Ελληνες επιστήμονες σχεδίασαν κυματοθραύστη ο οποίος δαμάζει την ενέργεια της θάλασσας και πιστεύουν ότι τα ελληνικά νησιά μπορούν να καλύψουν άμεσα τις ενεργειακές τους ανάγκες από τα κύματα.
Οδηγός για την παραγωγή της ενέργειας από τα θαλάσσια κύματα είναι το πρόγραμμα Pelamis που υλοποιείται ανοιχτά της Πορτογαλίας από την σκωτσέζικη εταιρεία Ocean Power Delivery. Οι σπονδυλωτές κατασκευές (εικόνα) που έχουν εγκαταστήσει εκεί αντλούν την ενέργεια των κυμάτων και μεταφέρουν την πίεση σε γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι γεννήτριες παράγουν 2.250 κιλοβάτ και η ενέργεια αυτή είναι ικανή να ικανοποιήσει τις ανάγκες 2.000 ανθρώπων. Το πείραμα της Πορτογαλίας στοίχισε 8 εκατ. ευρώ, όμως δεν έχει καταστεί λειτουργικό μέχρι σήμερα.
Ο μηχανολόγος μηχανικός από τη Θεσσαλονίκη Βασίλης Κουμπάκης, μιλώντας στα «Νέα» αναφέρει ότι η δική του πρόταση είναι απλή και βασίζεται στην κατασκευή ενεργειακών κυματοθραυστών στα λιμάνια των νησιών μας. Ειδικοί, μηχανικοί κυματοθραύστες θα δεσμεύουν την ενέργεια των κυμάτων και θα τη μετατρέπουν σε μηχανική ενέργεια ώστε να θέτουν σε κίνηση τον στρόβιλο γεννήτριας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κ. Κουμπάκης έχει πιστοποιήσει την μηχανική πατέντα και θα την παρουσιάσει σήμερα σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο οργανώνει το σώμα καθηγητών ΑΕΙ Βόρειας Ελλάδας.
Πηγή
Τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα θαλάσσια κύματα
Αντωνόπουλος Παπαγεωργίου, Βασίλης (2008) Τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα θαλάσσια κύματα. Χατζηαθανασίου Βασίλειος , Θεσσαλονίκη.
Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία ασχολείται με μια σχετικά νέα και άγνωστη, κυρίως στη χώρα μας, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με σημαντικές προοπτικές εκμετάλλευσης στο άμεσο μέλλον σε ολόκληρο το κόσμο. Πρόκειται για την ενέργεια που περιέχεται στα θαλάσσια κύματα και η οποία μπορεί να αποτελέσει σε κάποια χρόνια την πηγή παραγωγής ενός μεγάλου ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται παγκοσμίως. Ο βασικός στόχος της εργασίας είναι η μελέτη ενός μεγάλου εύρους τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα θαλάσσια κύματα.
Το Α μέρος αποτελείται από κάποιες εισαγωγικές πληροφορίες σχετικά με την προέλευση και δημιουργία των θαλάσσιων κυμάτων, το είδος της ενέργειας τους, τη διακύμανση της ανάλογα με την τοποθεσία, τις πέντε βασικές τεχνικές απορρόφησης και μετατροπής της, καθώς και την εξέλιξη των τεχνολογιών εκμετάλλευσης της.
Το Β μέρος, που αποτελεί το βασικό τμήμα της εργασίας, απαρτίζεται από την εκτενή παρουσίαση 39 τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα θαλάσσια κύματα. Οι τεχνολογίες που μελετώνται αποτελούν τις σημαντικότερες δημοσιοποιημένες τεχνολογίες στον τομέα της εκμετάλλευσης της κυματικής ενέργειας παγκοσμίως. Τα στάδια εξέλιξης των διάφορων τεχνολογιών ποικίλουν. Για παράδειγμα, μερικές από αυτές έχουν αναπτυχθεί επαρκώς ώστε να έχουν προχωρήσει στο στάδιο της εμπορευματοποίησης με εγκαταστάσεις πολλών διασυνδεδεμένων μετατροπέων να έχουν προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον, ενώ άλλες βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο σχεδιασμού ή δοκιμής. Ανάλογα με τις διαθέσιμες πληροφορίες για την κάθε τεχνολογία ξεχωριστά, η παρουσίαση περιλαμβάνει τεχνολογικά και οικονομικά χαρακτηριστικά σχετικά με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την κατασκευή, τη δοκιμή, τη διαδικασία και τοποθεσία εγκατάστασης, τη λειτουργία, τη συντήρηση, την απόδοση σύλληψης και μετατροπής της κυματικής ενέργειας, την ικανότητα επιβίωσης σε ακραία καιρικά φαινόμενα, την οικονομική βιωσιμότητα, τις περιβαλλοντικές συνέπειες, τις προοπτικές εμπορευματοποίησης και τη σύγκριση με άλλες ανανεώσιμες και συμβατικές πηγές ενέργειας.
Το Γ και τελευταίο μέρος αποτελείται από ένα συγκεντρωτικό πίνακα των τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα θαλάσσια κύματα. Περιλαμβάνει όλες τις τεχνολογίες που παρουσιάστηκαν χωρισμένες στους πέντε βασικούς τύπους, μαζί με τα βασικότερα χαρακτηριστικά και πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν για τη κάθε μία ξεχωριστά.
Πηγή
Ελληνική πατέντα για ηλεκτρικό ρεύμα από τα... κύματα
Reviewed by Unknown
on
17:10
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου