Καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, πονοκέφαλος, λοιμώξεις, κατάθλιψη, επηρεάζονται από....το κλίμα και τον καιρό!!!!

Επιμέλεια Αγγελική Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr
Το κλίμα και οι καιρικές συνθήκες αποτελούν σημαντικές συνιστώσες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Οι κλιματικές αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια με όλο και πιο ταχείς ρυθμούς επηρεάζουν σημαντικά την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη με τρόπους όχι πάντα άμεσους και φανερούς: οι κλιματικές αλλαγές μπορεί να ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια και την αρτιμέλεια πληθυσμών, επηρεάζουν την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τροφή, μπορούν να επηρεάσουν τη θρεπτική αξία των τροφών και να συντελέσουν στη γένεση και την εξάπλωση ασθενειών. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό με άμεσο και έμμεσο τρόπο. Η άμεση έκθεση πραγματοποιείται μέσα από τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, όπως η θερμοκρασία, οι βροχοπτώσεις, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και τα συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η έμμεση έκθεση οφείλεται στη χαμηλότερη ποιότητα του νερού, του αέρα και του φαγητού, καθώς και στις μεταβολές του οικοσυστήματος, της γεωργίας, της βιομηχανίας, των οικισμών και της οικονομίας. Κατά συνέπεια, η κλιματική αλλαγή αυξάνει παγκοσμίως τις ήδη υπάρχουσες ασθένειες αλλά δημιουργεί και νέες, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε πρόωρο θάνατο. 


Οι υγειονομικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες διακρίνουν επισήμως 11 κατηγορίες επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία (CDC, 2009):
α) Άσθμα, αναπνευστικές αλλεργίες και ασθένειες από τον ατμοσφαιρικό αέρα
β) Νεοπλάσματα
γ) Καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και εμφράγματα
δ) Τροφιμογενείς ασθένειες και λοιμώξεις
ε) Νοσηρότητα και θνησιμότητα από τη ζέστη
στ) Επιπλοκές στην ανθρώπινη ανάπτυξη
ζ) Ψυχική υγεία και διαταραχές άγχους
η) Νευρολογικές διαταραχές
θ) Ασθένειες που προκαλούνται από φορείς
ι) Ασθένειες που προκαλούνται από το νερό
ια) Νοσηρότητα και θνησιμότητα από τον καιρό (ακραία καιρικά φαινόμενα) 

Οι πλέον ευάλωτες ομάδες λόγω της κλιματικής αλλαγής θα είναι:


  • Οι ηλικιωμένοι
  • Τα παιδιά
  • Τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας που βρίσκονται σε συνεχή ιατρική 
παρακολούθηση
  • Οι φτωχοί με προβληματική διατροφή και υποσιτισμό που κατοικούν σε περιοχές 
χαμηλού εισοδήματος με δύσκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
  • Οι κάτοικοι νησιώτικων και ορεινών περιοχών που παρατηρείται λειψυδρία και 
εξεύρεσης υγιεινής τροφής.
  • Μετανάστες που βρίσκονται σε κοινωνικό αποκλεισμό από την αγορά εργασίας τις 
κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: 
• Αυξημένα προβλήματα υγείας λόγω καυσώνων και έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV). • Συνεχείς επιπτώσεις στην υγεία λόγω ψύχους, εξαιτίας διαταραχών στην παροχή ενέργειας.
• Αυξημένες επιπτώσεις στην υγεία λόγω πλημμυρών, όπως πνιγμοί, αναπνευστικές νόσοι, επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, νόσοι που μεταδίδονται με το νερό και τα τρόφιμα, λόγω διαταραχής στην παροχή νερού και τις αποχετεύσεις.
• Επιπτώσεις στην υγεία λόγω ξηρασίας, όπως υποσιτισμός, καθώς θα μειώνεται η παραγωγή φυτικών προϊόντων.
• Μεταβολές στα νοσήματα που μεταδίδονται με τις τροφές, διότι η επιμόλυνση των τροφίμων είναι πιο πιθανή με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες.
• Αύξηση των λοιμωδών νόσων και μεταβολή της κατανομής τους, με τις τροπικές και υποτροπικές νόσους να γίνονται πιο συχνές στην Ευρώπη.
• Αυξημένα νοσήματα από το νερό, εκεί που τα επίπεδα νερού, αποχέτευσης και ατομικής υγιεινής είναι χαμηλά.
• Αυξημένες αναπνευστικές νόσοι και αλλεργίες, λόγω υψηλότερων συγκεντρώσεων όζοντος στην επιφάνεια του εδάφους, σωματιδιακής ύλης και μεταβολών στην κατανομή της γύρης.


Δημιουργούνται ανθεκτικοί μικροοργανισμοί

Οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, θα κινδυνεύουν συχνότερα από θερμοπληξία, αφυδάτωση, καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα. Ιδιαίτερα τα παιδιά, δεδομένου ότι το αναπνευστικό σύστημά τους, που βρίσκεται στην ανάπτυξη, είναι πιο ευάλωτο. Καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται, τα μικρόβια θα αναπτύσσονται πιο γρήγορα και οι μεταλλάξεις τους θα είναι συχνότερες, οδηγώντας σε πιο ανθεκτικές μορφές μικροοργανισμών. Η αύξηση της θερμοκρασίας θα παρατείνει την περίοδο αναπαραγωγής των φυτών, αυξάνοντας τη γύρη στον αέρα, συνεπώς και τις αλλεργίες.
Ωστόσο και ο ψυχισμός μας δεν μένει αλώβητος. Η κακοκαιρία μάς κάνει να υποφέρουμε. Το ψύχος εξασθενεί το ανοσοποιητικό και πήζει το αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο των λοιμώξεων και των καρδιακών προσβολών. Ο μουντός ουρανός προκαλεί κατάθλιψη, ο πάγος αυξάνει τους τραυματισμούς.


Όταν κάνει κρύο, οι καρδιακές προσβολές είναι περισσότερες- τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα συστέλλονται για να διαφυλάξουν θερμότητα, δυσκολεύοντας την καρδιά να στείλει αίμα σ΄ όλο το σώμα. Όμως τη μεγαλύτερη απειλή συνιστά το κρύο σε συνδυασμό με τους πολλούς ιούς που κυκλοφορούν, καθώς καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και μας καθιστά πιο ευάλωτους σε μολύνσεις.

Όταν έρχονται χιόνια και παγετοί, και τα επίπεδα των ιών είναι υψηλά, η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία ειδοποιεί 30.000 ιδιαίτερα ευάλωτους ανθρώπους (πάσχουν κυρίως από χρόνια βρογχίτιδα και άλλες νόσους του αναπνευστικού). Οι άνθρωποι αυτοί δέχονται αυτόματη τηλεφωνική κλήση και ερωτώνται αν είναι καλά και αν έχουν αρκετά φάρμακα. Οι μουντές ημέρες είναι καταθλιπτικές για όλους, αλλά μερικούς μπορεί να τους κάνουν ψυχασθενείς.

Μαγνητικές καταιγίδες επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς

Ο καιρός τελικά επηρεάζει την υγεία σε κάθε εποχή και με τρόπους αναπάντεχους. Ομάδες επιστημόνων στη Ρωσία και τις ΗΠΑ έχουν μελετήσει τη στατιστική σχέση εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών με τον ηλιακό κύκλο και τις μαγνητικές καταιγίδες. Ο τρόπος που θα μπορούσαν οι μαγνητικές διαταραχές να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα σχετίζεται με τους ηλεκτρικούς παλμούς της καρδιάς και του εγκεφάλου. Αν και η ένταση των μαγνητικών διαταραχών συγκριτικά με το μαγνητικό πεδίο της ίδιας της Γης είναι πολύ μικρή, υπάρχει πιθανότητα να επηρεάζουν την ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού με κάποια πολύπλοκη διεργασία που μας είναι ακόμη άγνωστη. Πάντως, μελέτες που έγιναν στη φημισμένη πανεπιστημιακή κλινική Mayo των ΗΠΑ, έδειξαν πως στην πολιτεία της Μινεσότα οι θάνατοι από έμφραγμα είναι σαφώς περισσότεροι τις χρονιές που βρισκόμαστε στο ηλιακό μέγιστο. Το σχετικά μικρό στατιστικό δείγμα δεν επιτρέπει αυτό που ονομάζουμε «επιστημονική βεβαιότητα», ωστόσο αποτελεί σημαντική ένδειξη για το τι μπορεί να μας κάνει ο ήλιος πέρα από το κάψιμο της καλοκαιρινής ηλιοθεραπείας...

Η πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης, υπεύθυνη για πονοκεφάλους

Οι αλλαγές του καιρού με αύξηση θερμοκρασίας και πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης είναι δυνατόν να προκαλέσουν σε κάποιους ανθρώπους κρίσεις πονοκεφάλων διαφόρων τύπων. Η χαμηλή βαρομετρική πίεση συνοδεύεται συνήθως από συννεφιές και καταιγίδες, ενώ η υψηλή βαρομετρική πίεση συνοδεύεται από καθαρό ουρανό. Επίσης και κάποιοι άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση του αέρα από σωματίδια, τοξικές ουσίες και σκόνη επιδρούν στο νευρικό μας σύστημα και εμπλέκονται στους μηχανισμούς πονοκεφάλων. Η ημικρανία είναι ένας έντονος ρυθμικός πόνος σε ένα μέρος του κεφαλιού. Σε πολλά άτομα έχει χαρακτηριστικά προειδοποιητικά σημεία. Προσβάλει περίπου το 10% του πληθυσμού και κατά το 75% τις γυναίκες. Εκτός του πόνου, παρουσιάζουν ευαισθησία στο φως και στον ήχο, ναυτία και εμετό. Τα άτομα που παρουσιάζουν ημικρανία έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κατάθλιψη και αντίστροφα.

Το «γεωπαθητικό στρες»

Σαν "Γεωπαθητικό στρες" χαρακτηρίζονται οι συνέπειες που μπορεί να έχει στον οργανισμό μας, η επί μακρόν παραμονή μας σε χώρους που επηρεάζονται από αρνητικές γεω-ακτινοβολίες. Η παρουσία αυτών των ακτινοβολιών είναι ένα φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται σε όλο τον πλανήτη. Είναι ενέργειες της Γης, οι οποίες είναι ασύμβατες με τη φυσιολογία μας και απαντώνται παντού, ακόμα και μέσα στα σπίτια μας. Αυτές διαταράσσουν το φυσικό ενεργειακό μας πεδίο κι επηρεάζουν έτσι άμεσα την υγεία μας.Ερευνες τόσο γιατρών όσο και γεωπαθολόγων έχουν δείξει ότι στο «γεωπαθητικό στρες» οφείλονται άμεσα ή έμμεσα πλήθος ασθενειών, όπως καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις, επιληψία, αρθρίτιδα, εντερικές διαταραχές, αϋπνίες, ψυχικές διαταραχές, παθήσεις νεφρών ήπατος κ.λπ. Σαν «γεωπαθητικό στρες» χαρακτηρίζονται οι συνέπειες που μπορεί να έχει στον οργανισμό μας η επί μακρόν παραμονή μας σε χώρους που επηρεάζονται από αρνητικές γεω-ακτινοβολίες. Η παρουσία αυτών των ακτινοβολιών είναι ένα φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται σε όλον τον πλανήτη. Είναι ενέργειες της Γης, οι οποίες είναι ασύμβατες με τη φυσιολογία μας και απαντώνται παντού, ακόμα και μέσα στα σπίτια μας


πηγη
Καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, πονοκέφαλος, λοιμώξεις, κατάθλιψη, επηρεάζονται από....το κλίμα και τον καιρό!!!! Καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, πονοκέφαλος, λοιμώξεις, κατάθλιψη, επηρεάζονται από....το κλίμα και τον καιρό!!!! Reviewed by Unknown on 11:30 Rating: 5
Από το Blogger.