Μια νέα πόρτα στην ιστορία άνοιξαν οι ανασκαφές στα ερείπια του αρχαίου ρωμαϊκού θεάτρου που βρίσκεται κάτω από το Δημαρχείο της Φλωρεντίας, το μεγαλοπρεπές Παλάτσο Βέκιο.
Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μια νέα είσοδο του θεάτρου χωρητικότητας 15.000 ατόμων που εκτείνεται στην περιοχή κάτω από το Παλάτσιο Βέκιο και το Παλάτσιο Γκόντι.
Από αυτό το ρωμαϊκό «vomitorium» που επέτρεπε στο θέατρο να γεμίζει και να αδειάζει μέσα σε λίγα λεπτά, υπολογίζεται πως έμπαιναν στο θέατρο οι χιλιάδες επισκέπτες του για να παρακολουθήσουν από κωμικές παραστάσεις που διασκέδαζαν τους Ρωμαίους ολιγάρχες έως και μονομαχίες μέχρι θανάτου. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης, οι τελευταίες ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας της Τοσκάνης αποκάλυψαν τα αυθεντικά πέτρινα ζωγραφιστά πεζοδρόμια που οι θεατές χρησιμοποιούσαν για να μεταβούν από το εξωτερικό κοίλο στο δάπεδο της σκηνής, μέρη του θεάτρου που είχαν ανακαλυφθεί σε προηγούμενες αρχαιολογικές έρευνες.
Μια πόρτα... στην ιστορία άνοιξαν οι ανασκαφές στο ρωμαϊκό θέατρο
που βρίσκεται κάτω από το Δημαρχείο της Φλωρεντίας.
Ακόμη, στο φως ήρθε το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης του θεάτρου στο οποίο γίνονταν αγώνες με άγρια ζώα, καθώς ανακαλύφθηκαν τα καλοδιατηρημένα φρεάτιά του που πηγαίνουν έως και δέκα μέτρα κάτω από το έδαφος. Το ρωμαϊκό θέατρο της Φλωρεντίας χτίστηκε αρχικά για ένα κοινό 7.000 ατόμων, όμως στη χρυσή εποχή του, όταν οι αυτοκράτορες διοργάνωναν μεγάλους αγώνες όπου μονομάχοι έδιναν τη ζωή τους στην αρένα, υπολογίζεται πως σχεδόν 10.000 με 15.000 άτομα περνούσαν από τη νεοανακαλυφθείσα είσοδο για να απολαύσουν το θέαμα. Τα ερείπια του θεάτρου, που καλύπτει ένα αχανές κομμάτι κάτω από τα δύο εκπληκτικά κτίρια που στολίζουν την πόλη, κρύβουν επίσης τα κλουβιά τα οποία μπορούσαν να ανυψωθούν για να ανεβαίνουν τα ζώα στην αρένα.
Στο φως ήρθε και το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης του θεάτρου αλλά και τα αυθεντικά πέτρινα πεζοδρόμια όπου περπατούσαν οι θεατές.
Προτού εγκαταλειφθεί οριστικά, το ρωμαϊκό θέατρο, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης στην Πιάτσα ντέλα Σινιορία και είναι σήμερα επισκέψιμο, γνώρισε μεγάλες δόξες, έως και τον 5ο αιώνα που σταμάτησε να χρησιμοποιείται. Οι πρώτες ανασκαφές στο σημείο έγιναν τον 18ο αιώνα όταν το 1865 η Φλωρεντία έγινε η πρώτη πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ιταλίας και το κέντρο της συστηματικά εκμοντερνίστηκε. Οι αρχαιολογικές έρευνες συνεχίστηκαν τη δεκαετία του '90, ενώ μεγάλης κλίμακας ανασκαφές έγιναν στην περιοχή από το 2004 έως το 2010.
Το θεόρατο υπόγειο «μυστικό» του Παλάτσο Βέκιο, που φιλοξενούσε μονομαχίες και κωμικές παραστάσεις, δεν είναι το μόνο αξιοθέατό του. Αυτό το ρωμαϊκού ρυθμού παλάτι-φρούριο που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά της επαρχίας της Τοσκάνης κρύβει μέσα του κι άλλους θησαυρούς όπως ένα δωμάτιο διακοσμημένο με χρυσά κρίνα.
πηγή
ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ... ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ-Στο φως αρχαία «κρυφή πόρτα» στη Φλωρεντία
Reviewed by Unknown
on
11:30
Rating: