"Με πίεσαν για να υπογράψω το Μνημόνιο"!!!



Το απολύτως αναμενόμενο έπραξε στο διάγγελμα του ο Πρόεδρος της Δημοκραίας. Ο Δημήτρης Χριστόφιας εξαπέλυσε για μια ακόμα φορά ...

ευθείες βολές κατά των Τραπεζών και του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, επιρρίπτοντας τους το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης.

Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν ήταν επιλογή της Κυβέρνησης να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Τόνισε ότι η Κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει αυτή της εξέλιξη, αναζητώντας άλλες πηγές χρηματοδότησης, χωρίς αποτέλεσμα. «Από τη στιγμή», πρόσθεσε, «που μια μεγάλη κυπριακή τράπεζα δεν μπόρεσε να ανακεφαλαιοποιηθεί στα χρονικά όρια που καθόρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προ του φάσματος της κατάρρευσής της που θα παρέσυρε την οικονομία του τόπου στη χρεοκοπία, υποχρεωθήκαμε να προσφύγουμε στο Μηχανισμό».

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, από το δάνειο που θα συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία από το Μηχανισμό Σταθερότητας, μέχρι και δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να διατεθούν για τη στήριξη των τραπεζών και μόνο το 1,5 δισεκατομμύριο για κάλυψη των ελλειμμάτων του κράτους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Αυτοί οι αριθμοί», υποστήριξε, «καταδεικνύουν ότι τη μεγάλη κρίση την προκάλεσε το τραπεζικό σύστημα. Η κρίση επιδείνωσε τις διαρθρωτικές αδυναμίες και στρεβλώσεις που για δεκαετίες συσσωρεύονταν στην οικονομία, με αποτέλεσμα να γίνουν ακόμα μεγαλύτερα και πιεστικότερα τα προβλήματα».

Πάντως, ο Πρόεδρος υπέδειξε ότι ανεξαρτήτως των ευθυνών των τραπεζών, δεν ήταν δυνατό να αφεθούν να καταρρεύσουν, επισημαίνοντας πως αυτό θα ήταν ανεύθυνο και εγκληματικό για τον τόπο και το λαό. «Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος θα συμπαρέσυρε στην καταστροφή ολόκληρη την οικονομία και θα έφερνε απερίγραπτη δυστυχία σε χιλιάδες οικογένειες απλών ανθρώπων», πρόσθεσε, δηλώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνά από το χέρι της «για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη», κατά την έκφραση του.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε για άλλη μια φορά το παράπονο του για το γεγονός όπως ανέφερε, ότι τα πάντα φορτώνονται στον Πρόεδρο και την κυβέρνηση. «Οι ευθύνες των τραπεζών για την άσχημη κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, είναι πανθομολογούμενες. Σ’ αυτές αναφέρονται η Τρόικα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Οίκοι Αξιολόγησης. Αν δεν υπήρχε το πρόβλημα με τις τράπεζες, η Κύπρος δεν θα χρειαζόταν να ενταχθεί σε κανένα μηχανισμό, ανεξαρτήτως των όποιων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων υπάρχουν. Εμείς, ποτέ δεν διεκδικήσαμε το αλάθητο. Δεν μπορεί, όμως, αυτό να αποτελεί πρόσχημα για να φορτώνονται τα πάντα στον Πρόεδρο και την κυβέρνηση».

Σε ότι αφορά τις πρόνοιες του μνημονίου, υπέδειξε ότι με τη διεκδικητική της πολιτική και μέσα από σκληρές και πολυήμερες διαπραγματεύσεις, η πλευρά μας πέτυχε να διατηρήσει τον εθνικό έλεγχο της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, να δημιουργήσει την προοπτική για αποφυγή των ιδιωτικοποιήσεων, να αποφύγει την κατάργηση της ΑΤΑ και του 13ου μισθού, να εφαρμόσει την κλιμακωτή και όχι καθολική συνεισφορά των μισθωτών και να διασώσει το συνεργατισμό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε το διάγγελμα του στέλνοντας μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας, επισημαίνοντας πως μόνο έτσι θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα. «Αυτές οι στιγμές», υπογράμμισε, «δεν προσφέρονται για λαϊκισμό και ανέξοδα λόγια. Δεν προσφέρονται, όμως, ούτε για μηδενισμό και κινδυνολογία. Ο λαϊκισμός και η κινδυνολογία προκαλούν ζημιά στον τόπο. Ο πανικός και οι πράξεις απόγνωσης οδηγούν σε αποδιοργάνωση της οικονομίας και σε διάρρηξη του κοινωνικού ιστού».

Ωστόσο, άφησε αιχμές για χτυπήματα που δέχθηκε τόσο ο ίδιος όσο και η Κυβέρνηση από την αντιπολίτευση αλλά και τον διεθνή τύπο, στο θέμα της υπογραφής του μνημονίου. «Από τη μια», ανεφέρε, «είχαμε να αντιμετωπίσουμε την υπόσκαψη από τις συνεχείς δυσφημιστικές επιθέσεις που δεχόταν η χώρα μας στο διεθνή Τύπο. Από την άλλη, στο εσωτερικό, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη διαρκή άσκηση πίεσης για να υπογραφεί άρον-άρον το μνημόνιο. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε την εικοτολογία αν θα υπογράψει ή όχι ο Πρόεδρος και τη συνεχή επίκληση του κινδύνου περί στάσης πληρωμών και κατάρρευσης του τραπεζικού μας συστήματος. Κατέληξε δε λέγοντας πως όλα αυτά δημιούργησαν μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που αποπροσανατόλιζε από την ουσία και αποδυνάμωνε τη διαπραγματευτική θέση της Κύπρου έναντι της Τρόικα».


http://www.ikypros.com
"Με πίεσαν για να υπογράψω το Μνημόνιο"!!! "Με πίεσαν για να υπογράψω το Μνημόνιο"!!! Reviewed by Unknown on 12:25 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.