαθέτουν πιο γερασμένο ανοσοποιητικό.
Τρόποι θωράκισης
Αν και δεν υπάρχει μαγική συνταγή, οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την επαναφόρτιση του ανοσοποιητικού. Ερευνα έδειξε ότι η άσκηση συνδέεται με 29% μείωση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Επιπλέον, η καλή διατροφή θωρακίζει τις άμυνες του ανοσοποιητικού. Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία παίζουν ρόλο-κλειδί ως προς αυτό. Το μοσχάρι, οι σαρδέλες, το ελαιόλαδο και άλλα τρόφιμα «ταΐζουν» στην ουσία τα κύτταρα-δολοφόνους των μικροβίων!
Η σωστή δόση ύπνου
Ερευνα έχει δείξει ότι δύο τύποι κυττάρων του ανοσοποιητικού λειτουργούν καλύτερα σε αυτούς που κοιμούνται κατά μέσο όρο επτά με οκτώ ώρες σε σύγκριση με αυτούς που κοιμούνται έξι ώρες ή πάνω από οκτώμισι. Οπότε το συμπέρασμα είναι ότι η σωστή δόση ύπνου για το ανοσοποιητικό μας είναι αυστηρά οι οκτώ ώρες!
Η γήρανση προκαλεί τρύπες στις άμυνες του οργανισμού
Reviewed by χριστινα
on
21:20
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου