Μονόγραμμα είναι ένα σύμπλεγμα γραμμών, τοποθετημένες έτσι, ώστε να είναι διακριτά όλα ή μέρος των γραμμάτων που απαρτίζουν ένα όνομα. Το μονόγραμμα χρησιμοποιούσε τις ελάχιστες γραμμές που απαιτούνταν γι αυτό. Έτσι αντιλαμβάνονταν τα μονογράμματα οι αρχαίοι και έχουμε εκατοντάδες παραδείγματα γι αυτό.
Όταν λοιπόν έγινε αναφορά για το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα, τότε το μυαλό μου πήγε αυτόματα στον κανόνα. Έπρεπε να φανταστώ όμως, ότι για ανθρώπους, που ονομάζουν τις μαινάδες Καρυάτιδες και το άρμα του Φιλίππου αρπαγή της Περσεφόνης, δεν είναι δυνατόν να είναι ακριβείς στα λεγόμενά τους. Ονόμασαν λοιπόν δυο ομάδες, όχι
συμπλεγμένων αλλά μεμονωμένων γραμμάτων, μονόγραμμα!!!! Θα μου πείτε βέβαια κάποιοι, «τι σημασία έχει αυτό, η ουσία είναι ότι τα γράμματα αυτά λένε Ηφαιστίων». Σημασία έχει κατ αρχάς για το ποιόν των επιστημόνων που δεν ξέρουν να εκφράζονται. Πάντα θα υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών που υπηρετούν την επιστήμη τους, με αυτούς που θρέφονται από αυτή.
Μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα λοιπόν δεν υπήρξε ποτέ. Υπήρξε όμως αυτό το λίγο απ όλα πάνω στα μαρμάρινα «σκουπίδια», που με καμάρι επιδείχθηκαν. Μα καλά μέσα σε τόση χλιδή, δεν βρήκαν ένα καθαρό μάρμαρο να γράψουν κάτι το τόσο σημαντικό, παρά πήραν ένα ήδη χρησιμοποιημένο; Αν ζούσε ο Αλέξανδρος που έδωσε την εντολή, θα τους έπαιρνε αμέσως τα κεφάλια. Και γιατί αυτά τα μάρμαρα με τη γραφή είναι τόσο ταλαιπωρημένα; Δεν ήταν καταχωμένα για να διατηρηθούν φρέσκα, όπως τα άλλα εκεί μέσα στο μνημείο; Και αν δεν ήταν εκεί μέσα, πόσο θράσος χρειάζεται να τα επικαλείσαι για στοιχείο;
Να μην ξεχνάμε ότι όλα τα μάρμαρα που εντοπίστηκαν στη λίμνη Κερκίνη και ανήκαν στο μνημείο, ήταν γραμμένα. Γράφοντας αυτές τις γραμμές, ήδη ξέσπασαν αντιδράσεις από τον επιστημονικό κύκλο, που φέρνει σε στάση άμυνας την κυρία Περιστέρη. Η αρχαιολόγος κυρία Κοταρίδη χωρίς να χρησιμοποιεί για ευνόητους λόγους σκληρή γλώσσα, πολύ σωστά λέει:……..
Η χάραξη είναι αμελέστατη και χρειάζεται πολλή φαντασία για να μπορέσει να αποδειχθεί οποιαδήποτε συνάφεια με το βασιλικό περιβάλλον. Και βεβαίως παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της χρονολόγησης των επιγραφών……
«Σταματήστε γιατί θα εκτεθείτε, υπάρχουν κι άλλα στοιχεία» λέει η ανασκαφέας. Αυτό μου ξυπνάει τη μνήμη, γιατί το ίδιο επιχείρημα ακούστηκε στον αέρα, όταν στριμώχτηκε για τα ανεπαρκή στοιχεία της αρχαίας Βέργης την οποία τοποθέτησε στην κοινότητα του νέου Σκοπού. Από τότε όμως πέρασαν χρόνια και όσο εσείς είδατε τα νέα στοιχεία, άλλο τόσο τα είδα και εγώ.
του ερευνητή νομισματολόγου Αστέριου Τσίντσιφου
πηγη
πηγη
πηγη
Κάτι τρέχει με το "μονόγραμμα" του Ηφαιστίωνα;
Reviewed by olablogs
on
17:00
Rating: