Η μούμια των Αλπεων «μίλησε»: Τι συνέβη σε αυτόν τον άνθρωπο της Εποχής του Χαλκού, πριν 5.000 χρόνια [εικόνες]

Οι New York Times αποκάλυψαν την έρευνα ενός γερμανού αστυνομικού, ο οποίος διερεύνησε την μοίρα της μούμιας Otzi, του «ανθρώπου των πάγων» που ζούσε πριν από 5.000 χρόνια.

Η εν λόγω μούμια ανακαλύφθηκε το 1991 στις Αλπεις. Ο Otzi βρέθηκε κατεψυγμένος. Και το αρχαιολογικό μουσείο του νότιου Τυρόλου, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Bolzano της Ιταλίας ανέθεσε στον ντετέκτιβ Alexander Horn, από το Μόναχο, να ανακαλύψει τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του Otzi, ο οποίος εκτίθεται στο Μουσείο, μετά την ανακάλυψή του το 1991.

Πρόκειται για την μούμια ενός ανθρώπου της Εποχής του Χαλκού, ο οποίος φυλακίστηκε στους πάγους (και αυτό εξηγεί την τέλεια συντήρησή του) στα ιταλο-αυστριακά σύνορα. Η θέρμανση του πλανήτη με την κλιματική αλλαγή έλιωσε τους πάγους και δύο ορειβάτες τον ανακάλυψαν.



Δέκα χρόνια αργότερα και μετά από έρευνες με ακτίνες Χ, οι ερευνητές αποφάνθηκαν ότι ο Otzi πιθανόν πέθανε από βέλος, της οποίας το σημάδι βρέθηκε στον ώμο του.
Ωστόσο, σήμερα, χάρη στην πρόοδο της επιστημονικής αστυνομίας, ο Alexander Horn συγκέντρωσε πλήθος πληροφοριών για να εξιχνιάσει τον γρίφο του θανάτου του Otzi, ο οποίος πέθανε πριν από περίπου 5.300 χρόνια στις Αλπεις του Otzal (εξ ου και το «όνομά» του), σε υψόμετρο 3.000 μέτρων. Η έρευνα είναι συγκλονιστική και την αφηγούνται οι New York Times.

«Οταν μου πρότειναν την υπόθεση», δηλώνει ο αστυνομικός Horn στην αμερικανική εφημερίδα, «πίστεψα ότι θα ήταν πολύ δύσκολο, μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια. Αλλά στην πραγματικότητα, ο Otzi βρέθηκε σε καλύτερη κατάσταση από τόσα θύματα ανθρωποκτονιών που συνάντησα στη ζωή μου».
Τι μαθαίνουμε, λοιπόν, για τον Otzi; Πολλά πράγματα. Πρώτον, ότι είχε ύψος 1,65 (μέσο ύψος εκείνη την εποχή), ότι ζύγιζε 50 κιλά και ότι ήταν περίπου 45 ετών (σχετικά ηλικιωμένος για την νεολιθική εποχή). Ηταν ένας άνθρωπος που περπατούσε πολύ αλλά δεν είχε δουλέψει τόσο το πάνω μέρος του σώματός του.

Εκτός από τα κλασικά εργαλεία ιατρικής που χρησιμοποιήθηκαν για να εξερευνηθεί ο Otzi, ο αστυνομικός Horn πρόσθεσε και πιο εμπιστευτικές επιστήμες, όπως η αρχαιοβοτανική και η παλαιομεταλλουργία. Αυτές του επέτρεψαν να ανακαλύψει πάνω στη μούμια ίχνη από γύρη, με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί ο θάνατός του στην εποχή της άνοιξης ή αρχές καλοκαιριού. Δύο ημέρες πριν τον θάνατό του, είχε φάει τρία διαφορετικά είδη κρέατος. Επίσης, κατέβηκε μια κοιλάδα από ύψος περίπου 2.000 μέτρων και ξανανέβηκε, πριν δολοφονηθεί. Γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Otzi δολοφονήθηκε, σύμφωνα με τον αστυνομικό Horn, πιθανότατα από βέλος που τράβηκε κάποιος από τα 30 μέτρα.
Το τραύμα υπήρξε θανάσιμο για τον Otzi, σε υψόμετρο άνω των 3.200 μέτρων, πριν από 5.000 χρόνια τουλάχιστον.

Αυτό σε ό,τι αφορά τις συνθήκες θανάτου του. Αλλά τι είχε συμβεί πριν; Ολα τα στοιχεία, όπως μια βαθιά πληγή στο δεξί χέρι, υποδεικνύουν στον αστυνομικό Horn ένα σενάριο: Ο Otzi είχε κατέβει στο χωριό του, εκεί τσακώθηκε με κάποιον, συνεπλάκησαν και βγήκε νικητής (αφού έχει μόνο μια πληγή στο χέρι). Μάλιστα, είχε εξοπλιστεί πριν το βάλει στα πόδια: είχε τρόφιμα σε «μια τσάντα πλάτης με ξύλινη επένδυση», είχε εργαλεία για να φτιάξει τόξο και κρατούσε ένα στιλέτο από πυρόλιθο.
Ο Otzi δεν βιαζόταν, σύμφωνα με τον αστυνομικό. Η απόδειξη είναι ότι μια ώρα πριν πεθάνει είχε φάει, στο μέρος όπου τον βρήκε ο θάνατος, ένα μεγαλειώδες γεύμα: κρέας αίγαγρου, ωμό ή καπνιστό, ένα σιτηρό για ψωμί και φτέρη... «Είναι προφανές ότι δεν ετοιμάζετε τέτοιο γεύμα αν σας καταδιώκει κάποιος που θέλει να σας σκοτώσει», αιτιολογεί ο Horn.
Το κίνητρο παραμένει γρίφος. «Ο δολοφόνος του ήθελε να τον σκοτώσει. Το κίνητρο δεν ήταν η ληστεία, γιατί βρήκαμε αντικείμενα αξίας πάνω στον Otzi, όπως ένα τσεκούρι από χαλκό, ρούχα για το κρύο φτιαγμένα από δέρμα δέκα διαφορετικών ζώων. Αν ο δολοφόνος του επέστρεφε στο χωριό με το τσεκούρι θα προδίδονταν» δηλώνει ο αστυνομικός στους New York Times.

«Στην πραγματικότητα, αυτό το έγκλημα μοιάζει πολύ με τα σημερινά εγκλήματα. Οι περισσότερες ανθρωποκτονίες γίνονται για προσωπικούς λόγους και κυρίως μετά από έκρηξη βίας. Μου έκανε κακό, θα τον βρω και θα τον σκοτώσω. Αυτά τα αισθήματα είναι αιώνια» καταλήγει ο Horn που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Otzi να δολοφονήθηκε και από έναν ζηλιάρη σύζυγο.

Τα παπούτσια του Otzi:

Τα ρούχα του:




ΠΗΓΗ
Η μούμια των Αλπεων «μίλησε»: Τι συνέβη σε αυτόν τον άνθρωπο της Εποχής του Χαλκού, πριν 5.000 χρόνια [εικόνες] Η μούμια των Αλπεων «μίλησε»: Τι συνέβη σε αυτόν τον άνθρωπο της Εποχής του Χαλκού, πριν 5.000 χρόνια [εικόνες] Reviewed by Unknown on 15:00 Rating: 5
Από το Blogger.