Τηλεκοντρόλ-κινητό: Ποιο προκαλεί αϋπνία-ποιο μας «τρώει»15 μέρες





Το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης αλλά και το αγαπημένο μας κινητό αλλάζουν τη ζωή μας χωρίς ωστόσο να το καταλαβαίνουμε…


Το τηλεκοντρόλ…

Υπάρχουν πολλά απλά αλλά και ανούσια πράγματα στη ζωή μας που μας κάνουν να χάσουμε το χρόνο μας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες ένας άνθρωπος μπορεί να χάσει κατά μέσο όρο 15 μέρες από τη ζωή του ψάχνοντας το…τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης. Αναρωτηθείτε και εσείς πόσες φορές ψάχνετε το τηλεκοντρόλ και πόση ώρα σας παίρνει και τότε ίσως σας φανεί αρκετά σοβαρή αυτή η έρευνα.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν μάλιστα ότι μας «τρώει» 5 λεπτά από τη ζωή μας σε εβδομαδιαία βάση αυτή η καθημερινή... προσπάθεια. Τα περισσότερα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν μάλιστα ότι τα παιδιά τους είναι αυτά που κρύβουν το τηλεκοντρόλ και ότι δεν είναι δικό τους λάθος.

Η έρευνα τέλος συμπέρανε ότι αυτοί που σπαταλάνε τον περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους στο ψάξιμο του τηλεκοντρόλ είναι οι άνδρες( 18,5 μέρες), ενώ οι γυναίκες εξοικονομούν περισσότερο χρόνο για αυτές αφού ξοδεύουν μόνο 12,5 μέρες. Αν ακολουθήσει έρευνα για το κινητό και τα κλειδιά του αυτοκινήτου τότε φανταστείτε τη σπατάλη χρόνου…

Το κινητό…

Το τεχνητό φως ηλεκτρικών συσκευών, φορητών υπολογιστών (laptop), κινητών τηλεφώνων και tablets, προκαλεί απορύθμιση στο βιολογικό ρολόι του σώματος και διέγερση με αποτέλεσμα τη μείωση των ωρών του ύπνου. Αυτό συμβαίνει διότι το τεχνητό φως σταματά την παραγωγή μιας ορμόνης που βοηθά στην έλευση του ύπνου (μελατονίνη) ενώ την ίδια στιγμή ενεργοποιεί και τους νευρώνες που φέρουν τον οργανισμό σε εγρήγορση.


Ειδικοί από την κλινική ύπνου «Harvard Medical School», μάλιστα, αναφέρουν ότι η διέγερση που προκαλεί το τεχνητό φως είναι της ίδιας έντασης με αυτή που προκαλεί η καφεΐνη!


Ο καθηγητής στο Χάρβαρντ Charles Czeisler τονίζει πως το τεχνητό φως επηρεάζει τους ρυθμούς της καρδιάς πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο φάρμακο και θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις βασικές αιτίες που οι άνθρωποι δεν κοιμούνται με επάρκεια στις ημέρες μας.


Τα ευρήματα της μελέτης είναι σοκαριστικά καθώς το 30% όλων εργαζομένων άνω των 18 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ. Για να έχουμε μια μονάδα σύγκρισης, τη δεκαετία του ’60 μόνο το 3% κοιμόταν αυτές τις ώρες.

ΠΗΓΗ
Τηλεκοντρόλ-κινητό: Ποιο προκαλεί αϋπνία-ποιο μας «τρώει»15 μέρες Τηλεκοντρόλ-κινητό: Ποιο προκαλεί αϋπνία-ποιο μας «τρώει»15 μέρες Reviewed by Unknown on 21:30 Rating: 5
Από το Blogger.