Αγάπησε τον αυθεντικό εαυτό σου για να απελευθερωθείς!





Είναι δύσκολο να είμαστε «απέξω» ό ίδιος άνθρωπος που είμαστε «από μέσα». Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Όμως, αν μπορούσαμε να βρούμε τον δρόμο προς την αυθεντικότητά μας, θα κερδίζαμε μια ελευθερία που όλοι μας επιθυμούμε. Και ταυτόχρονα απίστευτη δύναμη. Η ψυχολόγος Μαρία Μεραμβελιωτάκη – Simon μας εξηγεί γιατί:

«Συχνά σκεφτόμαστε ότι για να τα καταφέρουμε στη ζωή, απαιτείται ευελιξία συμπεριφοράς. Φυσικά δεν υπάρχει αντίρρηση γι’ αυτό, όμως πολλές φορές τα όρια μεταξύ ευελιξίας και έλλειψης αυθεντικότητας χάνονται.

Μπορεί να μην ξέρουμε ποιοι ακριβώς είμαστε και να πρέπει να χάσουμε τον εαυτό μας πρώτα για να τον βρούμε αργότερα. Άλλοτε πάλι ο εαυτός μας αποκαλύπτεται σταδιακά, στρώση-στρώση, επίπεδο-επίπεδο κι εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να σκάβουμε και ν’ ανακαλύπτουμε.

Η αυθεντικότητα είναι μία δύναμη ισχυρότερη από πολλές άλλες. Όταν φοβόμαστε να είμαστε πραγματικά αυτοί που είμαστε, είναι γιατί πιστεύουμε ότι θα ήταν καλύτερο να είμαστε κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό. Φοβόμαστε ότι η πραγματική μας φύση είναι ατελής, αδιάφορη, μέτρια ή ελαττωματική. Τότε ίσως να φοράμε το προσωπείο ενός χαρακτηριστικού ή μιας συμπεριφοράς, που δεν είναι πραγματικά δικό μας, αλλά νομίζουμε ότι είναι περισσότερο αποδεκτό από τους άλλους ή από την φωνή της κριτικής που υπάρχει μέσα μας.
Μαρία Μεραμβελιωτάκη – Simon Συμβουλευτική ψυχολόγος – NLP Practitioner



Όταν είμαστε αυθεντικοί, πετάμε από πάνω μας τον φόβο ότι είμαστε ανεπαρκείς ή ατελείς. Ακόμα κι αν έχουμε ατέλειες, γιατί πρέπει να τις φοβόμαστε και να τις κριτικάρουμε; Η ανεπάρκεια και η ατέλεια είναι σαν μπουμπούκια που περιμένουν να γίνουν λουλούδια. Θα έλεγες ποτέ ότι ένα μπουμπούκι είναι ανεπαρκές; Ξέρεις πως, αν συνεχίσεις να το φροντίζεις, σύντομα θα μπορέσεις να δεις τα χρωματιστά του πέταλα και να μυρίσεις το άρωμα του λουλουδιού. Έτσι και τις ατέλειες σου, μπορείς, αν θες, να τις φροντίσεις με αγάπη, όχι με κριτική.

Η αυθεντικότητα ανοίγει τον δρόμο προς μια ουσιαστική ελευθερία: Να μη χρειάζεται να προσποιείσαι, να αλλάζεις επιφανειακά, να ψεύδεσαι, να πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει πράγματα που δεν θέλει. Για να συμβεί αυτό, το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις και ύστερα να αποδεχτείς και ν΄ αγαπήσεις τον αυθεντικό εαυτό σου.

Για να αναγνωρίσεις τον αυθεντικό εαυτό σου, αναρωτήσου:

1. Ποιος/α νομίζεις ότι «πρέπει» να είσαι; Πόσο εύκολο είναι να μην είσαι αυτός ο άνθρωπος;

2. Ποιος/α είσαι πραγματικά; Εάν για μια στιγμή ξεχάσεις το επάγγελμά σου, τον ρόλο σου στην οικογένειά σου, την εικόνα που δείχνεις προς τα έξω, τις ετικέτες που έχεις βάλει στον εαυτό σου, ποια στοιχεία μέσα σου παραμένουν σταθερά και αναλλοίωτα; Ποια είναι τα ταλέντα σου; Οι αδυναμίες σου; Οι ελπίδες σου; Τα όνειρα σου; Οι φόβοι σου; Πώς σχετίζεσαι με τους άλλους;

Για ν΄ αγαπήσεις τον αυθεντικό εαυτό σου:

1. Σταμάτησε να κριτικάρεις τις αδυναμίες σου και να κατηγορείς τον εαυτό σου για τα λάθη του. Η υπερβολική κριτική και η αυστηρότητα δεν θα σε βελτιώσουν. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε παρατεταμένη αποδοκιμασία του εαυτού σου κι έτσι θα εύχεσαι να ήσουν κάποιος άλλος, να είχες προσπαθήσει κάτι άλλο, να ήσουν κάπου αλλού. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε είναι να πιστεύουμε ότι η αυστηρότητα προς τον εαυτό μας θα μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι: κι όμως τις περισσότερες φορές είναι αυτή ακριβώς η αποδοκιμασία που μας παραλύει, μας κάνει να φοβόμαστε και να μην είμαστε αυθεντικοί.

2. Μη φοβάσαι την «σκοτεινή» πλευρά σου. Ακόμα και οι δυσάρεστες εμπειρίες σου έχουν συχνά το δικό τους νόημα. Χωρίς τη θλίψη δεν θα αναγνωρίζαμε τη χαρά και, εάν δεν είχαμε πονέσει, δεν θα καταλαβαίναμε τους άλλους γύρω μας για να τους σταθούμε. Μέσα σου υπάρχουν πολλές πλευρές, εξίσου αληθινές και σημαντικές, και αυτή η ποικιλομορφία είναι που κάνει τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστό.

3. Αγκάλιασε τη δύναμή σου. Ο καθένας από εμάς είναι σημαντικός με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Μέσα μας έχουμε τη δύναμη να λάμψουμε, να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας, να ζήσουμε ευτυχισμένα. Ίσως ακούς μια φωνή βαθιά μέσα σου να λέει «και ποιος/α είμαι εγώ για να τα αξίζω όλα αυτά;». Γιατί όμως όχι; Γιατί να μην τα αξίζεις; Μην επιτρέπεις σε αυτή τη φωνή να σε απομακρύνει από τον αυθεντικό εαυτό σου που είναι σημαντικός».

Αγάπησε τον αυθεντικό εαυτό σου για να απελευθερωθείς! Αγάπησε τον αυθεντικό εαυτό σου για να απελευθερωθείς! Reviewed by Unknown on 08:30 Rating: 5
Από το Blogger.