GREEK
HARD ROCK & HEAVY METAL
Η υπόθεση ΕΛΛΗΝΙΚΟ HARD ROCK – HEAVY METAL είναι μια πολύπλοκη ιστορία με ποικίλες εκδοχές, την οποία με απλά λόγια θα προσπαθήσω να σας περιγράψω. Το να προσπαθήσεις, να γράψεις για το Ελληνικό Hard Rock – Heavy Metal, είναι αρκετά δύσκολο, γιατί πρέπει να έχεις ζήσει τα πράγματα από πρώτο χέρι. Πρέπει δηλαδή να ήσουν ή να είσαι μέλος Ελληνικού συγκροτήματος και έτσι να γνωρίζεις τα τεκταινόμενα στο χώρο, ή να ήσουν σε κάποιο περιοδικό, ραδιοφωνικό σταθμό, δισκάδικο κλπ. Εγώ, για να ξεκαθαρίσω την θέση μου, ποτέ δεν υπήρξα μέλος κάποιου Ελληνικού σχήματος ή σε οποιαδήποτε άλλη προαναφερθείσα θέση, παρακολουθώ όμως την Ελληνική Metal σκηνή (από το 1983-84) μόνο σαν οπαδός και απλός φίλος της μουσικής αυτής.
Η Ελληνική Hard Rock - Metal σκηνή ανθεί εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, επιδεικνύοντας ένα δυναμισμό που σε ορισμένες, περιπτώσεις μάλιστα βρίσκει αξιοζήλευτη απήχηση και στο εξωτερικό, παρά τις ομολογουμένως αντίξοες συνθήκες. Το Ελληνικό Hard Rock πρέπει να το ψάξουμε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν οι Socrates έθεσαν τις βάσεις για έναν πιο «σκληρό» ήχο στη Ελληνική μουσική. Μετά από αυτό, η δεκαετία του ’80 μπήκε ενθαρρυντικά, το Ελληνικό Metal εμφανίστηκε μαζί με την γενικευμένη εισαγωγή αυτής της μουσικής στη χώρα μας. Η έκρηξη στο Ελληνικό Metal ήρθε περίπου το 1984-1985, όταν άρχισαν να φτιάχνονται πολλά σχήματα και έτσι τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο.
Φυσικά δεν είχαν όλοι, πραγματική αγάπη για το Heavy Metal καθώς αποδείχθηκε πως τα περισσότερα «συγκροτήματα» νόμιζαν ότι επειδή είχαν μια κιθάρα, ένα μπάσο και ένα set drums θα γίνονταν από τη μια μέρα στην άλλη μεγάλοι super stars. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα Ελληνικά Heavy Metal συγκροτήματα ήταν πολλά και διάφορα αφού μόνο η σύσταση και η ύπαρξη ενός σχήματος στη δεκαετία του ’80, ήταν ένας πραγματικός άθλος.
Χώροι για να φιλοξενήσουν συγκροτήματα σε τακτική βάση, δεν υπήρχαν και οι ούτως ή άλλως λιγοστές συναυλίες λάμβαναν χώρα κυρίως σε κινηματογράφους, αφού δεν υπήρχαν οργανωμένοι συναυλιακοί χώροι που να φιλοξενούν εμφανίσεις Heavy Metal συγκροτημάτων σε συχνή και τακτική βάση. Τα στούντιο ηχογράφησης, συνήθως, ΔΕΝ δέχονταν Heavy Metal συγκροτήματα. Ηχολήπτες και μηχανικοί ήχου που να μπορούσαν κάπως να αντιληφθούν το Heavy Metal δεν υπήρχαν και ήταν σύνηθες το πρωί να δουλεύουν πάνω σε λαϊκά τραγούδια και το βράδυ να παλεύουν να ηχογραφήσουν Heavy Metal!!! Αν ακούσετε ιστορίες παλιών Ελλήνων Metal μουσικών, θα βάλετε τα γέλια και τα κλάματα.
Όσοι προσπάθησαν να βγάλουν κάποιο δίσκο στην δεκαετία του ’80, έπρεπε να βάλουν αρκετά χρήματα από την τσέπη τους και να ξεκλέψουν πολύτιμο χρόνο από τις καθημερινές δουλειές τους. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που διάφορα σχήματα πούλησαν χρυσαφικά, μηχανάκια, δισκογραφίες, για να δουν το όνειρο τους να γίνεται πραγματικότητα. Κάποιες δισκογραφικές εταιρίες (παραρτήματα πολυεθνικών) προσέγγισαν το Ελληνικό Heavy Metal και υλοποίησαν το όνειρο ενός δισκογραφικού συμβολαίου. Κυκλοφόρησαν ένα-δυο δίσκους σε 2-3 συγκροτήματα και μετά τους παράτησαν. Οι ντόπιοι αντιπρόσωποι των πολυεθνικών εταιρειών, επειδή δεν είχαν σχέση με το Metal, δεν πίστεψαν ποτέ στην Ελληνική σκηνή και αντιμετώπιζαν τα groups σαν μέσο για εξοικονόμηση χρήματος και ιδίων οφελών (βέβαια, αυτό συνέβαινε και στο εξωτερικό αλλά εδώ γίνονταν μόνο αυτό και δεν προωθούνταν καν το συγκρότημα). Έκαναν κάποιες πρόχειρες παραγωγές, έθαψαν γρήγορα – γρήγορα αυτούς τους δίσκους και τσέπωσαν το υπόλοιπο των επιχορηγήσεων από τις μητρικές εταιρείες. Βέβαια υπήρχαν και οι λεγόμενοι «managers» της εποχής που σε κάθε κίνηση του συγκροτήματος δεν έχαναν την ευκαιρία να τα κονομάνε χοντρά, σε βάρος των συγκροτημάτων βέβαια. Γι’ αυτά τα παραπάνω που αναφέρω υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες μουσικών εκείνης της εποχής.
Οι μόνες Ελληνικές δισκογραφικές εταιρίες που βοήθησαν κάπως τα πράγματα ήταν η FM Records (στα ‘80s), η Μολών Λαβέ, Unisound, Dark Side (στα ‘90s) ενώ τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται αρκετές Ελληνικές ανεξάρτητες κυρίως εταιρίες που κάνουν καλή δουλεία, όπως οι Secret Port, Steel Gallery, Sleazy Rider, Eat Metal, No Remorse, Black Lotus, Sirens Records κ.α. Στην δεκαετία του ’90 η πτώση του Heavy Metal σε παραδοσιακές χώρες, όπως η Αμερική και η Αγγλία (κυρίως), επέτρεψε να βγουν από την αφάνεια σκηνές άλλων χωρών, που μέχρι τότε, είτε η παρουσία τους ήταν αμυδρή, στο Heavy Metal στερέωμα (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία), είτε ήταν σχεδόν ανύπαρκτη (Πολωνία, Αυστρία, Ουγγαρία). Σκεφτείτε αν κάποιοι στην Ελλάδα δεν έτρωγαν της επιχορηγήσεις των εταιριών, τι θα γινόταν με σχήματα όπως: Spitfire, Northwind, Vavel, RawSilk, Sarissa, Deceptor, Vice Human, Rust κλπ.
Αυτή η συγκυρία,(για να επανέλθω) σε συνδυασμό με την σοβαρότερη αντιμετώπιση, από τους Έλληνες Heavy Metal μουσικούς, ώθησε την Ελληνική Metal σκηνή να αναβαθμιστεί και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο του ευρύτερου Metal ήχου με groups όπως οιRotting Christ, Nightfall, Septic Flesh κτλ. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν Έλληνες που προσπαθούν με συγκροτήματα στο εξωτερικό, (αφού έχουν εγκατασταθεί μόνιμα έξω και έκαναν το όνειρο τους πραγματικότητα), όπως ο Δημήτρης Λιαππάκης με τους Valley’s Eve και τους MysticProphecy, o Gus G., με τους Dream Evil και τους Firewind, ο Μάριος Ηλιόπουλος με τους Nightrage, ο John K (Κουτσελίνης) με τουςBiomechanical και τους Balance Of Power… και πολλοί-πολλοί άλλοι. Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι άξιες αναφοράς, και πρέπει να τύχουν τις προσοχής και τις υποστήριξης μας. Αφού βάζουν τη χώρα μας μέσα στον παγκόσμιο χάρτη του Heavy Metal. Η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη και τα συγκροτήματα αυτά αξίζουν τα εύσημα από όλους μας.
Η σταδιακή αντικατάσταση του βινυλίου από το CD και η εξέλιξη της τεχνολογίας επέτρεψε στα Ελληνικά συγκροτήματα να παρακάμψουν τις δισκογραφικές εταιρίες και να κυκλοφορούν εύκολα τις δουλειές τους, έχοντας σαν αποτέλεσμα, ειδικά τα τελευταία 10-15 χρόνια, μια πληθώρα ανεξάρτητων κυκλοφοριών σε ημι-επίσημη μορφή. Για μια δισκογραφική εταιρία (που είναι και επιχείρηση) είναι πιο εύκολο, γρήγορο και επικερδές να αγοράσει ένα αριθμό δίσκων από το εξωτερικό παρά με το ίδιο κεφαλαίο να χρηματοδοτήσει μια Ελληνική παραγωγή, να βρει το κατάλληλο συγκρότημα, να το προωθήσει, να του βγάλει και δεύτερο και τρίτο δίσκο… Γιατί να κάτσουν να σκάσουν κάποιοι για τους Spitfire,Northwind, Vavel, Rust, Raw Silk (τυχαία ονόματα) για παράδειγμα, όταν ο καινούργιος δίσκος των Iron Maiden, Metallica, KISS, AC/DC, OzzyOsbourne (πάλι τυχαία ονόματα) θα έρθει πακεταρισμένος και έτοιμος για πούλημα την άλλη κιόλας μέρα στα δισκάδικα;
Η Ελληνική Metal σκηνή γύρισε τη πλάτη της στην Ελλάδα, η Ελλάδα με τη σειρά της γύρισε τη πλάτη της στο Ελληνικό Heavy Metal. Ο κόσμος όμως, αγαπούσε και αγαπάει θέλω να πιστεύω, τα Ελληνικά Metal συγκροτήματα, έχει την πρόθεση να τα υποστηρίξει αλλά δεν είχε πρόσβαση στη μουσική τους. Αυτό οφείλεται στην μηδαμινή ή ελλιπή διαφήμιση Ελληνικών Metal δίσκων σε έντυπα, ραδιόφωνα, τηλεόραση. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια κάπως έχει αλλάξει αυτή η κατάσταση… προς το καλύτερο, βγαίνουν και πιο αξιόλογες κυκλοφορίες και το όνομα της χώρας μας ακούγετε όλο και πιο πολύ στο εξωτερικό για την Metal σκηνή που έχουμε. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλα αυτά τα σχήματα που προσπαθούν για κάτι καλύτερο.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Το να αναφέρεις όλους τους Ελληνικούς Hard Rock & Heavy Metal δίσκους θα ήταν εντελώς κουραστικό, προτίμησα λοιπόν να σας παρουσιάσω τους πιο αξιόλογους και καλυτέρους. Οι δίσκοι που ακλουθούν είναι όλοι σε τυχαία σειρά, και καθαρά οι προσωπικές μου προτιμήσεις.
40+1 BEST GREEK
HARD ROCK & HEAVY METAL ALBUMS
1. SPITFIRE – First Attack (1986)
Ένα από τα πιο αδικημένα Ελληνικά σχήματα, ενώ άξιζαν τα μέγιστα χάθηκαν άδοξα. Με αυτόν τον δίσκο οι Spitfire θα μείνουν για πάντα στο πάνθεον του Ελληνικού Heavy Metal. Το “First Attack” είναι από τα καλύτερα δείγματα Metal που πρέπει να έχετε στην δισκοθήκη σας. Έχουν καλοζυγισμένο ήχο και δυνατά συναυλιακά τραγούδια.
2. CRUSH – Kingdom Of The Kings (1993)
Μελωδικό δυναμικό κλασσικό Heavy Metal με μυστηριακή, αποκρυφυστική θεματολογία. Epic Metal με καλή παραγωγή για την εποχή του. Ο δίσκος γνώρισε μεγάλη αποδοχή σε συλλεκτικούς (δυστυχώς μόνο) κύκλους οπαδών. Εδώ και χρόνια ακούγεται ότι οι Crush θα βγάλουν νέο δίσκο, πότε;
3. TRADE MARK- Fatal Blues (1992)
Μελωδικό Metal από Ελληνικό σχήμα, που τουλάχιστον ήταν αρκετά καλό και ποιοτικό για τα Ελληνικά δεδομένα. Το συγκρότημα δυστυχώς χάθηκε άδοξα (όπως τόσα άλλα), αφού δεν είχε την υποστήριξη της δισκογραφικής τους εταιρίας. Έμεινε όμως αυτό το διαμάντι των Trade Mark που λέγετε “Fatal Blues”.
4. INNERWISH- Inner Strength (2006)
Ίσως το καλύτερο Heavy Metal album που άκουσα από Ελληνικό συγκρότημα τα τελευταία 7 χρόνια. Οποίος δεν έχει αυτό το album των Inner Wish, να πάει αμέσως να το αγοράσει. Εκπληκτικό Heavy Metal με διεθνές προδιαγραφές, καθώς και τέλεια παραγωγή.
5. RAW SILK- Silk Under The Skin (1990)
Τέλειο μελωδικό Heavy Metal με τέλεια παραγωγή, οι Raw Silk αρέσουν σε όλους τους Έλληνες Metal fans και δεν είναι τυχαίο. Επαγγελματικός ήχος, εκπληκτικά τραγούδια μου σου μένουν αμέσως. Τα σχόλια για το album αυτό είναι πάντα διθυραμβικά μέχρι και σήμερα.
6. ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ- Εξόριστοι (1989)
Λίγοι ήταν αυτοί που κατάλαβαν τους Εξόριστους του Δημήτρη Κατή. Epic Metal με Ελληνικό στίχο που δυστυχώς κανείς δεν έδωσε την δέουσα προσοχή που θα έπρεπε. Θεωρώ τους Εξόριστους το πιο αδικημένο Ελληνικό σχήμα, αν υπήρχαν ακόμα με Ελληνικό (όμως) στίχο θα έκαναν θαύματα. Πάντρεψαν το Heavy Metal με τον Ελληνικό στίχο μοναδικά.
7. MYSTERY - Mystery (1991)
Οι γνωστοί metallers Mystery στο πρώτο τους album. Σημαντικό Ελληνικό Heavy Metal σχήμα που εισήγαγε νέες συνθετικές αντιλήψεις και ήχους που αγγίζουν τα επίπεδα σημαντικών ονομάτων της ηλεκτρικής κιθάρας από το εξωτερικό.
8. VAVEL - Vavel (1986)
Σχήμα από την Θεσσαλονίκη που κυκλοφόρησαν δίσκο στα 1986 και δυστυχώς δεν είχαν καμία επιτυχία, παρά μόνο σε συλλεκτικούς κύκλους. Hard Rock και Heavy Metal με αρκετά καλό δέσιμο, ωραία τραγούδια, αλλά δυστυχώς η κακή παραγωγή χαντάκωσε τους Vavel. Ίσως το μόνιμο αγκάθι για τα Ελληνικά σχήματα, οι κακές παραγωγές. 'Άξιζαν για κάτι καλύτερο, μας άφησαν όμως δυο καλούς δίσκους σαν παρακαταθήκη για να τους θυμόμαστε πάντα.
9. NORTHWIND - Mythology (1987)
Άλλο ένα συγκρότημα από την συμπρωτεύουσα. Αυτό είναι το καλύτερο album που έβγαλαν οι Northwind, με θεματολογία επηρεασμένη από την Αρχαία Ελλάδα (πριν γίνει της μόδας). Επαγγελματικός ήχος, έξυπνες μελετημένες συνθέσεις που σου μένουν. Το πρώτο concept album Ελληνικού σχήματος με θέμα την Αρχαία Ελληνική ιστορία, στο χώρο του Ελληνικού Metal.
10. POWER CRUE - The Sign of Rage (1996)
Το πρώτο τους album και ίσως το καλύτερο που ηχογράφησαν οι Power Crue. Εδώ το Heavy Metal είναι καταιγιστικό με έναν τραγουδιστή που δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας. Τραγούδια που τα θυμάσαι για πάντα, καλοπαιγμένο και σφιχτοδεμένο σύνολο τραγουδιών.
11. ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΚΗΣ & THE TROUBLEMAKERS - Forbidden Paradise (2000)
Heavy/ Hard Rock ποιότητας από τον πάντα ρομαντικό Γιώργο Γάκη. Μελωδικό Hard Rock με καλά φωνητικά και δεμένο rhythm section. Όλα τα τραγούδια ακούγονται ευχάριστα χωρίς να κουράζουν. Αξίζει τον κόπο να ψάξετε να βρείτε αυτό το album.
12. CASUS BELLI - Mirror Out of Time (2001)
Καλό δείγμα εγχωρίου Heavy Metal με καλή παραγωγή και ωραία, εκφραστικά φωνητικά. Οι Casus Belli έκαναν την έκπληξη με αυτό το album, που δείχνει τις αρετές τους, καλά δομημένα, δεμένα τραγούδια με αρχή - μέση - τέλος.
13. SARISSA - Sarissa (1993)
Το συγκρότημα θρύλος για τα Ελληνικά δεδομένα. Όλοι τους γνωρίζουν, αλλά πόσοι όμως έχουν ακούσει προσεκτικά την μουσική τους; Epic Metal με στοιχεία και από Greek folk music, με κυρίαρχο θέμα την Αρχαία Ελληνική ιστορία. Μακάρι να υπήρχαν και άλλα τέτοια Ελληνικά σχήματα σαν τους Θεσσαλονικείς Sarissa.
14. RUST - Shoot Them Higher (1989)
Οι Αθηναίοι Rust χάθηκαν άδικα μετά το μοναδικό αυτό album τους, αν και έκαναν αρκετά εμπνευσμένα live. Καθαρόαιμο Heavy Metal με δομημένα γνήσια τραγούδια. Ο ήχος τους ανάμεσα σε Heavy/ Power Metal, αλλά το album τους βγήκε σε μια νεκρή περίοδο για το Ελληνικό Heavy Metal, και ξεχάστηκε γρήγορα.
15. VICE HUMAN - Vice Human (1984)
Οι Vice Human είναι το παλαιότερο Ελληνικό σχήμα, που υπάρχει ακόμα και σήμερα. Ο δίσκος αυτός θεωρείται από τους πρώτους (αν όχι ο πρώτος) στο Ελληνικό Heavy Metal. Παίζουν παραδοσιακό Hard Rock, αλλά οι κακές παραγωγές δυστυχώς τους κυνηγούν πάντα, και δεν αφήνουν να φανεί η άξια του group.
16. DECEPTOR- The Legend (2002)
Άλλο ένα Ελληνικό σχήμα που πήγε άπατο. Δυστυχώς το εκπληκτικό τους Heavy Metal δεν ακούστηκε αρκετά όσο θα έπρεπε. Ο ήχος τους είναι επιθετικός, καθαρός κάτι ανάμεσα σε Power/ Speed Metal. Καλοδουλεμένα τραγούδια παιγμένα με πάθος και ορμή, άξιζαν κάτι καλύτερο. Αυτό το album είναι κάτι σαν best of, αφού περιέχει όλα τα τραγούδια των Deceptor.
17. DARK NOVA - The Dark Rhapsodies (1993)
Ένα από τα ποιοτικότερα Power Metal σχήματα οι Dark Nova, στον καλύτερο δίσκο τους. Έχουν φοβερά τραγούδια που σε παίρνουν μαζί τους και με έναν εκπληκτικό τραγουδιστή που σου κολλάει με το πρώτο άκουσμα. Υπάρχουν ακόμα. Αυτή η δισκογραφική τους δουλειά, στην έκδοση του βινυλίου είχε διαφορετικό εξώφυλλο από το CD.
18. POWER - Street Wise Religion (1996)
Σχήμα που παίζει Αμερικάνικο Heavy Metal. Καθαρός ήχος με καλοδουλεμένα τραγούδια, δυστυχώς αυτό ήταν το μόνο τους πόνημα, καθώς δεν κυκλοφόρησαν κάτι άλλο. Έτσι οι Power έμειναν στην ιστορία του Ελληνικού Heavy Metal σαν ένα συγκρότημα που προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε αυτό που ήθελε.
19. MARAUDER - 1821 (2000)
Άλλο ένα σχήμα που ασχολήθηκε με την Ελληνική ιστορία, το “1821” είναι ένα concept album. Αρκετά καλή παραγωγή, ωραία παιγμένο Heavy Metal με κέφι, πάθος, ηρωισμό. Τεχνικά καταρτισμένοι σαν group οι Marauder δίνουν ένα τέλειο album, με θέμα τους αγώνες των Ελλήνων κατά των Τούρκων.
20. NIGEL FOXXES INC. - War of the Godz (1988)
Τεχνικό δείγμα Speed/ Power Metal με έμφαση στην κιθάρα. Καλοπαιγμένο Heavy Metal, αλλά δυστυχώς η εμπορική του επιτυχία δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε. Αυτή η αξιόλογη δουλειά δεν είχε συνεχεία, και το συγκρότημα των Nigel Foxxe’s Inc χάθηκε άδοξα.
21. SOCRATES - Phos (1976)
Τι να πει κανείς για τους Socrates, Rock/ Hard Rock παιγμένο από μουσικούς με κλασσική παιδεία. Το καλύτερο και το πιο εμπορικό τους album. Τους έκανε γνωστούς και εκτός Ελλάδος (καθώς κυκλοφορεί με δυο διαφορετικά εξώφυλλα σε Αμερική και Ευρώπη). Σε παραγωγή Βαγγέλη Παπαθανασίου οι Socrates φτάνουν στα μέγιστα των δυνατοτήτων τους. Hard Rock με πολλά Ελληνικά παραδοσιακά ethnic στοιχεία, ακούστε το “Mountains”.
22. HARDWAYS - Free Me... (1995)
Οι Hardways από την Θεσσαλονίκη παίζουν τσαμπουκαλεμένο Hard Rock, με πολλά Blues & Southern στοιχεία και μεθυστικά βραχνά φωνητικά. Αντλούν έμπνευση κυρίως από την δεκαετία του ’70. Ένα group που είχε πολλά να δώσει ακόμα αλλά χάθηκε άδοξα όπως και τόσα άλλα.
23. FIREWIND - Allegiance (2006)
Έλληνες που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό. Έχουν σωστή ισορροπία μεταξύ μελωδίας, κιθαριστικής ευφυΐας και ποιότητας, καλό Ευρωπαϊκό Metal, έχουν μέλλον μπροστά τους. Πάντα μας προσφέρουν καλό, δυναμικό, εμπνευσμένο, στακάτο 80’s Heavy Metal.
24. DOUGLAS - State of Rock (1987)
Πολλοί νομίζουν (σε διάφορα blogs, οι άσχετοι) ότι είναι Ελβετοί, μέγα λάθος. Ελληνικό σχήμα που παίζει μελωδικό Metal με έμφαση κυρίως στην κιθάρα. Έχουν σοβαρές συνθέσεις και φωνητικά που ξεχωρίζουν. Μετά από 2 δίσκους και 1 EP χάθηκαν, χωρίς να ακούσουμε κάτι άλλο.
25. BREAKING SILENCE - Impact (2000)
Παίζουν Progressive/ Power Metal, με αυτό το album έβαλαν την Ελλάδα μέσα στην σκηνή του Ευρωπαϊκού Progressive/ Power Metal. Όλες οι συνθέσεις είναι ποιοτικές με καλή παραγωγή.
26. NIGHTSTALKER - Use (2007)
Heavy Rock με έντονα Stoner στοιχεία, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τις αντίστοιχες διεθνείς δουλείες του χώρου. Με εκρηκτικά τραγούδια παραμένουν αγέρωχοι στην Ελληνική σκηνή.
27. FOURTH DIMENSION - Novo (1994)
Αν και άφησαν μόνο αυτό το EP, οι Θεσσαλονικείς παίζουν καλό πηγαίο Metal με πολλά Speed στοιχεία και οι συνθέσεις είναι υψηλού επιπέδου. Χάθηκαν γρήγορα αλλά άφησαν αυτό το EP παρακαταθήκη.
28. NEMESIS - Lost Humanity (2001)
Τα δυο demo των Nemesis μαζί. Παίζουν Power/ Progressive Metal με δυνατά κομμάτια. Το σχήμα είχε δυνατότητες και τεχνικές δεξιότητες αλλά χάθηκε άδοξα, όπως τόσα και τόσα άλλα Ελληνικά συγκροτήματα. Έκαναν πράξη αυτό που λέγαμε παλιά "Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα", οι Nemesis ήταν από την Καβάλα.
29. BATTLEROAR - To Death and Beyond... (2009)
Παίζουν βάρβαρο Epic Metal και έχουν ένα γερό fan base. Πολεμική ατμόσφαιρα και τραγούδια που μιλούν για ήρωες και μάχες. Σε ταξιδεύουν σε μια μακρινή εποχή που το σπαθί ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος.
30. COO - Rock Eyes (1983)
Οι Αθηναίοι Coo παίζουν μελωδικό Hard Rock με έντονο πάθος και έχουν καλή παραγωγή για τα δεδομένα της εποχής τους. Δυστυχώς χάθηκαν γρήγορα, ψάξτε και τους Booby Trap (1983) την συνεχεία των Coo στο ίδιο ύφος με πιο AOR προσανατολισμούς όμως.
31. NEMO - Rockin' Tonight (1982)
Σχήμα από τη Θεσσαλονίκη. Παίζουν Hard Rock με Blues/ Boogie στοιχεία, ήταν αρκετά δεμένη μπάντα, αφού υπήρχαν από το 1974, δυνατοί στα live, με ωραίες μελωδίες και καθαρά φωνητικά, ενώ η κιθάρα κεντούσε. Δυστυχώς χάθηκαν άδοξα.
32. MAGNA CARTA - Magna Carta (1990)
Hard/ Heavy Metal με Ελληνικό στίχο. Καλός δίσκος αλλά όταν βγήκε δεν συγκίνησε κανέναν, αφού δεν τους πίστεψε κανείς. Καλά γεμάτα τραγούδια, άξιζαν κάτι καλύτερο. Δυστυχώς τους σνόμπαραν πολλοί μόνο και μόνο γιατί τραγουδούσαν στα Ελληνικά.
33. ΝΟΚ ΑΟΥΤ - Νοκ Άουτ (1990)
Ίδια περίπτωση με τους Magna Carta. Δυστυχώς το Ελληνικό κοινό τους γύρισε την πλάτη. Είχαν όμως έντονο μελωδικό στοιχείο και ωραία τραγούδια στα Ελληνικά. Αν δεν τραγουδούσαν στα Ελληνικά, ίσως ο Έλληνας Μεταλλάς να τους άκουγε.
34. ΜΩΒ - Playing With the Colours (1982)
Σχήμα που έβγαλε ένα μόνο δίσκο και μισό live (μαζί με τους Δέλτα), και χάθηκε, όπως τόσοι άλλοι. Παίζουν Hard Rock με συναίσθημα και έχουν ωραία τραγούδια και καλή παραγωγή για την εποχή τους.
35. LONG LIVE - Long Live (2001)
Οι Θεσσαλονικείς Long Live σε αυτό το πρώτο και μοναδικό τους album παίζουν καλό δυνατό Hard Rock με πολλά Metal στοιχεία. Ωραία καθαρά φωνητικά και καταπληκτική δυνατή κιθάρα. Εξάλλου ο τραγουδιστής των Long Live τραγούδησε και στο πρώτο θρυλικό demo των Sarrisa το 1987.
36. DIVORCE - Triangle (1993)
Hard Rock με AOR προσμίξεις. Γυναικεία φωνητικά, πράγμα σπάνιο στο Ελληνικό Metal. Ωραίες μπαλάντες, δυνατές συνθέσεις με πολλά καλά κιθαριστικά μέρη και μελωδίες που σου μένουν.
37. OUTLOUD - We'll Rock You to Hell and Back Again (2009)
Η παρθενική δουλειά των Outloud τάραξε τα νερά του Ελληνικού Hard Rock. Το album ακούγεται σύγχρονο, δυναμικό, εμπνευσμένο και μελωδικό. AOR μελωδίες, μεταλλικές κιθάρες, τρομεροί Hard Rock ρυθμοί.
Ένας δίσκος που συνδυάζει μοναδικά το Hard, το Metal και το Melodic Rock.
38. DANGER ANGEL - Danger Angel (2010)
Εμπνευσμένες μελωδίες, δυνατά ρεφρέν, αστείρευτη ενέργεια, κιθαριστική πανδαισία, σκληρές ερμηνείες, πάθος, ένταση και Rock 'N' Roll ατμόσφαιρα. Οι Danger Angel αποδεικνύουν ότι με σκληρή δουλειά και με ταλέντο δημιούργησαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Έκπληξη του album, η συμμετοχή του μέγιστου Jeff Scott Soto σ' ένα τραγούδι.
39. BOOBY TRAP - Women (1983)
Δίσκος με σημαντικό Hard Rock, ίσως είναι η πρώτη χρονολογικά πολύ δυνατή δουλειά που συνδυάζει τον πρώιμο AOR ήχο των 70's με πολλά Hard Rock στοιχεία, στην Ελλάδα. Ελάχιστος κόσμος γνωρίζει το συγκρότημα, καθώς φημολογείται ότι ο δίσκος ποτέ δεν έφτασε στα δισκάδικα και ελάχιστες κόπιες πωλήθηκαν από τα ίδια τα μέλη της μπάντας. Ένα διαμάντι που φτάνει στα όρια του Heavy Metal σε κάποια σημεία.
40. REDRUM - Redrum (2005)
Πολύ σημαντική για τα Ελληνικά δεδομένα ήταν η σύμπραξη του Micheal Bormann (Jaded Heart) με τους Redrum από τη Θεσσαλονίκη.
Μας έδωσαν ένα αξιόλογο album μελωδικού Hard Rock & AOR, με καταπληκτικά φωνητικά. Το group στάθηκε στο επίπεδο αντίστοιχων ξένων σχημάτων.
41. SILVER R.I.S.C. - Anything She Does (1993)
Άλλο ένα ξεχασμένο Ελληνικό σχήμα, που δυστυχώς χάθηκαν άδοξα (όπως και τόσα άλλα), αλλά μας άφησαν αυτό το μοναδικό δίσκο παρακαταθήκη. Οι Silver R.I.S.C. παίζουν ένα δυνατό Hard Rock αλλά με εύγεστο τρόπο, με τραγούδια που σου μένουν αμέσως, και τα σιγοτραγουδάς. Ακούστε τους και δεν θα χάσετε.
ΥΓ. Τελειώνοντας, όπως είπα και στη αρχή, έπρεπε να ήσουν μέσα στα πράγματα για να μπορείς να ακολουθείς και να παρακολουθείς στενά το Ελληνικό Heavy Metal. Ευχαριστώ.
Πηγή
Αφιέρωμα στην Ελληνική Hard Rock & Heavy Metal σκηνή!
Reviewed by Unknown
on
20:00
Rating: