Έρχεται η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών


Έρχεται η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για την Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών που ως σχέδιο και ιδέα υπάρχει εδώ και χρόνια. Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να τεθεί σε πραγματική λειτουργία.
Η ιστορία ξεκινά από την εποχή της υπουργίας Βενιζέλου στο ΥΠΕΘΑ. Τότε Βενιζέλος και Μπεγλίτης είχαν δεχτεί σχετικές εισηγήσεις.Τώρα ο Αβραμόπουλος τις υλοποιεί.
Μια πρώτη «φουρνιά» 150 υπαξιωματικών, οι οποίοι μίλαγνα άψογα κάποια από τις γλώσσες της Βαλκανικής, ήταν έτοιμη να αναλάβει καθήκοντα . Ανέμεναν τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που τώρα ,το 2014 έρχεται στη Βουλή.
Ο Βαγγέλης Βενιζελος είχε ενημερωθεί εγκαίρως για την «μαύρη τρύπα» στην ροή πληροφοριών στρατιωτικού ενδιαφέροντος και είχε διαπιστώσει και ο ίδιος το πρόβλημα παρακολουθώντας σε καθημερινή βάση τα δελτία πληροφοριών της ΕΥΠ. Η ενημέρωση που παρείχαν σε επίπεδο στρατιωτικών – στρατηγικών πληροφοριών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιεικώς… απλοϊκή. Ο κύριος όγκος των πληροφοριών για τις εξελίξεις σε χώρες που ενδιαφέρουν την Ελλάδα προέρχονταν από τις λεγόμενες «ανοιχτές πηγές», δηλαδή εφημερίδες, περιοδικά και Internet!!! Την ίδια ακριβώς εικόνα είχαν και όλοι οι υπουργοί μέχρι και σήμερα.
Σε μία πρώτη συζήτηση που είχε ο Βενιζέλος με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, αλλά και άλλους ανώτερους αξιωματικούς, το πρώτο που ζήτησε ήταν να διευκρινιστεί το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει αυτή η υπηρεσία πληροφοριών. Σύντομα διαπίστωσε ότι αυτό ήταν ανύπαρκτο και έδωσε εντολή για τη σύνταξη σχεδίου νόμου, αφού το μόνο που υπήρχε ήταν ένα σχέδιο νόμου που θα κάλυπτε τη Διακλαδική Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών, η οποία δημιουργήθηκε το 2003, με επικεφαλής τον πρώην Α/ΓΕΣ, στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο.
Η ΔΔΣΠ υπαγόταν στον Α/ΓΕΕΘΑ και είχε τέσσερις διευθύνσεις επιφορτισμένες με τη συλλογή πληροφοριών από «ανθρώπινη προέλευση» (Humint), την επεξεργασία και αξιολόγησή τους και την εκπόνηση σεναρίων «ψυχολογικών επιχειρήσεων».
Η προσπάθεια λειτουργίας της ΔΔΣΠ δεν κράτησε πολύ. Με την επάνδρωσή της να μην ξεπερνά ποτέ το 60%, χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση, τον υπόγειο πόλεμο που δέχτηκε από τα Γενικά Επιτελεία, αλλά και από την ΕΥΠ, ήταν λογικό η προσπάθεια να μην έχει συνέχεια.
Από το 2005 μέχρι και σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είχαν καμία ουσιαστική ενημέρωση και είναι χαρακτηριστικό αυτό που υποστηρίζει ταξίαρχος των Τεθωρακισμένων, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε νευραλγική θέση του ΥΠΕΘΑ : «Ας είναι καλά οι… νταλικιέρηδες οι οποίοι μας ενημερώνουν για κάποιες μετακινήσεις στρατευμάτων που βλέπουν σε γειτονικές χώρες»! Υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για τη δημιουργία ξεχωριστού Σώματος Πληροφοριών, στο οποίο θα υπηρετούν μονίμως εκπαιδευμένοι στον τομέα των πληροφοριών αξιωματικοί. Κάποιοι επιτελείς εναντιώνονται σε αυτή την προοπτική φοβούμενοι ότι θα δημιουργηθεί μία «κάστα» αξιωματικών που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν την εκπαίδευσή τους και την τεχνολογική τους υποστήριξη κυνηγώντας «εσωτερικούς εχθρούς». Αν δεν υπήρχε το παράδειγμα της.. γειτονικής ΕΥΠ να επιβεβαιώνει κατά καιρούς αυτούς τους φόβους, οι ανησυχίες των στρατιωτικών θα μπορούσαν να αποδοθούν σε σύνδρομα του παρελθόντος.
Οι στρατιωτικοί προτείνουν να επιλέγονται αξιωματικοί και υπαξιωματικοί οι οποίοι θα εκπαιδεύονται στον τομέα των πληροφοριών και θα αξιοποιούνται αναλόγως μέσα από τις μονάδες στις οποίες θα τοποθετούνται.
Ήδη υπάρχει η «μαγιά» των 150 υπαξιωματικών, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από τα σχολεία εκμάθησης βαλκανικών γλωσσών που λειτουργούν εδώ και μερικά χρόνια με ευθύνη του ΓΕΕΘΑ.
Σε όλη την χώρα λειτουργούν 10 τέτοια σχολεία κάθε χρόνο, στα οποία Έλληνες στρατιωτικοί μαθαίνουν όποια γλώσσα γειτονικής χώρας επιθυμούν. Αυτοί, προτείνουν οι επιτελείς του ΓΕΣ, μπορούν να στελεχώσουν σε πρώτη φάση την «Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών», με αποκλειστική αποστολή τη συλλογή πληροφοριών στρατιωτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό. Οι στρατιωτικοί δεν θέλουν να έχουν καμία εμπλοκή με την ΕΥΠ, καθώς όλες οι προσπάθειες συνεργασίας τους με την υπηρεσία της Κατεχάκη δεν είχαν θετικά αποτελέσματα.
ΠΗΓΗ

Το είδαμε εδω...
Έρχεται η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών Έρχεται η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών Reviewed by Unknown on 14:33 Rating: 5
Από το Blogger.