Την γκάφα των αιώνων έκανε το ΝΑΤΟ

Αμερικανικός πύραυλος Hellfire εξελιγμένης τεχνολογίας προοριζόμενος για γυμνάσια του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στάλθηκε το 2014 κατά λάθος στην Κούβα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αμερικανική γκάφα στην ιστορία των “λαθεμένων αποστολών», παραδέχτηκε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Οι πύραυλοι Hellifire αέρος-ξηράς προορίζονταν αρχικά για εξοπλισμό βαρέων τανκς αλλά το 2014 και ύστερα από αντικατάσταση του βαλιστικού δυναμικού τους με τελευταίας τεχνολογίας σύστημα δορυφορικής καθοδήγησης χρησιμοποιούνται ως βασικό οπλισμένο εξάρτημα των drones.

Ο “χαμένος» πύραυλος, συσκευασμένος με χαρακτηριστικά στοιχεία τα οποία μαρτυρούσαν ότι επρόκειτο για στρατιωτικό υλικό, στάλθηκε από εργοστάσιο της Καλιφόρνιας στη Μαδρίτη αλλά από λάθος στην διεκπεραίωση του από εκεί προωθήθηκε στη Φρανκφούρτη όπου αναγνωρίστηκε ότι “έφθασε κατά λάθος».

Σε συνεννόηση με στρατιωτικές υπηρεσίες αποφασίσθηκε να αποσταλεί πίσω στη Φλόριδα. Κατά λάθος όμως φορτώθηκε σε αεροπλάνο της Air France με προορισμό την Αβανα. Όταν έγινε αντιληπτό το λάθος η υπηρεσία του ΝΑΤΟ στη Γερμανία προσπάθησε να φέρει πίσω στην Ευρώπη το αεροπλάνο αλλά εκείνο ήταν έτοιμο να προσγειωθεί στην Κούβα.

Εκεί η υπηρεσία ασφαλείας του αεροδρομίου αναγνώρισε και παρέλαβε το κιβώτιο με τον πύραυλο. Η Ουάσιγκτον, η οποία δεν είχε ακόμη προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Κούβα, ζήτησε να της αποδοθεί το κιβώτιο με τον πύραυλο αλλά δεν έλαβε ποτέ κάποια απάντηση.

Το Πεντάγωνο πιθανολογεί ότι ο εξαιρετικά εξελιγμένος μηχανισμός δορυφορικής πλοήγησης του Hellfire θα “ερευνήθηκε» όχι μόνο από Κουβανούς τεχνικούς αλλά και από Κινέζους, Ρώσους και Βορειοκορεάτες. Εκείνο που σήμερα προσπαθούν να εξακριβώσουν οι αμερικανικές υπηρεσίες είναι αν υπήρξε πραγματικά λάθος στην αποστολή είτε πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια.

“Με κάποιο χρηματικό ποσό στην Αμερική και στην Ευρώπη δεν είναι δύσκολο να σου κάνουν τέτοιες αθώες διευκολύνσεις», δήλωσε πηγή του Πενταγώνου στην “Wall Street Journal» η οποία έφερε στη δημοσιότητα την…περιπέτεια ενός από τους πιο εξελιγμένους τεχνολογικά πυραύλους των ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ

Την γκάφα των αιώνων έκανε το ΝΑΤΟ Την γκάφα των αιώνων έκανε το ΝΑΤΟ Reviewed by Unknown on 17:00 Rating: 5
Από το Blogger.