Ένας κομάντο με ράσα: Ο ΒΑΤΡΑΧΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΙΕΡΕΑΣ ΣΤΗ ΣΙΚΙΝΟ!!! (PHOTOS)



Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσο μεγάλη είναι η απόσταση μεταξύ του ουρανού και του βυθού της θάλασσας

; Για τον πατέρα Σπυρίδωνα, κατά κόσμον Σπυρίδωνα Βουρλάκο, η απόσταση είναι μόλις μία σκέψη ανθρώπου με περίσσια θέληση. Διαρκεί όσο κάνει κάποιος να λάβει μια μεγάλη και σημαντική απόφαση. Τόσο τουλάχιστον έκανε εκείνος όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τους βατραχανθρώπους και την ομάδα κομάντο, στην οποία ανήκε, προκειμένου να αφιερωθεί στην ιεροσύνη.

Του ΚΩΣΤΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ
Ο βετεράνος κομάντο είναι πλέον ο γνωστός παπά-Σπυρίδωνας στη Σίκινο. Κι όπως ομολογούν οι μόνιμοι κάτοικοι, μαζί με τον παπα-Θοδωρή, αποτελούν το πνευματικό στήριγμά τους, την «ψυχή» του νησιού, αφού συμμετέχουν στη δημιουργία και την πραγματοποίηση πολλών δραστηριοτήτων όταν δεν τελούν Θείες Λειτουργίες.
Ο πατήρ Σπυρίδων κατάγεται από τη Σύρο. Σε ηλικία 16 ετών έφυγε από το νησί του και εργάστηκε μάγειρας στα καράβια, υπηρετώντας στο Πολεμικό Ναυτικό. Ο λόγος; Ήθελε να βοηθήσει οικονομικά την πολύτεκνη οικογένειά του και να μην επιβαρύνει τους γονείς του. Δεν πέρασαν περισσότερα από τέσσερα χρόνια και μόλις πέρασε την ηλικία των 20 ετών εκπαιδεύτηκε στην υπόγεια κατάδυση και έγινε βατραχάνθρωπος. Στη συνέχεια έγινε μέλος της ομάδας κομάντο στη Σχολή Χωροφυλακής Ρεθύμνου, αποσπώντας αρκετές διακρίσεις για τις επιδόσεις και την αφοσίωσή του.

Ασχολήθηκε με το καράτε και την ελληνορωμαϊκή πάλη. Τιμήθηκε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τη διάσωση τεσσάρων ναυαγών, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι μέλος ομάδων δεντροφύτευσης και προστασίας της θάλασσας. Ο πατήρ Σπυρίδωνας, σε ηλικία 60 ετών σήμερα, δηλώνει «ευλογημένος και ευχαριστημένος» που κατοικεί στο μικρό κυκλαδίτικο νησί και συμβουλεύει τους ενορίτες του να έχουν πίστη στον Θεό, για να πετύχουν τους στόχους τους. «Η θέληση είναι ο μοχλός που κινεί κάθε προσπάθεια και υλοποιεί κάθε σκέψη. Θέλω να περάσω στα παιδιά μου το μήνυμα ότι, όταν επιθυμούμε κάτι πολύ, στο τέλος το καταφέρνουμε» λέει κατά καιρούς, σε όσους τον πλησιάζουν προκειμένου να μάθουν τη διαδρομή τους,αφού σε όλους δημιουργεί τεράστια έκπληξη η είδηση ότι από βατραχάνθρωπος έγινε ιερέας. Και πλέον από κομάντο στη Σχολή Χωροφυλακής του Ρεθύμνου βρέθηκε να υπηρετεί την Εκκλησία και να ιερουργεί στον Ιερό Ναό της Παντάνασσας.
Ο παπάς... τραγουδιστής που είναι και μελισσοκόμος

Η Σίκινος δεν διατηρεί το προνόμιο να έχει αποκλειστικά ιερέα βατραχάνθρωπο. Έχει και ιερέα καλλιτέχνη! Εξαιρετικό βιολιστή, ο οποίος τραγουδάει και ασχολείται με τις μέλισσες και τον κήπο του. Ο πατέρας Θεόδωρος, κατά κόσμον Θεόδωρος Αρσενικός, ευλογεί καθημερινά τους πιστούς που περνούν το κατώφλι του Ιερού Ναού της Παντάνασσας στη Σίκινο. Όταν δεν ιερουργεί, ασχολείται με τη μελισσοκομία, καλλιεργεί κήπους και συμμετέχει μαζί με τον πατέρα Σπυρίδωνα σε εθελοντικές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Σε όλους έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός πως δεν νοείται πανηγύρι που να μην συμμετέχει ο πατήρ Θεόδωρος. Έμαθε μόνος του να παίζει βιολί και πλέον τραγουδάει αρκετά χειμωνιάτικα βράδια, όταν το νησί είναι έρημο και οι ελάχιστοι κάτοικοι αναζητούν τρόπους διασκέδασης.
«Σε πανηγύρια και γιορτές μαζευόμαστε οι κάτοικοι και παίζω με το βιολί παραδοσιακά, νησιώτικα, τραγούδια», έχει πει παλαιότερα ο 53χρονος ιερέας στην ιστοσελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και είχε προσθέσει: «Είναι δύσκολοι οι χειμώνες στο νησί και πρέπει να βρούμε τρόπους να περάσει η ώρα και να διασκεδάσουμε. Γι’ αυτό μαζευόμαστε είτε σε σπίτια, είτε σε κάποιο μαγαζί, τρώμε και πίνουμε όλοι μαζί παρέα».

Τον Δεκαπενταύγουστο, του Σταυρού, των Εισοδίων της Θεοτόκου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Παντανάσσης το χωριό συγκεντρώνεται, οι παπάδες λειτουργούν και τα μακριά τραπέζια γεμίζουν με λογής λογής εδέσματα. Με τους γνωστούς φαβοκεφτέδες και γίγαντες, αμπελοφάσουλα, ψάρια, θαλασσινά, σικινιώτικο κρασί, ντόπιο γεμιστό κατσίκι. Όλο το χωριό είναι καλεσμένο στα πανηγύρια, καθώς επίσης και οι ξένοι τουρίστες που βρίσκονται στο νησί. Μετά το τραπέζι αρχίζουν τα όργανα και ξεκινά ο χορός, με τον πατέρα Θεόδωρο να παίρνει το βιολί και να δίνει τη δική του παράσταση. Όσο για τις ώρες που δεν ιερουργεί, ασχολείται με τα μελίσσια, καθώς είναι έμπειρος μελισσοκόμος και καλλιεργεί τον κήπο του.
Είναι εύκολο να καταλάβει μετά από όλα τα παραπάνω καθένας γιατί οι καμπάνες των εκκλησιών ηχούν δυνατά στη Σίκινο!


http://www.to-gamato.com
Ένας κομάντο με ράσα: Ο ΒΑΤΡΑΧΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΙΕΡΕΑΣ ΣΤΗ ΣΙΚΙΝΟ!!! (PHOTOS) Ένας κομάντο με ράσα: Ο ΒΑΤΡΑΧΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΙΕΡΕΑΣ ΣΤΗ ΣΙΚΙΝΟ!!! (PHOTOS) Reviewed by Unknown on 18:40 Rating: 5
Από το Blogger.