Εκτός ελέγχου διαστημικός σταθμός θα συντριβεί στη Γη

Ο πολυδιαφημισμένος από την Κίνα πρώτος διαστημικός σταθμός της αναμένεται να συντριβεί στη Γη τον επόμενο χρόνο, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ότι οι αρχές της χώρας έχουν χάσει τον έλεγχο της βάρους 8,5 τόνων μονάδας.


Το Τιανγκόνγκ 1 ή αλλιώς το "Ουράνιο Παλάτι", περιγραφόταν ως ένα "ισχυρό πολιτικό σύμβολο" της αυξανόμενης δύναμης της Κίνας, όταν ξεκίνησε το ταξίδι του το 2011, αποτελώντας ένα κομμάτι του φιλόδοξου επιστημονικού πλάνου της Κίνας να μετατραπεί η χώρα σε διαστημική υπερδύναμη.

Αξιωματούχοι, ωστόσο, δήλωσαν ότι η μη επανδρωμένη μονάδα έχει "εκπληρώσει πλέον την ιστορική αποστολή της" και θα μπει εκ νέου στην ατμόσφαιρα της Γης κάποια στιγμή το δεύτερο εξάμηνο του 2017. "Με βάση τους υπολογισμούς και τις αναλύσεις μας, τα περισσότερα κομμάτια του διαστημικού σταθμού θα καούν κατά τη διάρκεια της πτώσης", επεσήμανε ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου της μηχανικής διαστήματος της Κίνας, Βου Πινγκ.

Η ανακοίνωση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει όσα κυκλοφορούσαν τους τελευταίους μήνες περί απώλειας από πλευράς Κίνας του ελέγχου της μήκους 10,4 μέτρων μονάδας μετά από κάποια τεχνική ή μηχανική βλάβη.

Ο γνωστός αστροφυσικός του Χάρβαρντ, Τζόναθαν ΜακΝτάουελ ανέφερε ότι ουσιαστικά η Κίνα παραδέχεται ότι έχει χάσει τον έλεγχο του σταθμού και ότι αυτός θα εισέλθει στην γήινη ατμόσφαιρα "φυσικά".

Σε αυτή την περίπτωση είναι αδύνατο να προβλεφθεί που θα πέσουν τα συντρίμμια. "Δεν μπορείς να τα κατευθύνεις. Το να μην ξέρεις πότε πρόκειται να πέσει, σημαίνει ότι δεν γνωρίζεις και το πού", επεσήμανε ο ΜακΝτάουελ, προσθέτοντας ότι μια αλλαγή στις ατμοσφαιρικές συνθήκες μπορεί να "μεταφέρει" την πτώση των συντριμμιών "από τη μία ήπειρο στην άλλη".

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του σταθμού θα λιώσει, καθώς θα περνά μέσα από την γήινη ατμόσφαιρα, ο ΜακΝτάουελ σημείωσε ότι ορισμένα τμήματα, όπως οι κινητήρες των πυραύλων, δεν θα καούν εντελώς. "Θα υπάρξουν κομμάτια περίπου 100 κιλών, αρκετά για να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Υπάρχει μια πιθανότητα για ζημιές. Θα υπάρξει μια βροχή από μεταλλικά κομμάτια, τα οποία μπορούν να τρυπήσουν τις στέγες σπιτιών".

Ο Βου Πινγκ πάντως ισχυρίστηκε ότι η επιστροφή του σταθμού στη Γη είναι "απίθανο να επηρεάσει τις αεροπορικές δραστηριότητες ή να προκαλέσει ζημιές στο έδαφος. Η Κίνα διαχειρίζεται πάντα τα διαστημικά της απόβλητα, με έρευνες και δοκιμές".

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Τιανγκόνγκ 1 είναι "σήμερα άθικτος" και ότι οι αρχές "θα συνεχίσουν να τον παρακολουθούν και θα κινητοποιηθούν άμεσα για να προειδοποιήσουν εγκαίρως για πιθανή σύγκρουση με αντικείμενα. Εάν κριθεί απαραίτητο, η Κίνα θα ανακοινώσει μια πρόβλεψη πτώσης του σε διεθνές επίπεδο".
Εκτός ελέγχου διαστημικός σταθμός θα συντριβεί στη Γη Εκτός ελέγχου διαστημικός σταθμός θα συντριβεί στη Γη Reviewed by Unknown on 02:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.