Πώς θα αντιμετωπίσουμε τον πόνο χωρίς φάρμακα



Δυστυχώς, ο πόνος υπάρχει στη ζωή μας είτε είμαστε μικροί σε ηλικία, είτε μεγαλύτεροι και είναι υποκειμενικός.

Όπως αποδεικνύεται όμως η λύση για τον πόνο δεν είναι μόνο τα φάρμακα, καθώς έρευνα αποκαλύπτει κάποιους παράξενους αλλά αποτελεσματικούς φυσικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε τον πόνο χωρίς χάπια.

Όταν πονάτε, βρίστε

Την επόμενη φορά που χτυπήσετε, μην κρατήσετε τη γλώσσα σας, αφήστε την ελεύθερη και βρίστε, αν αυτό σας βγαίνει. Όπως βρήκαν βρετανοί ερευνητές, το βρίσιμο αυξάνει την αντοχή που έχουν οι άνθρωποι στον πόνο και τη δυσφορία. Μάλιστα, οι άνθρωποι μπόρεσαν να κρατήσουν τα χέρια τους μέσα σε παγωμένο νερό κατά 35% περισσότερο όταν επαναλάμβαναν μια βρισιά αντί για μια πιο κομψή λέξη. Ίσως το βρίσιμο να προκαλεί μια σειρά από φυσικές και ορμονικές αντιδράσεις που διευκολύνουν τον πόνο ενός τραυματισμού.

Χαζεύετε φωτογραφίες

Χαζεύοντας το κινητό σας και βλέποντας φωτογραφίες ενδέχεται να περάσετε μια επώδυνη εξέταση πιο εύκολα από ό,τι άλλες φορές, καθώς γυναίκες που έβλεπαν φωτογραφίες των συντρόφων τους κατά τη διάρκεια μιας εργαστηριακής εξέτασης ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο πόνο από εκείνες που έβλεπαν ένα ακίνητο αντικείμενο ή έναν ξένο άνθρωπο. Μια γνώριμη και αγαπημένη μορφή μπορεί να απελευθερώσει χημικές ουσίες που φράσσουν τις περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για τον πόνο.

Φαντασιωθείτε

Αφήστε το μυαλό σας να ταξιδέψει σε μια φαντασίωση για να ανακουφίσετε τον πόνο και τη δυσφορία. Σε έρευνα του πανεπιστημίου Johns Hopkins, οι συμμετέχοντες κατάφεραν να ανταπεξέλθουν σε μεγαλύτερο πόνο, έχοντας λιγότερο άγχος κατά τη διάρκεια ενός πειράματος στο εργαστήριο, όταν το μυαλό τους ήταν επικεντρωμένο σε κάτι σεξουαλικό, σε σύγκριση με εκείνους που σκεφτόντουσαν άλλου είδους θέματα πέραν του σεξ. Τέτοιου είδους φαντασιώσεις αποσπούν το μυαλό από τον πόνο και μειώνουν τα επίπεδα του άγχους, χαλαρώνοντας τον άνθρωπο, αναφέρει ένας από τους επικεφαλής της έρευνας ο Hamid Hekmat, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Wisconsin.

Πάρτε βαθιές, αργές αναπνοές

Μήπως φοβάστε τις ενέσεις και τρέμετε στη σκέψη του πόνου; Προτού βρεθείτε αντιμέτωποι με τον πόνο ξανά, αρχίστε τις αργές και βαθιές αναπνοές. Οι γυναίκες που ανέπνεαν πιο αργά υποστήριξαν ότι ένιωθαν πολύ λιγότερη δυσφορία κατά τη διάρκεια ενός πειράματος που τους προκλήθηκε πόνος. Η συντονισμένη αναπνοή απενεργοποιεί την αίσθηση του πόνου στον οργανισμό και βοηθά το μυαλό να αποσπαστεί από τον πόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια του τοκετού οι γυναίκες επικεντρώνονται στις αναπνοές.

Απολαύστε στιγμές ηρεμίας καθημερινά

Προτού πέσετε στο κρεβάτι, αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και βοηθήστε τον να ηρεμήσει και να χαλαρώσει. Οι άνθρωποι που περνούν από αυτήν τη διαδικασία του διαλογισμού συχνά έχουν πιο παχύ φλοιό, το κομμάτι του εγκεφάλου που επηρεάζει την ευαισθησία του ατόμου στον πόνο, σύμφωνα με καναδική έρευνα. Λίγες μόνο μέρες πρακτικής με αυτή τη χαλάρωση είναι ικανές να αυξήσουν την αντοχή στον πόνο.

Μυρίστε ένα πράσινο μήλο

Αν έχετε πονοκέφαλο, πάρτε ένα πράσινο μήλο ή ανάψτε ένα κερί με αυτό το άρωμα, καθώς όπως έδειξε έρευνα από τον οργανισμό Smell & Taste Treatment and Research Foundation στο Σικάγο, όταν οι άνθρωποι παρουσίασαν ημικρανία τους δόθηκε να μυρίσουν ένα σωληνάριο με άρωμα μήλου. Ο πόνος τους μειώθηκε αισθητά σε σχέση με εκείνους στους οποίους δόθηκε ένα άοσμο σωληνάριο να μυρίσουν. Οι ερευνητές θεωρούν ότι μπορεί να είναι απλώς θέμα διάσπασης ή μπορεί όντως το άρωμα του πράσινου μήλου να μειώνει τις συσπάσεις των μυών στο κεφάλι και το λαιμό, ελαχιστοποιώντας έτσι τον πονοκέφαλο. Παλιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η μυρωδιά των πράσινων μήλων μειώνει και το άγχος.

Μην αγχώνεστε προκαταβολικά

Μια απονεύρωση ενδέχεται να πονέσει λιγότερο αν δεν έχετε δημιουργήσει στο μυαλό σας ένα σενάριο στο οποίο θα υποφέρετε από τον πόνο. Δυο ομάδες εθελοντών ένιωσαν τον ίδιο πόνο σε ένα εργαστηριακό πείραμα στο πανεπιστήμιο Wake Forest (τους έβαλαν τα πόδια σε περιβάλλον θερμοκρασίας 50 βαθμών Κελσίου). Ωστόσο, στο γκρουπ που οι επιστήμονες είχαν πει ότι ο πόνος θα ήταν «ήπιος μέχρι μέτριος», οι συμμετέχοντες ανέφεραν 28% λιγότερο πόνο σε σύγκριση με το άλλο γκρουπ, στο οποίο οι ειδικοί είχαν πει ότι ο πόνος θα είναι «μέτριος μέχρι έντονος».

Όλο το θέμα ήταν στον εγκέφαλο τους, καθώς οι μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν ότι υπήρχαν λιγότερες διεργασίες του εγκεφάλου σε περιοχές υπεύθυνες για τον πόνο στους ανθρώπους που είχαν χαμηλότερες προσδοκίες. Γενικότερα, αν θέλετε να μην τρελαθείτε, μη ρωτάτε όλους τους γνωστούς σας αν έχουν νιώσει πόνο και πώς ήταν. Πείτε απλώς στον εαυτό σας ότι θα νιώσετε κάποιο πόνο, αλλά θα είναι υποφερτός, κι αν ο πόνος εκείνη την ώρα σας πιάσει απροετοίμαστους σκεφτείτε ότι θα πονέσετε για λίγο και θα περάσει κι αμέσως εστιάστε την προσοχή σας κάπου αλλού για να ξεχαστείτε.

Έχετε τη συντροφιά φίλων

Ο επίμονος πόνος μπορεί να είναι πιο εύκολα υποφερτός όταν έχετε λίγη βοήθεια από τους φίλους σας. Μια ισπανική έρευνα έδειξε ότι όσο περισσότερη παρηγοριά λαμβάνουν οι ασθενείς από τους φίλους και τους δικούς τους ανθρώπους, τόσο πιο εύκολα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα που έχουν, νιώθοντας μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο.

Βάλτε μουσική

Αν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο γιατρός σας πιθανώς να σας έχει συστήσει να περπατάτε για να βελτιώσετε την κίνησή σας. Πώς όμως να το κάνετε αυτό αν πονάτε; Το κλειδί σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η μουσική. Σε μια έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, οι ερευνητές βρήκαν οι γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορούσαν να περπατήσουν κατά 30% περισσότερο όταν άκουγαν μουσική της επιλογής τους από ό,τι όταν περπατούσαν χωρίς μουσική. «Η μουσική δεν εξαφάνισε τον πόνο», λέει ο ερευνητής Paul MacIntyre. «Απλώς απέσπασε την προσοχή τους και τις βοήθησε να περπατήσουν λίγο περισσότερο χωρίς να χρειαστεί να σταματήσουν».

Διαχειριστείτε τις σκέψεις σας

Γνωρίζετε ότι η σωστή διαχείριση των σκέψεων μπορεί να απαλύνει το άγχος της χρόνιας αρθρίτιδας και να ανακουφίσει λίγο από τον πόνο; Οι άνθρωποι που υπέφεραν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και συμμετείχαν στο πρόγραμμα Mindfulness-Based Stress Reduction για έξι μήνες ένιωθαν 35% λιγότερο πόνο και δυσφορία από εκείνους που δεν ακολούθησαν αυτή τη μέθοδο, παρά το ότι η ασθένεια επιδεινωνόταν σε κάθε περίπτωση. Το παραπάνω πρόγραμμα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον πόνο, καθώς βοηθάει τους ανθρώπους να επαναπροσδιορίζουν το μυαλό τους στην τωρινή κατάσταση και να βλέπουν την κατάσταση ξεκάθαρα μεν αλλά με μεγαλύτερη ψυχραιμία.

Απολαύστε αγαπημένα έργα

Οι επιστήμονες του πανεπιστήμιου του Μπάρι ανακάλυψαν ότι όταν κάποιος χαζεύει τα έργα ενός αγαπημένου του ζωγράφου νιώθει ανακούφιση στον πόνο. Οι ειδικοί «χτυπούσαν» με ένα λέιζερ το δέρμα 12 υγιών συμμετεχόντων που θαύμαζαν πίνακες τους οποίους προηγουμένως είχαν αξιολογήσει ως καλούς, ουδέτερους και κακούς. Ο πόνος που ανέφεραν ήταν κατά ένα τρίτο λιγότερο έντονος στους συμμετέχοντες που κοίταζαν πίνακες οι οποίοι τους άρεσαν, ενώ ο πόνος ήταν πιο έντονος όταν οι πίνακες που είχαν μπροστά τους δεν ήταν του γούστου τους.

Έχετε πίστη

Κυριολεκτικά, το να έχει κάποιος πίστη, το να προσεύχεται ή να τηρεί τις θρησκευτικές παραδόσεις του μπορεί να τον βοηθήσει να απαλύνει τον χρόνιο πόνο, ισχυρίζεται μια έρευνα του πανεπιστημίου Duke. Κάθε μέρα για έναν μήνα, 35 άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα κρατούσαν σημειώσεις για τις στρατηγικές που ακολουθούσαν για να τα βγάλουν πέρα, τη διάθεση τους, τον πόνο που ένιωθαν και την κοινωνική στήριξη.

«Οι άνθρωποι που ένιωθαν ότι πράγματι η θρησκεία τους βοηθάει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους ισχυρίζονταν ότι ένιωθαν λιγότερο πόνο, ήταν σε καλύτερη διάθεση και είχαν περισσότερη στήριξη από τους άλλους», λέει ο Francis J. Keefe, υπεύθυνος έρευνας του κέντρου Medical Pain and Palliative Care του πανεπιστημίου Duke.

ΠΗΓΗ
Πώς θα αντιμετωπίσουμε τον πόνο χωρίς φάρμακα Πώς θα αντιμετωπίσουμε τον πόνο χωρίς φάρμακα Reviewed by Unknown on 07:30 Rating: 5
Από το Blogger.