Απόρρητα έγγραφα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν πως οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, η γνωστή CIA, είχαν μετατρέψει ένα «κρυφό» κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Πολωνία σε τόπο φυλάκισης για ύποπτους τρομοκρατικών ενεργειών.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της γερμανικής Suddeutsche Zeitung, όλα ξεκίνησαν στο κέντρο εκπαίδευσης Stare Kiejkuty, που βρίσκεται 22 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο Szczytno-Szymany της βορειοανατολικής Πολωνίας, όταν στις 5 Δεκεμβρίου του 2002, καταφθάνει ένα μαύρο τζιπ, με φιμέ τζάμια, με επτά επιβαίνοντες.
Ο συγκεκριμένος χώρος, χρησιμοποιούταν ως φυλακή από τη CIA μέχρι το τέλος του 2003, ενώ οι έξι επιβάτες του τζιπ ήταν μάλλον πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ μαζί με τον πρώτο κρατούμενο.
Όπως αναφέρθηκε αργότερα οι κρατούμενοι σε αυτή τη φυλακή ανακρίθηκαν και βασανίστηκαν ενώ σήμερα, μετά από μια δεκαετία, τα συμβαίνοντα εκεί φαίνεται να φέρνουν τόσο τη Πολωνική κυβέρνηση όσο και τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης αλλά και τη Δικαιοσύνη της χώρας, σε πολύ δεινή θέση.
Ειδικότερα, αντιμετωπίζουν κατηγορίες πως έδρασαν αντισυνταγματικά φυλακίζοντας και βασανίζοντας ανθρώπους το 2002 με τυφλή υπακοή στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα προσπάθησαν να αποκρύψουν τα γεγονότα.
Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως το σημείο φυλάκισης βρίσκεται τρείς ώρες βόρεια της Βαρσοβίας και αποτελούσε κέντρο εκπαίδευσης στρατιωτών και πρακτόρων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται πισίνες, χώροι άθλησης, μέχρι και σκοπευτήριο. Στα ανατολικά του χώρου υπάρχουν δύο μεγάλες αγροικίες στις οποίες φιλοξενούνταν υψηλόβαθμοι επισκέπτες, τουλάχιστον μέχρι το 2002, όταν σε μία από αυτές διέμεναν πράκτορες της CIA ενώ στην άλλη κρατούνταν υποτιθέμενοι ισλαμιστές.
Αυτή η φυλακή ονομαζόταν από τους Πολωνούς ‘’Το Δάσος’’ και προστατευόταν από το υπερ-απόρρητο σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Νέας Υόρκης, όταν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πήραν την απόφαση να ανοίξουν αυτές τις μυστικές φυλακές σε όλο τον κόσμο.
Παγκόσμια ομερτά
Σύμφωνα με έκθεση από την Αμερικανική Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 54 κυβερνήσεις παγκοσμίως συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ για αυτό το σκοπό, θεωρώντας πως ανάμεσα στους κρατούμενους θα βρουν υπόπτους για τα τρομοκρατικά χτυπήματα.
Η CIA προέβη στη δημιουργία άλλων μυστικών φυλακών με την ονομασία «Μαύροι Τόποι» σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Ταϊλάνδη, η Ρουμανία κ.α. Έτσι, όταν η εγκατάσταση στη Ταϊλάνδη έπρεπε να κλείσει βρέθηκε η λύση της Πολωνίας.
Όπως αποκαλύπτει έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης, μεταξύ 5 Δεκεμβρίου του 2002 και 22 Σεπτεμβρίου 2003, τουλάχιστον 8 με 12 άτομα φαίνεται να φυλακίστηκαν στο Stare Kiejkuty, τα οποία από το αεροπλάνο του μικρού αεροδρομίου οδηγούνταν κάτω από άκρα μυστικότητα στα τζιπ με τα φιμέ τζάμια, με τα μάτια τους καλυμμένα και ενώ φορούσαν ωτασπίδες.
Απέκρυψαν την συμμετοχή της Πολωνίας
Όπως σημειώνει η Suddeutsche Zeitung, όταν η Washington Post αποκάλυψε το 2005 την ύπαρξη αυτών των μυστικών φυλακών, απάλειψε την Πολωνία μετά από αίτημα της Αμερικανικής κυβέρνησης για να προστατεύσει τη σύμμαχό της.
Ο τότε πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, φαίνεται να μην γνώριζε την ύπαρξη αυτής της φυλακής στη χώρα του, όταν επισκεπτόμενος τον πρόεδρο Μπους το 2003, δέχτηκε, έκπληκτος, τα ευχαριστήρια του.
Ο Κβασνιέφσκι υποστήριξε πως δεν γνώριζε ούτε για τις κρατήσεις, ούτε για τα βασανιστήρια στους φερόμενους ως τρομοκράτες και φαίνεται να απαίτησε από τη CIA να κλείσει τη φυλακή εκεί και να την μεταφέρει αλλού.
Αυτή τη στιγμή, ο απόηχος αυτής της υπόθεσης πιέζει τόσο τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τασκ και την κυβέρνησή του όσο και τον Σοσιαλδημοκράτη αρχηγό της αντιπολίτευσης Λέζεκ Μίλερ ο οποίος ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης την περίοδο 2001-2004 άρα και το χρονικό διάστημα λειτουργίας της φυλακής στο Stare Kiejkuty.
Μάλιστα, όσον αφορά στον τελευταίο, φαίνεται να έχει υπογράψει έγγραφο αδειοδοτώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λειτουργήσει τη φυλακή, όπως τουλάχιστον τον κατηγορεί ο φιλελεύθερος γερουσιαστής Jozef Pinior, μέλος του κυβερνώντος κόμματος ‘’Civic Platform’’.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου