Συναγερμός στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης, φαινόμενο που εμφανίστηκε πέρυσι στα μεγάλα αστικά κέντρα μετά από 40 χρόνια. Η αύξηση της…. τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οδήγησε τους πολίτες στα καυσόξυλα ενώ συχνά πολλοί έκαιγαν ότι έβρισκαν για να ζεσταθούν. Μάθετε τι ξύλα να καίτε και πως να συντηρήσετε σωστά το τζάκι σας.Για να μη γίνουν και φέτος τα μεγάλα αστικά κέντρα θάλαμος αερίων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να πάρει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αιθαλομίχλης καθώς πέρυσι τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα και τα αιωρούμενα σωματίδια, σε ορισμένες περιοχές τριπλασιάστηκαν.
Οι πληροφορίες λένε ότι θα βγαίνει απαγορευτικό για τζάκια και ξυλόσομπες ανά περιοχή και ανάλογα με τη συγκέντρωση επικίνδυνων σωματιδίων στην ατμόσφαιραΤο σχέδιο περιλαμβάνει ένα στάδιο προειδοποίησης, όταν οι συγκεντρώσεις που εντοπίζονται είναι από 100 ως 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Στο στάδιο αυτό θα υπάρχει προτροπή προς τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση.
Στο δεύτερο στάδιο όμως και όταν οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ξεπερνούν τα 150 μικρογραμμάρια εξετάζεται η επιβολή απαγόρευσης.
Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης επιδεινώνεται όποτε υπάρχει άπνοια και οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπωνΕδώ βέβαια ξεκινούν και τα ερωτήματα. Ποιος και πως θα επιβάλλει το μέτρο; Θα υπάρχουν… περιπολίες από ειδικά συνεργία; Θα γίνονται «εισβολές» σε διαμερίσματα για να διαπιστωθεί εάν είναι το τζάκι ή η σόμπα αναμμένη καθώς σε μια πολυκατοικία είναι δύσκολο να διαπιστωθεί ποιος καίει και ποιος όχι;
Πως να συντηρήσετε το τζάκι σας
Ο καθαρισμός του τζακιού και της καμινάδας ειναι ενα καθήκον που δεν πρέπει να αμελούν όσοι χρησιμοποιούν το τζάκι τους και την ξυλόσομπα τους για να ζεσταθούν.
Οπως εξηγεί στο Newsit o Γιώργος Κασκαλίδης «ο καθαρισμός γίνεται με μια ειδική ντιζα ενσωματομένη με συρματόβουρτσα που μπαίνει στην καμινάδα. Φυσικά πρώτα μονώνεται η εστία για για να μη γίνει όλο το σπίτι μαύρο. Η διαδικασία είναι πολύωρη καθώς όταν ολοκληρωθεί ο καθαρισμός της καμινάδας απο τους ρύπους πρέπει να κατακαθίσει η στάχτη».
Εφόσον ο καθαρισμός γίνει σωστά επαναλαμβάνεται κάθε 6-7χρονια, ενώ το κόστος κυμαίνεται από 70 εως 90 ευρώΕπίσης για να περιορίσουμε την έκλυση των μικροσωματίδιων του καπνού κ της στάχτης μπορούμε να τοποθετήσουμε μια σίτα στην καμινάδα με ελάχιστο κόστος.
Σε καμία περίπτωση δεν κάνει να καίμε ξύλα που ειναι συγκολλημένα με κόλλα. Επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η καύση αντικειμένων από φορμάικα, νοβοπάν και πρικέτες.
«Αυτό που πρέπει να προσέχουμε ειναι τα ξύλα που προμηθευόμαστε να είναι ξερά και όχι βρεγμένα» λέει ο κύριος Κασκαλίδης.
«Ολα τα ξερά καυσόξυλα είναι καλά, το καθένα με τις ιδιομορφίες του. Αλλο παίρνει εύκολα, άλλο βγάζει πολύ φλόγα και άλλο έχει μεγάλη διάρκεια. Ενα καλό ξύλο που το προτιμά πολύ η μέση ελληνική οικογένεια είναι η οξιά. Το ξύλο αυτό παίρνει εύκολα, είναι καθαρό και έχει μέτρια διάρκεια καύσης».
πηγή
Τι ξύλα πρέπει να καίτε στο τζάκι και πώς να το διατηρείτε καθαρό;;;
Reviewed by Unknown
on
01:00
Rating: