ΤΑ ΡΟΔΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Το ερύγγιο (Eryngium creticum) όπου στα Μέγαρα ονομάζετε "το ρόδο του Διόνυσου" και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, "της αγάπης το βοτάνι"

Το δεύτερο είδος των ερύγγιων (Eryngium amethystinum) που φύεται στα Γεράνεια.

Eryngium amethystinum

Eryngium creticum
Τα αρχαία χρόνια στα Μέγαρα, τη Κρήτη και τη Κόρινθο τα ερύγγια αποτελούσαν τη βάση των αφροδισιακών και των περισσότερων "μαγικών" παρασκευασμάτων. Τα δύο κυριότερα είδη των ερύγγιων (αγκαθωτών μπλε θάμνων) βρίσκονται στη περιοχή των Γερανείων και είναι τα εξής: Eryngium creticum και Eryngium amethystinum. Οι αρχαίοι Μεγαρείς τα ονόμαζαν "ΡΟΔΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ"
και παρέμεινε η ίδια ονομασία που έφθασε ως τις ημέρες μας.
Και, αυτοί οι δύο μπλε πανέμορφοι αγκαθωτοί θάμνοι φύονται στη περιοχή Λιβάδια ή Δημητρίκι στέρνα. Η περιοχή τούτη βρίσκεται στις βορινές πλαγιές των Γερανείων όρων, σένα καταπράσινο περιβάλλον με υπέροχες κλιματολογικές συνθήκες καθώς το καλοκαίρι το δροσίζει η θαλασσινή αύρα του κόλπου των Αλκυονίδων και του Σαρωνικού ενώ το χειμώνα παρουσιάζει ένα ήπιο κλίμα.
Το ρόδο του Διόνυσου (Eryngium creticum), που όπως προαναφέρθηκε, έτσι το ονόμαζαν οι παλαιοί Μεγαρείς είναι γνωστό στην υπόλοιπη Ελλάδα ως γαλαζάγκαθο, γαλαζούλα, μοσχάγκαθο αλλά και της αγάπης το βοτάνι.
Το κρητικό Ερύγγιο, προέρχονται από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, Δυτική Ασία και την Αίγυπτο. Συναντάται στα Βαλκάνια και το Αιγαίο. Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 0,6 μ. και πλάτος μέχρι λίγα μέτρα. Το καλύτερο ενδιαίτημά του είναι άγονες και βραχώδεις περιοχές, συνήθως σε ξηρά πηλώδη είτε αμμώδη εδάφη. Τα φύλλα του είναι δερματώδη, αρκετά λεπτότερα από άλλα ερύγγια. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα (έχουν και αρσενικά και θηλυκά όργανα) και γονιμοποιούνται από μέλισσες, μύγες και σκαθάρια.
ΠΗΓΗ
ΤΑ ΡΟΔΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΤΑ ΡΟΔΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Reviewed by Unknown on 16:30 Rating: 5
Από το Blogger.