Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
To «Σύμφωνο Συνεννόησης αναφορικά με τη συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας» που είχαν υπογράψει οι κυβερνήσεις Eλλάδας και Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο...έγινε χθες αποδεκτό στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και τις προσεχείς μέρες αναμένεται να γίνει αποδεκτό από τη Βουλή.
Το νομοσχέδιο αφορά τη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων Τουρκίας και Ελλάδας στον τομέα της ναυτιλίας, και στους τομείς τουρισμού και θαλάσσιου εμπορίου, ωστόσο με έναν ''τουρκικό'' τρόπο που δεν εξηγείται εύκολα, δυο τουρκικές εφημερίδες που αναφέρονται στο θέμα, το μπλέκουν με παραβιάσεις από την Ελλάδα του τουρκικού εναέριου χώρου, με αερομαχίες,με χωρικά ύδατα της Τουρκίας που παραβιάζονται από την Ελλάδα κλπ ασύνδετα μεταξύ τους και φυσικά αβάσιμα!
Η Vatan συγκεκριμένα γράφει ότι τίθεται σε εφαρμογή μία ''ιστορική συμφωνία'' με την Ελλάδα, η οποία - προσέξτε καταγγελκτική και αβάσιμη εισαγωγή - παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο με πολεμικά αεροσκάφη και προβαίνει σε αερομαχίες με τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη συχνά στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και παραβιάζει και τα χωρικά ύδατα, μην αναγνωρίζοντας όρια! Με την εν λόγω συμφωνία αναμένεται - γράφει - να αναζωογονηθεί το θαλάσσιο εμπόριο και ο τουρισμός και από την άλλη να τερματιστούν οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και των ελληνικών παρενοχλήσεων...
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Haberturk με τον τίτλο «Εντάξει η συμφωνία φιλικής θάλασσας με την Ελλάδα» και με τον πλαγιότιτλο «out οι αερομαχίες στο Αιγαίο, in οι γαλάζιες περιοδείες».
Η συμφωνία αυτή, συνεχίζει, περιέχει τις κάτωθι φόρμουλες που θα μετατρέψουν το Αιγαίο σε θάλασσα «φιλίας», ενώ συχνά γίνεται σκηνή ακόμα σε αερομαχίες στον αέρα και σε εντάσεις στα χωρικά ύδατα:
• Θα παροτρυνθεί η φιλοξενία των κρουαζιερόπλοιων σε λιμένες των άλλων χωρών.
• Θα καθοριστούν νέες τουριστικές πορείες στο Αιγαίο, στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο.
• Οι τουρκικές και ελληνικές εταιρείες θα παροτρυνθούν για κοινές μεταφορές.
• Θα δημιουργηθούν γραμμές μεταφορών Ro-Ro μεταξύ των δύο χωρών.
• Θα παρασχεθεί υποστήριξη στις ιδιωτικές εταιρείες.
Κατά τα άλλα και σύμφωνα με την Βατάν η συμφωνία περιέχει τα εξής:
• Θα παροτρυνθεί η συνεργασία στον τομέα των κοινών μεταφορών μεταξύ των τουρκικών ναυτικών εταιρειών και των ελληνικών ναυτικών εταιρειών.
• Θα εξασφαλισθεί η σύσταση θαλάσσιων γραμμών μεταξύ τουρκικών και ελληνικών λιμένων για κοντέινερ και για τακτικές θαλάσσιες μεταφορές Ro-Ro.
• Θα αυξηθούν οι έρευνες δυνατοτήτων συνεργασίας αναφορικά με το θαλάσσιο εμπόριο και τη διαχείριση λιμένων και θα ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών.
• Στις αμοιβαίες επισκέψεις μεταξύ των ναυτιλιακών διοικήσεων των πλευρών, με σκοπό την ανάπτυξη των νέων προγραμμάτων για την εξέλιξη της συνεργασίας, θα συζητούνται θέματα τα οποία θα προβλέπουν την ανταλλαγή ναυτιλιακής τεχνολογίας, επενδύσεις και συνεργασίες, τα οποία είναι για τα αμοιβαία συμφέροντα.
• Θα αναπτυχθεί συνεργασία για την παρότρυνση των επισκέψεων κρουαζιερόπλοιων στους λιμένες και των δύο πλευρών για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στο Αιγαίο, στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο.
• Θα προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ των εταιρειών των δύο χωρών για την κατασκευή πλοίων, την επισκευή πλοίων, τη συντήρηση πλοίων, την κατασκευή θαλαμηγών και τις επενδύσεις για την κατασκευή πλοίων.
Η Haberturk, αναφέρει ακόμη ότι βάση της συμφωνίας που έγινε με την Ελλάδα,στόχος είναι το ξεκίνημα της λειτουργίας διαφόρων γραμμών που αμελήθηκαν μέχρι τώρα ειδικά στο βόρειο Αιγαίο, με τη συνεργασία των δύο χωρών. Τα λιμάνια, που συζητήθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις, είναι της Σμύρνης, του Κουσάντασι, του Τσανάκκαλε, του Τσέσμε, της Αλικαρνασσού, του Φέτχιγιε, της Μαρμαρίδας, του Πειραιά, του Βόλου και της Αλεξανδρούπολης. Στη συνέχεια αναμένεται να γίνουν συνομιλίες αναφορικά με τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, καταλήγει.
Τώρα που κολλάνε όλα αυτά που γράφουν (αν ισχύουν) με αερομαχίες, με παραβιάσεις, με παρενοχλήσεις κλπ, ένας θεός ξέρει!
Ξέρει όμως - ή μάλλον υποθέτει για την ακρίβεια - ένας ...συστηματικός παρατηρητής της τουρκικής τακτικής: Εύκολα θα μπορούσε λοιπόν να υποθέσει ότι αυτή η συσχέτιση γίνεται αφενός για να αναφερθεί ψευδώς ότι η Ελλάδα είναι αυτή που κάνει όλα τα κακά ( παραβιάσεις στον αέρα και στην θάλασσα κλπ) αλλά και για να δείξει σε αφελείς ότι δήθεν όλα θα λυθούν αν μοιράσουμε διάφορα πράγματα στο Αιγαίο- αν δεχθούμε τις διεκδικήσεις τους δηλαδή.
ΠΗΓΗ
Περίεργοι τουρκικοί πανηγυρισμοί για "ελληνοτουρκική συμφωνία στο Αιγαίο" Τι υπογράψαμε;
Reviewed by Unknown
on
20:00
Rating: