TΟ… ENΙGMA ΤΩΝ ΝΑΖΙ: Η «μυθική» μηχανή του Χίτλερ και τα κρυπτογραφημένα μηνύματα που έσπασαν οι Άγγλοι


Η μυθική μηχανή κρυπτογράφησης των Ναζί Enigma M4 πωλήθηκε χθες σε μία δημοπρασία για το ποσό – ρεκόρ των 365.000 δολαρίων.
Το ιδιαίτερο αυτό μηχάνημα, για το οποίο έχουν γραφεί πολλά (ενώ έχουν γίνει και αρκετές ταινίες, όπως το εξαιρετικό «Imitation Game» του 2014) ήταν η μηχανή με την οποία οι Γερμανοί αντάλλασσαν κρυπτογραφημένα μηνύματα, και αποτέλεσε ένα από τα κομβικά στοιχεία στην εξέλιξη του πολέμου όταν οι Άγγλοι κατάφεραν να τον σπάσουν και να μπορούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις κινήσεις των Ναζί.

Το μοντέλο που πωλήθηκε στην δημοπρασία του οίκου Bohham’s είναι μία από τις πιο σπάνιες εκδόσεις του, η Μ4, η οποία πήρε το όνομά της από τους τέσσερις ρότορες που χρησιμοποιεί για την κρυπτογράφηση και είναι η τελευταία γενιά της συσκευής. Κατασκευάστηκε προς το τέλος του πολέμου, και μόνο 150 υπάρχουν σε διάφορα μουσεία του κόσμου, από τα περίπου 1.500 που κατασκευάστηκαν.
Το Μ4 χρησιμοποιήθηκε κυρίως στα υποβρύχια, και αποτελεί την εξέλιξη της Μ3 με τους τρεις ρότορες, η οποία είχε ήδη πέσει στα χέρια των συμμάχων το 1941. Η εμφάνισή της τον Φεβρουάριο του 1942 έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μάχη του Ατλαντικού, και χρειάστηκε πάνω από έναν χρόνο μέχρι οι σύμμαχοι να καταφέρουν να «σπάσουν» και τον δικό της κώδικα.
Η σπανιότητα του Μ4 οφείλεται στο γεγονός ότι πάνω από το 70% των γερμανικών υποβρυχίων βυθίστηκαν στον Ατλαντικό στα τελευταία στάδια του πολέμου. Επίσης οι πλοίαρχοι αυτών των υποβρυχίων είχαν εντολή το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνουν σε περίπτωση αιχμαλώτισης ήταν να σπάσουν αυτές τις συσκευές. Έτσι φτάσαμε σήμερα να υπάρχουν ελάχιστες Μ4 ανάμεσα στις συνολικά 50 Enigma μηχανές που βρίσκονται σε διάφορα μουσεία του κόσμου, γι” αυτό και η εξαιρετικά υψηλή τιμή των 365.000 δολαρίων που έπιασε στην δημοπρασία.

TΟ… ENΙGMA ΤΩΝ ΝΑΖΙ: Η «μυθική» μηχανή του Χίτλερ και τα κρυπτογραφημένα μηνύματα που έσπασαν οι Άγγλοι TΟ… ENΙGMA ΤΩΝ ΝΑΖΙ: Η «μυθική» μηχανή του Χίτλερ και τα κρυπτογραφημένα μηνύματα που έσπασαν οι Άγγλοι Reviewed by Unknown on 21:30 Rating: 5
Από το Blogger.