ΚΙ ΟΜΩΣ οι Αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ!!!



Πιάτα με θεραπευτικές ιδιότητες υπόσχεται να μας προσφέρει φέτος το «Αρχαίων Γεύσεις», αφού βασίστηκαν σε αυθεντικές αρχαίες συνταγές και μελετήθηκαν σε σχάση με τη θρεπτικότητα τους....

Αν παραγγείλετε λοιπόν για ορεκτικό παροψίδες (δηλαδή ελιές με θυμάρι και ελαιόλαδο), έχετε ένα σύμμαχο ενάντια στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενώ αν ζητήσετε το δημοφιλή Κρεωκάκαβο (πανσέτα χοιρινού με γλυκόξινη σάλτσα από μέλι, θυμάρι, ξίδι και πουρέ οσπρίων), βοηθάτε την πνευματική σας διαύγεια με ένα πιάτο που έχει αντιμικροβιακές και αντιβιοτικές ιδιότητες!
Στο θέμα της διατροφής, είναι επιστημονικά αναγνωρισμένο ότι το καλύτερο πρότυπο διατροφής του κόσμου είναι η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Ακόμα καλύτερη ήταν η αρχαία ελληνική κουζίνα που ήταν πλούσια σε δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και λάδι. Συγκεκριμένα, οι αρχαίοι έλληνες συμπεριλάμβαναν στην διατροφή τους μέλι το οποίο έτρωγαν συχνά με δημητριακά ως βραστό χυλό, τα λαχανικά και τα οπωροκηπευτικά, το ελαιόλαδο, το νερωμένο κρασί, τους καρπούς- όπως τα σύκα, το κρέας, τα καρβέλια, τους κρασομεζέδες, τα όσπρια- όπως τις φακές και τα ρεβίθια, τα κουλούρια από κριθάρι, τα γλυκά- όπως τα γλυκά ταψιού και οι μελόπιτες, τις σαλάτες, τα σουβλάκια !κ.α. Πολλά εδέσματα τα έτρωγαν ψητά ή βραστά, ενώ χρησιμοποιούσαν και καρυκεύματα στο φαγητό τους. Τρόφιμα προσέφεραν οι αρχαίοι Έλληνες στους θεούς τους ( κρέας, φρούτα, μελόπιτα και άλλα).
Το μέλι που προτιμούσαν οι αρχαίοι Έλληνες ( μάλιστα το εξήγαγαν ) είναι θαυμάσια για την υγεία ουσία που θα έπρεπε σήμερα να αντικαταστήσει τους επικίνδυνους για την υγεία επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη και τις τεχνικές γλυκαντικές ύλες.
Επιστρέφοντας στην διατροφή των Ελλήνων, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι καλύτερη για την υγεία είναι η μεσογειακή διατροφή , αν και θα έπρεπε να αναφέρονται και να εννοούν την ελληνική .
Η ελληνικά διατροφή , περιέχει λαχανικά, όσπρια, φρούτα, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο που προστατεύει από καρδιοπάθειες και λίγο κρέας. Γενικά, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχή σε λιπαρά και ιδίως σε κορεσμένα που ευθύνονται για την αρτηριοσκλήρυνση και τις καρδιοπάθειες. Το ελληνικό διαιτολόγιο περιέχει σε σημαντικά ποσά βιταμίνες και διαιτητικές ίνες. Οι τελευταίες διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου και μάλιστα προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης, η ελληνική διατροφή περιέχει, σε ικανοποιητικές συγκεντρώσεις, αντιοξειδωτικές ουσίες όπως είναι οι βιταμίνες Α, C, E που προστατεύουν τον οργανισμό από την δράση των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες, για παράδειγμα οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, καταστρέφουν τις κυτταρικές μεμβράνες και προκαλούν μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό- στον πυρήνα του κυττάρου. Άρα σχετίζονται με τον καρκίνο. Επίσης, σχετίζονται και με την γήρανση. Συνεπώς, οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν τον οργανισμό από τον καρκίνο.
Παράλληλα, προστατεύουν τον οργανισμό από τις καρδιοπάθειες (ιδίως το ελαιόλαδο), την γήρανση, τις λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.
Η ελληνική κουζίνα δίνει έμφαση στο λάδι ( στο ελαιόλαδο , όχι στο λάδι που παράγεται από μεταλλαγμένη σόγια) που περιέχει την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε. Το παρθένο ελαιόλαδο δεν χαρακτηρίζει τις κουζίνες άλλων χωρών. Πάντως, σήμερα το ελαιόλαδο είναι, δυστυχώς ρεφινέ (διυλισμένο).
Το ελαιόλαδο ευθύνεται και για τη μακροζωία των Κρητικών, όπως και το κόκκινο κρασί που περιέχει τις αντιοξειδωτικές ουσίες «φλαβινοειδή» . Το κρασί, δυστυχώς, τείνει να αντικατασταθεί από την μπίρα που είναι διατροφικά απαράδεκτη, γιατί περιέχει πολλές θερμίδες και το κυριότερο περιέχει κοβάλτιο που έχει ενοχοποιηθεί για πρόκληση καρδιοπαθειών.
Δεδομένου ότι από τα τέλη του 20ου αιώνα διαπιστώθηκε ότι η αρτηριοσκλήρυνση που προκαλεί μικροαγγειοπάθειες και προοδευτικά μακροαγγειοπάθειες, καρδιοπάθειες καθώς και εγκεφαλικά επεισόδια, είναι στην ουσία μια φλεγμονώδης διαδικασία. Μάλιστα ενοχοποιούνται και κάποια βακτήρια όπως τα χλαμύδια. Η ελληνική κουζίνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές και φυσικές αντιφλεγμονώδεις ουσίες όπως οι βιταμίνες Α, C, Ε. Έτσι προλαμβάνει, πέρα από τον καρκίνο και την αρτηριοσκλήρυνση.
Τέλος, η ελληνική κουζίνα δίνει μεγάλη σημασία και στα γαλακτοκομικά που προστατεύουν από την οστεοπόρωση και εφοδιάζουν τον οργανισμό με θρεπτικά συστατικά. Γνωστό παράδειγμα είναι η ελληνική φέτα, το ελληνικό νοστιμότατο και με λιγότερα λιπαρά, τυρί.


archeon.gr
http://www.axioperierga.blogspot.gr
ΚΙ ΟΜΩΣ οι Αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ!!! ΚΙ ΟΜΩΣ οι Αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ!!! Reviewed by Unknown on 15:00 Rating: 5
Από το Blogger.