Την ώρα που για τους περισσότερους από μας η -θρησκευτική- Κόλαση είναι ένας πνευματικός τόπος προσβάσιμος μόνο από όσους έχουν εγκαταλείψει τα εγκόσμια, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο θάνατος δεν είναι απαραίτητος για να εισέλθεις στον φυσικό πια τόπο του Κάτω Κόσμου.
Κι έτσι υπάρχουν μέρη ανά την υφήλιο που έχουν συχνά αναγορευτεί σε πύλες του Άδη, πραγματικές τοποθεσίες δηλαδή που παρέχουν σε όσους ξέρουν πρόσβαση στην επικράτεια της αιώνιας τιμωρίας, παρά το γεγονός ότι οι επισκέπτες είναι κατάφωρα ζωντανοί!
Φυσικά και δεν είναι λίγες αυτές οι τοποθεσίες στον πλανήτη Γη, γι’ αυτό και θα περιοριστούμε στις 10 πιο δημοφιλείς πύλες εισόδου στον κόσμο των νεκρών. Και βέβαια προειδοποιούμε: το να βγεις έξω είναι πια δικό σου πρόβλημα!
Είτε λοιπόν πιστεύετε τους αντίστοιχους θρύλους είτε όχι, ιδού οι ξακουστότερες πύλες της Κολάσεως επί Γης…
Ηφαίστειο Masaya - Νικαράγουα
Το διαβόητο ηφαίστειο της Νικαράγουα μπήκε στο μάτι των ισπανών Κονκισταδόρων ήδη από τον 14ο αιώνα, από τις πρώτες στιγμές του αποικισμού της χώρας δηλαδή. Σύντομα οι Ισπανοί μετονόμασαν το ηφαίστειο σε «Infierno de Masaya», κάτι που μεταφράζεται σε «Στόμα της Κολάσεως»! Κι αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι της εποχής δεν είχαν και μεγάλη γνώση από ενεργά ηφαίστεια και η συντριπτική πλειονότητα δεν είχε παρατηρήσει ποτέ ηφαιστειακή έκρηξη. Κι έτσι η ηφαιστειακή δραστηριότητα ήταν σαφώς ένδειξη υπερφυσικών φαινομένων, πόσο μάλλον που ο καθολικισμός της εποχής είχε την πεποίθηση ότι όλα τα ηφαίστεια ήταν πύλες για την Κόλαση. Πριν από την έλευση των Ισπανών, οι γηγενείς της Νικαράγουα θεωρούσαν το ηφαίστειο θεό, λατρεύοντάς το κανονικά και προσφέροντάς του παχυλές θυσίες. Ακόμα και ανθρωποθυσίες γίνονταν προς τιμήν του, ιδιαίτερα σε περιόδους ξηρασίας, πετώντας κυρίως παιδιά στον κρατήρα του ηφαιστείου με θεϊκό αντάλλαγμα την πολύτιμη βροχή. Οπότε, υπό αυτή την έννοια, λειτούργησε πράγματι ως πύλη του Κάτω Κόσμου…
Xibalba - Χερσόνησος Γιουκατάν, Μεξικό
Ο αρχαίος πολιτισμός των Μάγια πίστευε σε ένα μέρος που το έλεγαν «Xibalba», ο «τόπος του φόβου, ο τόπος του κρύου, ο τόπος του κινδύνου, της Αβύσσου». Για να βρεθούν οι νεκροί κοντά στους θεούς, όφειλαν να υποστούν ένα τρομακτικότατο ταξίδι μέσα από «ποτάμια αίματος» και δωμάτια γεμάτα με νυχτερίδες, ιαγουάρους και μαχαίρια. Το αποτρόπαιο πέρασμα στο Xibalba απεικονίζεται μάλιστα σε αναρίθμητα μυθολογικά και ιερά κείμενα, όπως το φημισμένο Popol Vuh. Ο αρχαιολόγος Guillermo de Anda του Πανεπιστημίου του Γιουκατάν πιστεύει ότι μια σειρά από καταβόθρες στη μεξικανική Χερσόνησο του Γιουκατάν είναι ενδεχομένως η πύλη του Κάτω Κόσμου για την οποία τόσο λόγο έκαναν οι Μάγια. Έπειτα από πολλά χρονιά κοπιωδών ερευνών, ο αρχαιολόγος υποστηρίζει σήμερα ότι είναι πιο έτοιμος από ποτέ να αποδείξει ότι οι συγκεκριμένοι υπόγειοι φυσικοί αγωγοί των νερών είναι πιθανότατα το Xibalba των Μάγια…
Osorezan - Ιαπωνία
Το Osorezan ή Βουνό Osore μεταφράζεται ως «Βουνό του Τρόμου», κι αυτό γιατί υποτίθεται ότι είναι η Πύλη του ιαπωνικού Άδη. Το ηφαίστειο παραείναι ανατριχιαστικό για να αφήσει τον επισκέπτη αδιάφορο, με οπτικά εντυπωσιακά μέρη να περιβάλλουν το βουνό και γέφυρες που φυλάσσονται υποτίθενται από δαίμονες και δράκους. Το Οsorezan ανακαλύφθηκε από βουδιστή μοναχό πριν από χίλια χρόνια, ο οποίος έψαχνε το ιερό βουνό του κόσμου του Βούδα, και έγινε αμέσως δημοφιλές στις βουδιστικές διδαχές ως πύλη της Κολάσεως καθώς τα γεωγραφικά του χαρακτηριστικά είναι ιδιαιτέρως παραπλήσια με τις περιγραφές της Κόλασης που συναντάμε στα βουδιστικά κείμενα! Αυτές οι ομοιότητες οδήγησαν πολλούς δασκάλους του βουδισμού να θεωρήσουν ότι το Osorezan είναι πράγματι η πύλη του Κάτω Κόσμου…
Darvaza - Τουρκμενιστάν
Ήταν το 1971 όταν ένα ατύχημα στην Έρημο Karakum του Τουρκμενιστάν κατέληξε στη δημιουργία του κρατήρα φυσικού αερίου Darvaza, επίσης γνωστού ως «Πύλη της Κολάσεως»! Οι Σοβιετικοί ξεψάχνιζαν την έρημο για φυσικό αέριο και το ατύχημα έκανε το έδαφος που έσκαβαν να καταρρεύσει, κάνοντάς το να βυθιστεί στην πραγματικά τεράστια και απόκοσμη αυτή τρύπα. Για να αποτρέψουν τη διαρροή του τοξικού αερίου στην ατμόσφαιρα, οι Σοβιετικοί αποφάσισαν να λαμπαδιάσουν την τρύπα και περίμεναν μερικές μέρες να ξεθυμάνει το πράγμα. Οι υπολογισμοί τους ήταν όμως λανθασμένοι, καθώς αποδείχτηκε ότι ο κρατήρας διέθετε ένα σχεδόν ανεξάντλητο απόθεμα φυσικού αερίου! Κι εκεί που οι επιστήμονες πίστεψαν ότι η φωτιά θα σβήσει έπειτα από μερικές μέρες, ο κρατήρας Darvaza καίει με αμείωτη ένταση μέχρι και σήμερα, εγείροντας φυσικά θεωρίες για αιώνιες φωτιές και περάσματα στον Κάτω Κόσμο…
Actun Tunichil Muknal - Μπελίζ
Σαν τις καταβόθρες του Γιουκατάν, το Actun Tunichil Muknal θεωρείται άλλος ένας πιθανός υποψήφιος για την πύλη του Xibalba. Κι αν η εκπληκτικής ομορφιάς είσοδος του σπηλαίου σε κάνει να πιστέψεις πως πρόκειται για την Πύλη του Παραδείσου, μόνο έτσι δεν είναι, καθώς στο εσωτερικό του μυστηριώδους σπηλαίου φωλιάζει το κακό! Οι θρύλοι των Μάγια κάνουν μάλιστα λόγο για τα «Εννιά Στρώματα της Κολάσεως» και εντελώς συμπτωματικά το Actun Tunichil Muknal διαθέτει μια σειρά από εννιά δωμάτια! Μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν δοχεία με φαγητά και υγρά, σπονδές στους θεούς, αλλά και πάμπολλοι ανθρώπινοι σκελετοί, πιθανότατα ανθρωποθυσίες για τον κατευνασμό της θεϊκής μήνης…
Hekla - Ισλανδία
Η Ισλανδία διαθέτει πλήθος ηφαιστείων, κανένα όμως δεν φτάνει την αναγνωρισιμότητα του Hekla. Κι αυτό γιατί εδώ και εκατοντάδες χρόνια οι άνθρωποι πίστεψαν όχι μόνο ότι επρόκειτο για πύλη της Κολάσεως αλλά ακόμα και για την ίδια την Κόλαση! Και ήταν ακριβώς αυτή η τρομακτική πεποίθηση που έκανε τους Ευρωπαίους να αποφεύγουν το βουνό σαν το Διάολο: μόλις το 1750 δύο ατρόμητοι ορειβάτες, οι Bjarni Palsson και Eggert Olafsson, σκαρφάλωσαν στο βουνό και απέδειξαν ότι το φοβερό και τρομερό Hekla ήταν απλώς άλλο ένα κοινό ηφαίστειο. Γιατί λοιπόν θεώρησαν οι Ισλανδοί ότι το Hekla ήταν η είσοδος για το βασίλειο του Εωσφόρου; Μα γιατί η εκκλησία ήθελε ο κόσμος να πιστέψει στη φυσική παρουσία της Κολάσεως, ψάχνοντας για γήινες τοποθεσίες που να ομοιάζουν σε αγριότητα με τις βιβλικές περιγραφές. Και βέβαια τι καλύτερο από τα ηφαίστεια που ξερνούν φωτιές, πόσο μάλλον το μεγαλοπρεπές Hekla, που έκανε το μαγικό μια χαρά!
Κοινότητα Hellam - Πενσιλβάνια, ΗΠΑ
Η μικρή και φιλήσυχη πόλη της Πενσιλβάνια, μια πανέμορφη τοποθεσία με καταρράκτες, λίμνες, πυκνά δάση και άγρια ζωή, φιλοξενεί στο εσωτερικό της έναν σκοτεινό θρύλο: είναι ο τόπος όπου υπάρχουν οι Εφτά Πύλες της Κολάσεως! Και βέβαια χάρη στον μύθο αυτό, η πολίχνη έχει μετατραπεί στο απόλυτο μέρος προσκυνήματος όλων των σατανιστών της οικουμένης! Ο θρύλος θέλει λοιπόν τις Εφτά Πύλες να είναι διάσπαρτες στην επικράτεια της Hellam, κι αν τις διαβεί κάποιος με τη σωστή σειρά τους, τότε ανοίγεται μπροστά του το βασίλειο του Σατανά. Μόνο η πρώτη πύλη είναι ωστόσο ορατή τη μέρα και έχει μάλιστα αναγνωριστεί από τους «ειδήμονες» καταμεσής μιας ιδιωτικής έκτασης. Όσο για τις άλλες έξι, αυτές γίνονται ορατές μόνο τη νύχτα και πρέπει να ξέρεις λέει για να τις ξετρυπώσεις. Όπως κι αν έχει, παρά τις κοπιώδεις προσπάθειες του δήμου να απαλλαγεί από τη σκοτεινή φημολογία, η Hellam κατακλύζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από όχι και τόσο φιλικούς τουρίστες…
Σήραγγες του Clifton - Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη
Μια σειρά από προστατευτικά τούνελ στο Clifton του Νιου Τζέρσεϊ έχουν αναγορευτεί σε πύλες της Κολάσεως από ουκ ολίγες σατανιστικές σέχτες της οικουμένης! Το δίκτυο κατασκευάστηκε για να κατευθύνει τα νερά του γειτονικού ποταμού σε περιπτώσεις πλημμύρας και αυτό που κάνει τις σήραγγες του νερού περίεργες είναι ότι παραμένουν πάντα στεγνές! Το νερό ούτε μπαίνει ούτε βγαίνει στα τούνελ. Γι’ αυτό και πλέον λειτουργούν ως ιερός τόπος συνάντησης των σατανιστών, φιλοξενώντας δαιμονικά γκράφιτι και απομεινάρια νεκρών ζώων. Ο θρύλος θέλει το δίκτυο των αγωγών να κρύβει στο περίπλοκο εσωτερικό του ένα μυστικό πέρασμα για τα έγκατα της Γης, όπου μόνο οι δαιμονισμένοι μπορούν να το βρουν λέει, καθώς τους καθοδηγεί ο ίδιος ο Εωσφόρος. Μέσα στο δωμάτιο κείτεται ένα λαμπυρίζον ανθρώπινο κρανίο, σύμβολο ότι έφτασες στον προορισμό του και είσαι έτοιμος να εισέλθεις στην Κόλαση…
Η Πύλη του Πλούτωνα - Τουρκία
Η διαβόητη Πύλη του Άδη για τους αρχαίους Έλληνες, η Πύλη του Πλούτωνα για τους Ρωμαίους (ο θεός του Κάτω Κόσμου στο ρωμαϊκό πάνθεο), που οι ιστορικές πηγές τοποθετούσαν στην Ιεράπολη της αρχαίας Φρυγίας, ανακαλύφθηκε πράγματι από την αρχαιολογική σκαπάνη στη σημερινή Pamukkale της Τουρκίας. Το φοβερό και τρομερό σπήλαιο περιγραφόταν από πλήθος ιστορικών της εποχής, όπως ο Στράβων για παράδειγμα, ως ένα άνοιγμα γεμάτο με θανατηφόρες και αποπνικτικές αναθυμιάσεις, κάνοντας όποιο πτηνό εισερχόταν εντός του να πεθαίνει αμέσως. Και ήταν ακριβώς αυτές οι φονικές αναθυμιάσεις που έκαναν τόσο αρχαίους Έλληνες όσο και Ρωμαίους να συνδέσουν το σπήλαιο με τον Κάτω Κόσμο, τη φυσική είσοδο δηλαδή για το βασίλειο του Άδη. Οι άνθρωποι της εποχής μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις ιερές τελετές από τα σκαλιά που έφταναν μέχρι το άνοιγμα, αλλά δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τη δηλητηριώδη περιοχή, προνόμιο που είχαν μόνο οι ιερείς της Κυβέλης, που ήταν σε θέση να εισέλθουν στην πύλη της Κολάσεως και να βγουν ζωντανοί. Οι Πύλες του Πλούτωνα λειτουργούσαν κανονικά μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. -και περιστασιακά κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων αιώνων της Ύστερης Αρχαιότητας- και ήταν στον 6ο αιώνα μ.Χ. όταν ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς από τους χριστιανούς…
Πουργκατόριο Αγίου Πατρίκιου - Ιρλανδία
Μόλις έξω από τις ακτές μιας λίμνης στην Κομητεία Donegal της Ιρλανδίας βρίσκεται το νησάκι Station, όπου φιλοξενεί το St Patrick’s Purgatory, έναν αρχαίο τόπο προσκυνήματος που τυγχάνει να είναι και μια από τις γνωστότερες πύλες της Κολάσεως! Σύμφωνα με τον θρύλο, το μνημείο χρονολογείται από τον 5ο αιώνα, όταν ο Ιησούς Χριστός έδειξε στον άγιο Πατρίκιο το σπήλαιο. Έκτοτε βέβαια το μέρος έχει χρησιμοποιηθεί για περίεργες τελετές και προσκυνήματα, αν και το κυρίως σπήλαιο έχει τη δική του ιστορία: λειτουργώντας ως καθαρτήριο, ο προσκυνητής κλεινόταν μέσα στη στενή σπηλιά για 24 ώρες, για να υπομείνει τα μαρτύρια της μετά θάνατον ζωής και να βγει εξαγνισμένος. Επειδή όμως η τρύπα είχε να κάνει και με τα χρονικά του Εωσφόρου, λογής βασανιστήρια υφίσταντο οι προσκυνητές από τις δυνάμεις του κακού και μπορούσαν να γλιτώσουν μόνο αν επικαλούνταν το όνομα του Ιησού. Οι φρικιαστικές ιστορίες βασανισμού των προσκυνητών που έψαχναν εξιλέωση έκαναν το πουργκατόριο μαγνήτη προσκυνητών, οι οποίοι ήταν διατεθειμένοι να εισέλθουν στην Κόλαση για να βγουν άσπιλοι και αμόλυντοι. Δεν έβγαιναν πάντως όλοι ζωντανοί από το καθαρτήριο…
Κι έτσι υπάρχουν μέρη ανά την υφήλιο που έχουν συχνά αναγορευτεί σε πύλες του Άδη, πραγματικές τοποθεσίες δηλαδή που παρέχουν σε όσους ξέρουν πρόσβαση στην επικράτεια της αιώνιας τιμωρίας, παρά το γεγονός ότι οι επισκέπτες είναι κατάφωρα ζωντανοί!
Φυσικά και δεν είναι λίγες αυτές οι τοποθεσίες στον πλανήτη Γη, γι’ αυτό και θα περιοριστούμε στις 10 πιο δημοφιλείς πύλες εισόδου στον κόσμο των νεκρών. Και βέβαια προειδοποιούμε: το να βγεις έξω είναι πια δικό σου πρόβλημα!
Είτε λοιπόν πιστεύετε τους αντίστοιχους θρύλους είτε όχι, ιδού οι ξακουστότερες πύλες της Κολάσεως επί Γης…
Ηφαίστειο Masaya - Νικαράγουα
Το διαβόητο ηφαίστειο της Νικαράγουα μπήκε στο μάτι των ισπανών Κονκισταδόρων ήδη από τον 14ο αιώνα, από τις πρώτες στιγμές του αποικισμού της χώρας δηλαδή. Σύντομα οι Ισπανοί μετονόμασαν το ηφαίστειο σε «Infierno de Masaya», κάτι που μεταφράζεται σε «Στόμα της Κολάσεως»! Κι αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι της εποχής δεν είχαν και μεγάλη γνώση από ενεργά ηφαίστεια και η συντριπτική πλειονότητα δεν είχε παρατηρήσει ποτέ ηφαιστειακή έκρηξη. Κι έτσι η ηφαιστειακή δραστηριότητα ήταν σαφώς ένδειξη υπερφυσικών φαινομένων, πόσο μάλλον που ο καθολικισμός της εποχής είχε την πεποίθηση ότι όλα τα ηφαίστεια ήταν πύλες για την Κόλαση. Πριν από την έλευση των Ισπανών, οι γηγενείς της Νικαράγουα θεωρούσαν το ηφαίστειο θεό, λατρεύοντάς το κανονικά και προσφέροντάς του παχυλές θυσίες. Ακόμα και ανθρωποθυσίες γίνονταν προς τιμήν του, ιδιαίτερα σε περιόδους ξηρασίας, πετώντας κυρίως παιδιά στον κρατήρα του ηφαιστείου με θεϊκό αντάλλαγμα την πολύτιμη βροχή. Οπότε, υπό αυτή την έννοια, λειτούργησε πράγματι ως πύλη του Κάτω Κόσμου…
Xibalba - Χερσόνησος Γιουκατάν, Μεξικό
Ο αρχαίος πολιτισμός των Μάγια πίστευε σε ένα μέρος που το έλεγαν «Xibalba», ο «τόπος του φόβου, ο τόπος του κρύου, ο τόπος του κινδύνου, της Αβύσσου». Για να βρεθούν οι νεκροί κοντά στους θεούς, όφειλαν να υποστούν ένα τρομακτικότατο ταξίδι μέσα από «ποτάμια αίματος» και δωμάτια γεμάτα με νυχτερίδες, ιαγουάρους και μαχαίρια. Το αποτρόπαιο πέρασμα στο Xibalba απεικονίζεται μάλιστα σε αναρίθμητα μυθολογικά και ιερά κείμενα, όπως το φημισμένο Popol Vuh. Ο αρχαιολόγος Guillermo de Anda του Πανεπιστημίου του Γιουκατάν πιστεύει ότι μια σειρά από καταβόθρες στη μεξικανική Χερσόνησο του Γιουκατάν είναι ενδεχομένως η πύλη του Κάτω Κόσμου για την οποία τόσο λόγο έκαναν οι Μάγια. Έπειτα από πολλά χρονιά κοπιωδών ερευνών, ο αρχαιολόγος υποστηρίζει σήμερα ότι είναι πιο έτοιμος από ποτέ να αποδείξει ότι οι συγκεκριμένοι υπόγειοι φυσικοί αγωγοί των νερών είναι πιθανότατα το Xibalba των Μάγια…
Osorezan - Ιαπωνία
Το Osorezan ή Βουνό Osore μεταφράζεται ως «Βουνό του Τρόμου», κι αυτό γιατί υποτίθεται ότι είναι η Πύλη του ιαπωνικού Άδη. Το ηφαίστειο παραείναι ανατριχιαστικό για να αφήσει τον επισκέπτη αδιάφορο, με οπτικά εντυπωσιακά μέρη να περιβάλλουν το βουνό και γέφυρες που φυλάσσονται υποτίθενται από δαίμονες και δράκους. Το Οsorezan ανακαλύφθηκε από βουδιστή μοναχό πριν από χίλια χρόνια, ο οποίος έψαχνε το ιερό βουνό του κόσμου του Βούδα, και έγινε αμέσως δημοφιλές στις βουδιστικές διδαχές ως πύλη της Κολάσεως καθώς τα γεωγραφικά του χαρακτηριστικά είναι ιδιαιτέρως παραπλήσια με τις περιγραφές της Κόλασης που συναντάμε στα βουδιστικά κείμενα! Αυτές οι ομοιότητες οδήγησαν πολλούς δασκάλους του βουδισμού να θεωρήσουν ότι το Osorezan είναι πράγματι η πύλη του Κάτω Κόσμου…
Darvaza - Τουρκμενιστάν
Ήταν το 1971 όταν ένα ατύχημα στην Έρημο Karakum του Τουρκμενιστάν κατέληξε στη δημιουργία του κρατήρα φυσικού αερίου Darvaza, επίσης γνωστού ως «Πύλη της Κολάσεως»! Οι Σοβιετικοί ξεψάχνιζαν την έρημο για φυσικό αέριο και το ατύχημα έκανε το έδαφος που έσκαβαν να καταρρεύσει, κάνοντάς το να βυθιστεί στην πραγματικά τεράστια και απόκοσμη αυτή τρύπα. Για να αποτρέψουν τη διαρροή του τοξικού αερίου στην ατμόσφαιρα, οι Σοβιετικοί αποφάσισαν να λαμπαδιάσουν την τρύπα και περίμεναν μερικές μέρες να ξεθυμάνει το πράγμα. Οι υπολογισμοί τους ήταν όμως λανθασμένοι, καθώς αποδείχτηκε ότι ο κρατήρας διέθετε ένα σχεδόν ανεξάντλητο απόθεμα φυσικού αερίου! Κι εκεί που οι επιστήμονες πίστεψαν ότι η φωτιά θα σβήσει έπειτα από μερικές μέρες, ο κρατήρας Darvaza καίει με αμείωτη ένταση μέχρι και σήμερα, εγείροντας φυσικά θεωρίες για αιώνιες φωτιές και περάσματα στον Κάτω Κόσμο…
Actun Tunichil Muknal - Μπελίζ
Σαν τις καταβόθρες του Γιουκατάν, το Actun Tunichil Muknal θεωρείται άλλος ένας πιθανός υποψήφιος για την πύλη του Xibalba. Κι αν η εκπληκτικής ομορφιάς είσοδος του σπηλαίου σε κάνει να πιστέψεις πως πρόκειται για την Πύλη του Παραδείσου, μόνο έτσι δεν είναι, καθώς στο εσωτερικό του μυστηριώδους σπηλαίου φωλιάζει το κακό! Οι θρύλοι των Μάγια κάνουν μάλιστα λόγο για τα «Εννιά Στρώματα της Κολάσεως» και εντελώς συμπτωματικά το Actun Tunichil Muknal διαθέτει μια σειρά από εννιά δωμάτια! Μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν δοχεία με φαγητά και υγρά, σπονδές στους θεούς, αλλά και πάμπολλοι ανθρώπινοι σκελετοί, πιθανότατα ανθρωποθυσίες για τον κατευνασμό της θεϊκής μήνης…
Hekla - Ισλανδία
Η Ισλανδία διαθέτει πλήθος ηφαιστείων, κανένα όμως δεν φτάνει την αναγνωρισιμότητα του Hekla. Κι αυτό γιατί εδώ και εκατοντάδες χρόνια οι άνθρωποι πίστεψαν όχι μόνο ότι επρόκειτο για πύλη της Κολάσεως αλλά ακόμα και για την ίδια την Κόλαση! Και ήταν ακριβώς αυτή η τρομακτική πεποίθηση που έκανε τους Ευρωπαίους να αποφεύγουν το βουνό σαν το Διάολο: μόλις το 1750 δύο ατρόμητοι ορειβάτες, οι Bjarni Palsson και Eggert Olafsson, σκαρφάλωσαν στο βουνό και απέδειξαν ότι το φοβερό και τρομερό Hekla ήταν απλώς άλλο ένα κοινό ηφαίστειο. Γιατί λοιπόν θεώρησαν οι Ισλανδοί ότι το Hekla ήταν η είσοδος για το βασίλειο του Εωσφόρου; Μα γιατί η εκκλησία ήθελε ο κόσμος να πιστέψει στη φυσική παρουσία της Κολάσεως, ψάχνοντας για γήινες τοποθεσίες που να ομοιάζουν σε αγριότητα με τις βιβλικές περιγραφές. Και βέβαια τι καλύτερο από τα ηφαίστεια που ξερνούν φωτιές, πόσο μάλλον το μεγαλοπρεπές Hekla, που έκανε το μαγικό μια χαρά!
Κοινότητα Hellam - Πενσιλβάνια, ΗΠΑ
Η μικρή και φιλήσυχη πόλη της Πενσιλβάνια, μια πανέμορφη τοποθεσία με καταρράκτες, λίμνες, πυκνά δάση και άγρια ζωή, φιλοξενεί στο εσωτερικό της έναν σκοτεινό θρύλο: είναι ο τόπος όπου υπάρχουν οι Εφτά Πύλες της Κολάσεως! Και βέβαια χάρη στον μύθο αυτό, η πολίχνη έχει μετατραπεί στο απόλυτο μέρος προσκυνήματος όλων των σατανιστών της οικουμένης! Ο θρύλος θέλει λοιπόν τις Εφτά Πύλες να είναι διάσπαρτες στην επικράτεια της Hellam, κι αν τις διαβεί κάποιος με τη σωστή σειρά τους, τότε ανοίγεται μπροστά του το βασίλειο του Σατανά. Μόνο η πρώτη πύλη είναι ωστόσο ορατή τη μέρα και έχει μάλιστα αναγνωριστεί από τους «ειδήμονες» καταμεσής μιας ιδιωτικής έκτασης. Όσο για τις άλλες έξι, αυτές γίνονται ορατές μόνο τη νύχτα και πρέπει να ξέρεις λέει για να τις ξετρυπώσεις. Όπως κι αν έχει, παρά τις κοπιώδεις προσπάθειες του δήμου να απαλλαγεί από τη σκοτεινή φημολογία, η Hellam κατακλύζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από όχι και τόσο φιλικούς τουρίστες…
Σήραγγες του Clifton - Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη
Μια σειρά από προστατευτικά τούνελ στο Clifton του Νιου Τζέρσεϊ έχουν αναγορευτεί σε πύλες της Κολάσεως από ουκ ολίγες σατανιστικές σέχτες της οικουμένης! Το δίκτυο κατασκευάστηκε για να κατευθύνει τα νερά του γειτονικού ποταμού σε περιπτώσεις πλημμύρας και αυτό που κάνει τις σήραγγες του νερού περίεργες είναι ότι παραμένουν πάντα στεγνές! Το νερό ούτε μπαίνει ούτε βγαίνει στα τούνελ. Γι’ αυτό και πλέον λειτουργούν ως ιερός τόπος συνάντησης των σατανιστών, φιλοξενώντας δαιμονικά γκράφιτι και απομεινάρια νεκρών ζώων. Ο θρύλος θέλει το δίκτυο των αγωγών να κρύβει στο περίπλοκο εσωτερικό του ένα μυστικό πέρασμα για τα έγκατα της Γης, όπου μόνο οι δαιμονισμένοι μπορούν να το βρουν λέει, καθώς τους καθοδηγεί ο ίδιος ο Εωσφόρος. Μέσα στο δωμάτιο κείτεται ένα λαμπυρίζον ανθρώπινο κρανίο, σύμβολο ότι έφτασες στον προορισμό του και είσαι έτοιμος να εισέλθεις στην Κόλαση…
Η Πύλη του Πλούτωνα - Τουρκία
Η διαβόητη Πύλη του Άδη για τους αρχαίους Έλληνες, η Πύλη του Πλούτωνα για τους Ρωμαίους (ο θεός του Κάτω Κόσμου στο ρωμαϊκό πάνθεο), που οι ιστορικές πηγές τοποθετούσαν στην Ιεράπολη της αρχαίας Φρυγίας, ανακαλύφθηκε πράγματι από την αρχαιολογική σκαπάνη στη σημερινή Pamukkale της Τουρκίας. Το φοβερό και τρομερό σπήλαιο περιγραφόταν από πλήθος ιστορικών της εποχής, όπως ο Στράβων για παράδειγμα, ως ένα άνοιγμα γεμάτο με θανατηφόρες και αποπνικτικές αναθυμιάσεις, κάνοντας όποιο πτηνό εισερχόταν εντός του να πεθαίνει αμέσως. Και ήταν ακριβώς αυτές οι φονικές αναθυμιάσεις που έκαναν τόσο αρχαίους Έλληνες όσο και Ρωμαίους να συνδέσουν το σπήλαιο με τον Κάτω Κόσμο, τη φυσική είσοδο δηλαδή για το βασίλειο του Άδη. Οι άνθρωποι της εποχής μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις ιερές τελετές από τα σκαλιά που έφταναν μέχρι το άνοιγμα, αλλά δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τη δηλητηριώδη περιοχή, προνόμιο που είχαν μόνο οι ιερείς της Κυβέλης, που ήταν σε θέση να εισέλθουν στην πύλη της Κολάσεως και να βγουν ζωντανοί. Οι Πύλες του Πλούτωνα λειτουργούσαν κανονικά μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. -και περιστασιακά κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων αιώνων της Ύστερης Αρχαιότητας- και ήταν στον 6ο αιώνα μ.Χ. όταν ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς από τους χριστιανούς…
Πουργκατόριο Αγίου Πατρίκιου - Ιρλανδία
Μόλις έξω από τις ακτές μιας λίμνης στην Κομητεία Donegal της Ιρλανδίας βρίσκεται το νησάκι Station, όπου φιλοξενεί το St Patrick’s Purgatory, έναν αρχαίο τόπο προσκυνήματος που τυγχάνει να είναι και μια από τις γνωστότερες πύλες της Κολάσεως! Σύμφωνα με τον θρύλο, το μνημείο χρονολογείται από τον 5ο αιώνα, όταν ο Ιησούς Χριστός έδειξε στον άγιο Πατρίκιο το σπήλαιο. Έκτοτε βέβαια το μέρος έχει χρησιμοποιηθεί για περίεργες τελετές και προσκυνήματα, αν και το κυρίως σπήλαιο έχει τη δική του ιστορία: λειτουργώντας ως καθαρτήριο, ο προσκυνητής κλεινόταν μέσα στη στενή σπηλιά για 24 ώρες, για να υπομείνει τα μαρτύρια της μετά θάνατον ζωής και να βγει εξαγνισμένος. Επειδή όμως η τρύπα είχε να κάνει και με τα χρονικά του Εωσφόρου, λογής βασανιστήρια υφίσταντο οι προσκυνητές από τις δυνάμεις του κακού και μπορούσαν να γλιτώσουν μόνο αν επικαλούνταν το όνομα του Ιησού. Οι φρικιαστικές ιστορίες βασανισμού των προσκυνητών που έψαχναν εξιλέωση έκαναν το πουργκατόριο μαγνήτη προσκυνητών, οι οποίοι ήταν διατεθειμένοι να εισέλθουν στην Κόλαση για να βγουν άσπιλοι και αμόλυντοι. Δεν έβγαιναν πάντως όλοι ζωντανοί από το καθαρτήριο…
ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΓΗΙΝΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟ
Reviewed by Unknown
on
15:30
Rating: